Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VASA vaikus gąsdina antstoliais: siunčia sąskaitas už atliekas, dalis pyplių – jau skolininkai

Vilniuje dalis mamų susidūrė su absurdiška situacija: jų mažamečiams vaikams savivaldybės įmonė „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ (VASA) išsiuntinėjo sąskaitas už atliekų tvarkymą, o kai kurie iš jų – jau ir skolininkai, mat sąskaitų išsigandę vaikai jas slėpė nuo tėvų. VASA aiškina, kad sąskaitas siunčia nekilnojamojo turto savininkams pagal Registrų centro duomenis, o tėvų pareiga pasirūpinti savo atžalomis.
Atliekų konteineriai Vilniuje
Atliekų konteineriai Vilniuje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Ar VASA teisiškai gali siuntinėti nepilnamečiams sąskaitas už atliekų tvarkymą? Nes tiek mano vaikas, tiek mano feisbuko draugų vaikai jas gavo“, – į 15min kreipėsi nustebinta mama.

15min skaitytoja Jūratė Stankuvienė pasidalijo savo istorija, kuri jos vienuolikmečiui vaikui sukėlė nemažai streso. Vaikas gavo asmeniškai adresuotą VASA sąskaitą už atliekų tvarkymą ir, išsigandęs, „kad prisidirbo“, kurį laiką ją slėpė, kol atėjo įspėjimai už susidariusią skolą.

„Mano vaikas paprastai visuomet eina į pašto dėžutę paimti laiškų, nes tai jam labai patinka. O pirmadienį jis tapo kažkoks išsigandęs, ir bijo. Sako, mama, tu tik nepyk, manęs nebark, aš nežinau, ką su žaidimais pridariau, bet aš viską sumokėsiu pats“, – pasakoja J.Stankuvienė ir nuogąstauja, kad vaikas buvo netgi „pasislėpęs po dviem antklodėmis“.

15min skaitytojo nuotr./Vienuolikmečiui atsiųstas VASA laiškas
15min skaitytojo nuotr./Vienuolikmečiui atsiųstas VASA laiškas

Pasirodė, kad vaikas kelis kartus gavo VASA popierines sąskaitas savo vardu – šį kartą gavo ir įspėjimą, kas atsitiks skolos neapmokėjus.

„Nesumokėjus skolos per nustatytą terminą, Jūsų skola gali būti perduota skolų administravimo bendrovei. Tokiu atveju privalėsite padengti ne tik skolą, bet ir su skolos administravimu susijusias išlaidas. Be to, teisminio išieškojimo atveju skolininkas privalės padengti visas bylinėjimosi išlaidas“, – vienuolikmečiui adresuotas VASA laiškas ne juokais išgąsdino.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Šiukšlių konteineris
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Šiukšlių konteineris

Toks atvejis, pasirodo, ne vienintelis ir tai nėra klaida – Vilniuje ir daugiau vaikų gavo sąskaitas.

„Viešai parašiau į „Facebook“ ir man pradėjo rašyti kitos mamos, kad taip, ir aš gavau, bet tiesiog sumokėjau. Ir kiti vaikai gavo – jų sąskaitas iš pašto dėžutės tėvai patys paėmė. Bet iš principo klausimas – ar VASA turi teisę nepilnamečiams siuntinėti sąskaitas? Juk 11 metų vaikai neturi teisės dirbti ir turi tik kišenpinigius ar gimtadienių dovanas kaip pajamas. Aš VASA savitarnos sistemoje net nematau tos jo sąskaitos, greičiausiai jis joje yra kaip atskiras vartotojas“, – stebisi mama.

Anot jos, tokia tvarka stokoja sveiko proto – juk už vaikus atsako jų tėvai ar globėjai. Be to, VASA pagal asmens kodą gali nustatyti, koks yra mokėtojo amžius.

„Vaikas čia negali suprasti, kas parašyta – vietinė rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą. Vaikui tai nieko nesako, ne vaikiška terminologija. O mano vaikas, kadangi ir teismai paminėti, kai perskaitė, jau buvo pasiruošęs atiduoti man savo santaupas“, – stebisi J.Stankuvienė.

Moteris paaiškino, kad vaikui priklauso pusė buto po nutrūkusios santuokos.

„Bet jis juk vis tiek tik vaikas, aš turiu pilną globą, aš už jį esu atsakinga. Medicinos sistemoje galiu pasirinkti ir save, ir vaiką, ką registruosiu pas gydytojus, o čia aš negaliu to matyti. Sąskaitoje yra jo mokėtojo kodas, bet nėra jokio slaptažodžio. Galbūt jis buvo pirmoje sąskaitoje, kurią vaikas nuo manęs paslėpė“, – stebisi moteris.

Feisbuke ji apibendrina: „teks mamai gaišt laiką rytoj ieškant kontaktų, kurių laiške nėra, ir išsukt nuo antstolių savo vienuolikametį skolininką“.

Socialiniame tinkle piktinasi ir kiti tėveliai.

„Mano tokia pat reakcija buvo, kai nepilnamečiai vaikai gavo sąskaitas iš VASA“, – rašo viena mama.

„Ir mes kartu su vyru gavom. Nesupratau, kodėl kiekvienas iš mūsų gavo atskirai po sąskaitą“, – stebisi ir kita mama.

„Ir aš gavau! Kas ta VASA? Tuo pačiu adresu 2 žmonės gavo“, – stebisi dar viena internautė.

VASA: nepilnamečiai sudaro 0,03 proc. mokėtojų

Pati VASA problemos neįžvelgia: „Tėvų ar globėjų pareiga yra pasirūpinti mokesčiais ir kitais mokestiniais klausimais, susijusiais su nepilnamečiui priklausančiu turtu.“

„Vietinė rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą – tai Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimu nustatyta privaloma atliekų turėtojų įmoka į Savivaldybės biudžetą už komunalinių atliekų surinkimą ir jų tvarkymą. Rinkliava nustatoma visiems Vilniaus miesto savivaldybės komunalinių atliekų turėtojams, savivaldybės teritorijoje nuosavybės teise valdantiems nekilnojamąjį turtą, t. y. pagal VĮ „Registrų centro“ nekilnojamojo turto duomenų bazės duomenis“, – aiškinama VASA komentare.

Tad jei vaikas yra nekilnojamojo turto savininkas – jam taip pat siunčiamos sąskaitos.

„Nepilnametis asmuo taip pat gali turėti nuosavybės teise jam priklausančio turto, kurio vardu yra išrašomi mokėjimo pranešimai. Šiai metais rinkliava apmokestinti nepilnamečiai sudaro 0,03 proc.“, – teigiama VASA komentare.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Įprasti atliekų konteineriai
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Įprasti atliekų konteineriai

Mokėjimo pranešimas siunčiamas kartą per metus rinkliavos mokėtojui pagal „Registrų centro“ NT duomenų bazėje nurodytą nekilnojamojo turto objekto adresą.

„Esant poreikiui „prijungti“ nepilnamečiui priklausantį rinkliavos mokestį prie tėvams/globėjams priklausančio mokesčio, galima kreiptis į VASA Klientų aptarnavimo skyrių adresu Smolensko g. 5 arba pateikti prašymą prisijungus prie savitarnos svetainės adresu savitarna.sivasa.lt/#login“, – siūlo bendrovė.

Esą dabar didžioji dalis tėvų/globėjų yra pateikę prašymus su reikiamais dokumentais ir mokestis už nepilnamečiams priklausantį nekilnojamą turtą siunčiamas tėvams/globėjams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius