-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vartotojų asociacija siūlo pamiršti nemokamas mokėjimo korteles

Europos Komisija trečiadienį pasiūlė riboti mokėjimo kortelių apsikeitimo mokestį. Taip sutaupytų prekybininkai, tačiau išaugusios sąnaudos greičiausiai būtų perkeltos ant vartotojų pečių, teigia Lietuvos vartotojų atstovai.
Mokėjimo kortelės
Mokėjimo kortelės / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
 
 

Asociacija „Už sąžiningą bankininkystę“ Europos Komisijos (EK) teisės akto projektą vertina kaip skubotą priemonę, palankią tik stambiesiems prekybininkams.

Apsikeitimo mokestis yra viena sudėtinių mokėjimų sistemos mokesčio dalių, skirta subalansuoti dalyvių patiriamoms išlaidoms.

Kiekvienos transakcijos metu prekybininko bankas sutarto dydžio apsikeitimo mokestį perveda kortelę išdavusiam bankui. Tokiu būdu iš dalies kompensuojami šio banko patiriami kortelių išdavimo ir tvarkymo kaštai.

EK dirbtinai sumažino vieną iš sąnaudoms dengti skirtų mokesčio dalių. Dėl to turėtų padidėti kortelių kainos, nes bankams, nebegaunantiems apsikeitimo mokesčio, kaštus teks perkelti kažkam kitam.

EK paskelbė siekį šį mokestį apriboti: norima nustatyti 0,2 proc. apsikeitimo mokesčio „lubas“ debetinėms, ir 0,3 proc. – kreditinėms kortelėms.

Anot asociacijos „Už sąžiningą bankininkystę“ vykdomojo direktoriaus Kęstučio Kupšio, EK deklaruojamas noras mažinti mokesčių naštą vartotojams yra sveikintinas, tačiau pasirinktas būdas verčia abejoti, ar bus pasiektas norimas rezultatas.

Jo manymu, dėl šių planų vartotojai galės pamiršti nemokamas mokėjimo korteles.

„Būtų puiku, jei toks sprendimas sumažintų ir sistemos išlaikymui, ir plėtrai reikalingas sąnaudas, tačiau EK tiesiog dirbtinai sumažino vieną iš sąnaudoms dengti skirtų mokesčio dalių. Dėl to turėtų padidėti kortelių kainos, nes bankams, nebegaunantiems apsikeitimo mokesčio, kaštus teks perkelti kažkam kitam. Neabejoju, kad tai būsime mes – vartotojai“, – sakė K. Kupšys.

EK sprendimas paremtas siekiu sumažinti galutinę kainą už prekes, kurią moka vartotojas. Tačiau vartotojai nuogąstauja, kad, sumažinus prekybininkų mokamą dalį, kainos nesumažės, o bankai mokestį perkels ant vartotojų pečių, didindami kortelių aptarnavimo mokesčius arba stabdydami mokėjimo kortelių sistemos plėtrą.

EK tam prieštarauja ir teigia, kad apsikeitimo mokesčio mažinimo patirtis Ispanijoje ir Australijoje, įrodanti, kad kainos dėl reguliavimo nemažėjo, o mokestis buvo perkeltas vartotojams, nėra įtikinama.

Kadangi be apsikeitimo mokesčio sistemos dalyviai už naudojimąsi ja moka ir kitus mokesčius, sudarančius bendrą sistemą, vartotojų atstovo manymu, siūlomas reguliavimas yra tipiškas ekosistemos išbalansavimo pavyzdys.

„Vienos iš dalių reguliavimas išbalansuos visą sistemą, tačiau galutinio rezultato nepakeis, nes juk kitos mokesčio struktūros dalys gali būti didinamos“, – teigė K.Kupšys.

Šalies gyventojai atsiskaitydami kortelėmis pernai išleido 8,2 mlrd. litų.

Lietuvos vartotojams atstovaujanti asociacija prieš kurį laiką kreipėsi į komisarą Michelį Barnierą, atsakingą už šį EK teisės aktą, tačiau sulaukė tik aptakaus atsakymo, esą vartotojams nėra ko nerimauti. Vietoje to, EK komisaras žiniasklaidoje atvirai sukritikavo tas vartotojus vienijančias organizacijas, kurios drįso suabejoti siūlomo reguliavimo efektyvumu ir apkaltino jas nesuvokiant, kaip veikia apsikeitimo mokestis.

„Tokia  pozicija atrodo labai keistai, ypač turint galvoje įtakingų Europos prekybininkų organizacijų aktyvią poziciją ir atvirą džiūgavimą dėl siūlomo reguliavimo. Mums belieka apgailestauti, kad šiose derybose vartotojų interesai buvo paminti, iškeliant į pirmą planą stiprius lobistus Briuselio koridoriuose turinčių stambiųjų Europos prekybininkų norus“, – piktinosi K.Kupšys.

Komisijos pasiūlymas įsigalios, jei jam pritars Europos Sąjungos valstybės narės ir Europos Parlamentas.

Lietuvoje šiuo metu išduota daugiau nei 3 mln. debetinių ir daugiau nei 400 tūkst. kreditinių kortelių. Šalies gyventojai atsiskaitydami kortelėmis pernai išleido 8,2 mlrd. litų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius