-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vėlinių verslas prie kapinių: kiek ir kaip galima uždirbti?

Vėlinių laikotarpiu uždirbti bando ne tik gėlių bei žvakelių, bet ir saldainių, bandelių ir kavos pardavėjai. Kapinių pašonėje gyvenantys žmonės savo kiemus paverčia mokamomis automobilių stovėjimo aikštelėmis. 15min.lt domėjosi, kuris būdas smulkiesiems verslininkams atneša didžiausią pelną.
Prekyba kapinių pašonėje.
Prekyba kapinių pašonėje. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.


Jei anksčiau per Vėlines prie kapinių galėjai nusipirkti tik gėlių ir žvakelių, smulkieji verslininkai kasmet randa vis naujų būdų uždirbti. Štai prie Vilniaus Karveliškių kapinių gyvenantis 33 m. Kęstutis Steponavičius šiemet negavęs vietos prekybai gėlėmis nutarė savo kiemą paversti mokama automobilių stovėjimo aikštele.

„Kasmet čia būna didžiulės spūstys, net reikėdavo keliuką užtverti, kad nevažiuotų, bet šiemet sugalvojau, kad iš to galima uždirbti. Ir pamėginau“, – 15min.lt pasakojo jis.

Aptvėręs kiemą „STOP“ juosta ir iš kiekvieno vairuotojo pats rinkęs po 2 litus už neribotą stovėjimo laiką, iš kapinių lankytojų vyriškis per dieną uždirbo apie 70 litų.

Tiesa, iš pradžių K.Steponavičius nerimavo, kad jo veikla gali būti laikoma neteisėta, kad policininkai jam uždraus imti mokestį iš vairuotojų, nes laiko įsigyti verslo liudijimo savo veiklai šiemet jis tiesiog nespėjo.

Kasmet čia būna didžiulės spūstys, net reikėdavo keliuką užtverti, kad nevažiuotų, bet šiemet sugalvojau, kad iš to galima uždirbti, – pasakojo K.Steponavičius.

„Bijojau, kad nebaustų, bet netrukus nustebau, kai patys policininkai pradėjo raginti vairuotojus nestatyti automobilių bet kaip ir bet kur, o važiuoti čia.  Tai buvo pilna aikštelė vakar, šiandien jau žmonių nebėra tiek“, – sakė vyras.

Po šiųmetės sėkmės D.Steponavičius neabejoja ir per kitas Vėlines savo kiemą užleisiantis kapinių lankytojų automobiliams. Tiesa, tuomet jis pažada įsigyti tam reikalingą verslo liudijimą.

„Įsigysim patentą kitais metais, padarysim skelbimų iš abiejų pusių, kad geriau matytųsi. Ploto nemažai, mašinų galima daug pristatyti“, – jau galvoja, kaip dirbti per kitas Vėlines, K.Steponavičius.

Tenka pasipykti

Prekybininkas Alvydas prie kapinių per Vėlines nutarė nesielgti kaip visi ir vietoj gėlių nuo pernai pirkėjams pasiūlė išgerti kavos, nusipirkti bandelę ar saldainių. Jis tikina, kad prekyba šiais produktais prie kapinių sekasi visai neblogai.

„Per porą dienų apie 1000 litų apyvartą turime. Uždirbti perpus, sąnaudas atėmus, išeina“, – teigė Alvydas.

Spaudžia konkurentai. Kviečia policiją, – teigė prekeiviai.

Tiesa, verslui koją kiša tai, kad prie Karveliškių kapinių, kur prekiauja Alvydas, yra nuolat veikianti parduotuvė. Jos savininkams konkurencija darbingiausiu metų laiku nepatiko, o į konfliktą buvo įtraukta ir policija.

„Spaudžia konkurentai. Kviečia policiją. Mus labai tikrina“, – skundėsi prekeivis.

Tiesa, jis pripažįsta, kad konkurencija tarp prekeivių gėlėmis ir žvakelėmis dar didesnė.

Gėlių perka vis mažiau

Daugiau nei dvidešimt metų prie kapinių gėlėmis prekiaujanti Danguolė pasakoja, kad pasikeitus kapų tvarkymo madoms, kasmet ne tik didėja konkurencija tarp gėlių pardavėjų, bet ir žmonės perka mažiau.

„Kainos nedidelės, konkurencija milžiniška. Žmonės gėlių nebeperka daug. Vienas, kitas vazonas ir viskas. Anksčiau pirkdavo po kelis bent jau, kai nebuvo skaldų ir kilimų ant kapų“, – pasakojo Danguolė.

Pasak jos, prie kapinių naujiems prekeiviams geriausia pardavinėti bet ką, tik ne gėles ir žvakes, nes jų pardavėjų jau dabar gerokai per daug.

Tiesa, uždirba Danguolė ne taip jau mažai – per dieną po kelis šimtus litų.

Ji pastebi, kad šiemet prekyba per pačias Vėlines šiemet sumenko ir dėl to, kad žmonės artimųjų kapų lankyti vyko visą savaitę.

Prie Karveliškių kapinių šeštadienį vainiką su gyvomis gėlėmis buvo galima įsigyti už mažiausiai 5 litus, pigiausią žvakelę – už litą.

Tuo tarpu prie Kauno kapinių gėlėmis prekiaujantys vaikinai sakė, sakė, kad kainas labiausiai mažina tie pardavėjai, kurie per Vėlines dirba ilgus metus. Jie neleidžia pernelyg pigiai gėlių parduoti naujiems prekeiviams.

Be to, už skirtingą kainą gėlės parduodamos prie skirtingų Kauno kapinių. Skiriasi ir pačių žvakių kainos mieste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius