Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis padidėjo 1 proc.

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis 2013 metų vasario mėnesį buvo minus 14. Palyginti su sausio mėnesiu jis padidėjo 1 proc., praneša Lietuvos statistikos departamentas.
augimas
augimas / 123rf

Vasario mėnesį 9 proc. gyventojų teigė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis per praėjusius 12 mėnesių pagerėjo, 34 proc. – kad pablogėjo, 56 proc. – kad nepasikeitė. Vertindami tikėtinus savo šeimos finansinės padėties pokyčius per artimiausius 12 mėnesių, kaip ir sausio mėn., 16 pro. gyventojų vylėsi, kad ji pagerės, 22 proc. manė, kad suprastės (sausio mėnesį – 20 proc.). 60 proc. gyventojų vertinimu, jų namų ūkio finansinė padėtis artimiausiais metais nesikeis.

Vertindami šalies ekonominę padėtį, 17 proc. gyventojų teigė, kad per praėjusius metus ji pagerėjo, 36 proc. – kad pablogėjo, 46 proc. – kad nepasikeitė (sausio mėnesį – atitinkamai 16, 37 ir 47 proc.). 28 proc. gyventojų manė, kad šalies ekonominė padėtis per artimiausius 12 mėnesių truputį pagerės, 22 proc. – kad pablogės, 44 proc. prognozavo, kad padėtis išliks tokia pati (sausio mėnesį – atitinkamai 32, 22 ir 42 proc.). 

Vasario mėnesį 18 proc. gyventojų tikėjo artimiausius 12 mėnesių bedarbių skaičių mažėsiant, o manančiųjų, kad bedarbių skaičius didės, dalis sumažėjo nuo 45 iki 40 proc. ir grįžo į gruodžio mėnesio lygį.

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis mieste ir kaime vasario mėn. skyrėsi 4 proc.: mieste jis sudarė minus 13, kaime – minus 17. Palyginti su praėjusiu mėnesiu, mieste vartotojų pasitikėjimo rodiklis padidėjo 2, o kaime sumažėjo 3 proc. 

Vartotojų pasitikėjimo rodiklio didėjimą mieste lėmė pagerėjusi nuomonė apie bedarbių skaičiaus kitimo perspektyvas. Miesto gyventojų, manančių, kad bedarbių skaičius per artimiausius 12 mėnesių mažės, dalis padidėjo nuo 15 iki 19 proc., tiek pat (4 proc.) sumažėjo gyventojų dalis, prognozuojanti bedarbių skaičiaus augimą. Vasario mėnesį miesto gyventojai truputį optimistiškiau vertino savo galimybes taupyti. Visiškai nesitikinčių nors kiek sutapyti per artimiausius 12 mėnesių sumažėjo nuo 35 iki 31 proc.

Kaime vartotojų pasitikėjimo rodiklio mažėjimą lėmė visų jo sudedamųjų dalių prognozės. Ypač suprastėjo kaimo gyventojų nuomonė apie šalies ekonominės padėties perspektyvas ir galimybę nors kiek sutaupyti per artimiausius 12 mėnesių. Manančiųjų, kad šalies ekonominė padėtis per artimiausius 12 mėnesių gerės, dalis sumažėjo nuo 36 iki 25 proc., o besitikinčių nors kiek sutaupyti – nuo 26 iki 23 proc. 

Per metus vartotojų pasitikėjimo rodiklis padidėjo 9 proc. Ypač pasikeitė gyventojų nuomonė apie šalies ekonominės padėties perspektyvas. Gyventojų, manančių, kad šalies ekonominė padėtis blogės, dalis sumažėjo nuo 37 iki 22 proc., prognozuojančių bedarbių skaičiaus didėjimą – nuo 52 iki 40 proc. Taip pat pagerėjo savo namų ūkio finansinės padėties pokyčių per artimiausius 12 mėnesių vertinimas: gyventojų, prognozuojančių savo namų ūkio finansinės padėties blogėjimą, dalis sumažėjo nuo 26 iki 22 proc., o besitikinčių nors kiek sutaupyti dalis padidėjo nuo 23 iki 27

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius