-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Venesuela atšaukia 16 metų galiojusius operacijų su užsienio valiuta apribojimus

Venesuela atšaukė gyventojams ir įmonėms taikytus banko operacijų su užsienio valiuta apribojimus, kurie galiojo nuo 2003 metų, rašo agentūra „Bloomberg“. Tačiau šalyje, kurią alina hiperinfliacija ir didžiulis ekonomikos nuosmukis, šis žingsnis, kuris rodo, jog Karakasas laipsniškai atsisako sudėtingos finansų kontrolės priemonių sistemos, yra pernelyg nereikšmingas ir pavėluotas, pažymi ekspertai.
Opozicijos demonstracija Venesueloje
Opozicijos demonstracija Venesueloje / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Venesuela Valiuta

Privatūs asmenys ir įmonės Venesueloje nuo antradienio gali pirkti ir parduoti užsienio valiutą privačiuose ir valstybiniuose šalies bankuose. Vidutinį kiekvienos dienos kursą centrinis bankas skelbs kaip oficialųjį kursą, nurodoma vyriausybės rezoliucijoje, kuri buvo priimta gegužės 2 dieną, bet paskelbta tik antradienį.

Ši priemonė, kaip manoma, leis supaprastinti prekybą užsienio valiuta, o šalies gyventojams suteiks galimybę apsaugoti savo santaupas nuo hiperinfliacijos.

Sprendimą panaikinti operacijoms su užsienio valiuta taikytus apribojimus vyriausybė priėmė po praėjusią savaitę įvykusių centrinio banko vadovo Calixto Ortegos ir už ekonomiką bei bankus atsakingų institucijų pareigūnų susitikimų su bankų atstovais, pažymėjo šaltiniai.

Šiuos apribojimus dar 2003 metais įvedė tuometinis Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas. Operacijų su užsienio valiuta kontrolė valdininkams atvėrė gausybę galimybių pasipelnyti, tad korupcija šalyje dar labiau suklestėjo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hugo Chavezas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hugo Chavezas

Oficialus bolivaro kursas ir nacionalinės valiutos kursas juodojoje rinkoje šiuo metu beveik nesiskiria, o daugybė atsiskaitymų šalyje vykdoma JAV doleriais arba užsienio mokėjimo kortelėmis.

„Tai svarbus žingsnis, kuris taps šviežio oro gūsiu bendrovėms, bet ne kuo daugiau“, – pažymėjo Karakase įsikūrusios konsultacijų bendrovės „Ecoanalitica“ vadovas Asdrubalis Oliveros.

Jo pasekmės ekonomikai bus ribotos, nes yra kur kas rimtesnių problemų, kurios varžo užsienio valiutos rinką, mano ekspertas.

Atsižvelgiant į tai, kad Venesuelos tarptautinės atsargos siekia tik 8,5 mlrd. JAV dolerių ir didelę jų dalį sudaro aukso luitai, vyriausybei greičiausiai nepavyks patenkinti JAV dolerių paklausos verslo ir namų ūkių sektoriuose, mano ekonomistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius