-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vašingtonas siekia, kad NAFTA būtų nutraukta po penkerių metų

JAV prekybos sekretorius Wilburas Rossas ketvirtadienį pareiškė, jog Vašingtonas siekia įvirtinti nuostatą, kad Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutartis (NAFTA) būtų nutraukta po penkerių metų, nebent Amerikos prezidentas pratęstų jos galiojimą.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“ nuotr.

W. Rossas sakė, kad jis ir JAV prekybos atstovas Robertas Lighthizeris pritaria idėjai dėl vadinamosios „saulėlydžio“ nuostatos, tačiau bus matyti, ar derybų metu jai bus pritarta.

JAV prekybos sekretorius teigia tokią idėją iškėlęs dar prezidentinės rinkimų kampanijos metu apie tai rašydamas keliose skiltyse. „Ar tam bus pritarta yra visai kitas klausimas“, – per leidinio „Politico“ surengtą konferenciją sakę W. Rossas.

Nors NAFTA jau dabar leidžia bet kuriai iš trijų ją pasirašiusių šalių pasitraukti kitas šalis informavus prieš šešis mėnesius, W. Rossas sako, kad „saulėlydžio“ nuostata yra geresnis mechanizmas, nes ji skatins reguliariai peržiūrėti sutartį.

JAV prekybos sekretoriaus teigimu, pirminės NAFTA teikiamos naudos prognozės, o taip pat kiti JAV pasirašyti prekybos susitarimai, įskaitant sutartį su Pietų Korėja (KORUS), dėl kurios taip pat ketinama persiderėti, yra „labai optimistiški“. Todėl periodinė sutarties peržiūra „leistų sukurti forumą, kuris taisytų taisytinus dalykus, kurie neveikia taip, kaip manyta“.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija yra aiškiai pareiškusi, kad jos pagrindinis tikslas yra persiderėti dėl NAFTA ir KORUDS bei sumažinti JAV prekybos deficitus bei apsaugoti, kad darbo vietų iš JAV nekeliautų į užsienio šalis.

JAV, Kanados ir Meksikos atstovai jau surengė du derybų dėl NAFTA raundus. Trečiasis vyks šį mėnesį Kanadoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius