Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Velykos šiemet bus kuklios

Taupyti, bet nepamiršti ir pasilepinti. Taip lietuviai šiais metais švęs Velykas, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“. Kas trečias ras pinigų ne tik vaišėms, bet ir šventinio stalo puošmenoms ar dovanoms artimiesiems.
Velykų margučiai
Velykų margučiai / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Velykos

Tokie duomenys skelbiami prekybos tinklo „Maxima“ užsakymu atliktoje apklausoje. 72 proc. apklaustų lietuvių baiminasi, kad ekonomikos sunkmetis paveiks jų Velykas, pernai taip manė 57 proc. 65 proc. lietuvių Velykoms šiemet išleis nuo 50 iki 200 litų. Daugelis tiek ruošėsi Velykoms skirti ir pernai – 59 proc. respondentų, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Tačiau tokių, kurie Velykų stalui ketina išleisti daugiau nei 300 litų, šiemet kur kas mažiau. Pernai buvo 13 proc., šiemet – 5 proc. Anot „Maximos“ atstovės Renatos Saulytės, pasikeitė ir patys vartotojai: žmonės išmoko taupyti, planuoti pirkinius, naudotis akcijomis ir nuolaidomis, tad apdairiai leisti pinigus jie ketina ir ateityje – situacijai gerėjant.

Lietuviai greičiausiai prisimins senovinius, beveik nieko nekainuojančius kiaušinių marginimo būdus, mat dažus pirks penktadaliu mažiau žmonių, nei tai ketino daryti pernai. Tačiau net 17 proc. daugiau apklaustųjų išlaidaus dovanoms.

Beveik 64 proc. lietuvių Velykas švęs su šeima namie. Į kitus miestus ar kaimus vyks kiek daugiau nei penktadalis – tai 30 proc. mažiau nei pernai. Velykų kelionę į užsienį ar pajūrį planuoja vos 0,5 procento apklaustųjų.

Lietuviai rečiau lankysis jų lauksiančiose maitinimo vietose. Restoranų „Fortas“ tinklo rinkodaros vadybininkas Kęstutis Markevičius dienraščiui „Lietuvos rytas“ spėjo, kad apyvarta švenčių dienomis susitrauks 10 procentų.

„Jie ateina ne pavalgyti, o ko nors išgerti, mat būna jau sotūs“, – aiškino K.Markevičius. Tačiau Vievio paukštyno komercijos direktorius Gediminas Baliūnas jau džiaugiasi išaugusia apyvarta.

Paprastai kiaušinių pardavimas dukart ūgteli porą trejetą savaičių prieš didžiausią pavasario šventę. Jis teigė, kad šiemet kiaušinių parduodama panašiai kaip pernai, krizė nepaveikė šventinio pirkimo. Nors įprastai paklausiausi kiaušiniai rudais lukštais, prieš Velykas nuo lentynų šluojami balti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius