-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Venesuela nuo bolivarų nubraukė šešis nulius

Venesueloje penktadienį pradėjo cirkuliuoti naujo pavyzdžio nacionalinė valiuta, kurios nominalas yra milijoną kartų mažesnis už ankstesnįjį nominalą.
Venesuelos bolivarai
Venesuelos bolivarai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Didžiausias bolivaro nominalas iki šiol buvo 1 mln. bolivarų banknotas, tačiau nuo ketvirtadienio stambiausia šalies kupiūra taps 100 bolivaro banknotas, šiuo metu vertas šiek tiek mažiau nei 25 JAV dolerių, kol infliacija vėl nepradės mažinti jo vertės.

Šiuo žingsniu siekiama palengvinti operacijas grynaisiais bei buhalterinės apskaitos skaičiavimus.

„Svarbiausia ir esminė priežastis yra ta, kad mokėjimo sistemos tampa neefektyvios, nes dėl skaitmenų skaičiaus mokėjimai ir kiti skaičiavimai praktiškai yra neaprėpiami, – pažymėjo Venesuelos centrinio universiteto ekonomikos profesorius Jose Guerra – Mokėjimų debeto kortelėmis apdorojimo sistemos bei įmonių naudojamos apskaitos sistemos yra skirtos normaliai ekonomikai, o ne hiperinfliacijai.“

Pagal senąją valutios nominalo sistemą dviejų litrų butelis limonado galėjo kainuoti daugiau nei 8 mln. bolivarų.

Bankai leisdavo klientams išimti daugiausia 20 mln. bolivarų grynaisiais per dieną, o kartais ir mažiau, jei bankų filialuose pritrūkdavo grynųjų.

Taigi vartotojai dažniausiai kliaudavosi JAV doleriais ir skaitmeninėmis mokėjimo platformomis, tokiomis kaip „Zelle“ ir „PayPal“.

Šiais laikais dauguma sandorių atliekami elektroniniu būdu – pasak J. Guerros, daugiau nei 60 proc. jų yra atliekami JAV doleriais.

Kai Venesuelos centrinis bankas praėjusį mėnesį paskelbė apie valiutos denominaciją, pareigūnai pranešė, kad mokėjimo sistemos bus modernizuotos, siekiant išplėsti skaitmeninį bolivaro naudojimą.

Centrinis bankas taip pat pabrėžė, kad šešių nulių nubraukimas neturės kitos įtakos valiutos vertei. Bolivaras „nebus vertas daugiau ar mažiau; tai tik priemonė, skirta palengvinti jo naudojimą remiantis paprastesne pinigine skale“.

Tai jau trečias kartas, kai Venesuelos socialistų lyderiai mažina bolivaro nominalą. 2008 metais buvo nubraukti trys nuliai, vadovaujant velioniam prezidentui Hugo Chavezui, o jo įpėdinis, dabartinis prezidentas Nicolas Maduro, 2018 metais nurodė sumažinti nominalą šimtu tūkstančių kartų.

Šalyje hiperinfliacija trunka jau daugiau nei ketverius metus, o daugelis venesueliečių mano, kad naujasis nominalas taip pat bus trumpalaikis.

Centrinis bankas nebeskelbia infliacijos statistikos, tačiau Tarptautinis valiutos fondas (TVF) apskaičiavo, kad Venesueloje metų infliacija 2021-ųjų pabaigoje sieks pusšešto tūkstančio procentų.

„Mano sąskaitoje buvo vos 3 mln. bolivarų – už tiek neįmanoma nupirkti nė duonos kepalo, – kalbėjo 28 metų valytoja Elena Diaz, stovėdama prie prekybos centro. – Kai nubrauks šešis nulius, už tuos 3 bolivarus aš taip pat nieko negalėsiu nusipirkti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius