Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Venesueliečiai pinigų jau nebeskaičiuoja, o juos sveria

Kai kuriose Venesuelos parduotuvėse svarstyklės jau naudojamos ne tik prekėms, bet ir pinigams sverti. Hiperinfliacijos kamuojamoje Pietų Amerikos šalyje nacionalinė valiuta bolivaras taip nuvertėjusi, kad jos banknotus suskaičiuoti darosi vis sunkiau, todėl pardavėjai jų vertę paskaičiuoja sverdami, rašo bloomberg.com.
Venesuelos bolivarai
Venesuelos bolivarai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Grynųjų pinigų svėrimas dar nėra paplitęs visoje šalyje, tačiau vis labiau populiarėja.

„Kuomet pradedami sverti grynieji pinigai, tai nesuvaldomos infliacijos ženklas“, – sako konsultavimo bendrovės „Capital Market Finance“ finansų direktorius Jesus Casiqueas. „Tačiau venesueliečiai nežino kaip viskas blogai, nes vyriausybė atsisako skelbti viešus duomenis“.

Kažkada buvęs viena iš tvirčiausių pasaulio valiutų, šiandien bolivaras beveik nieko nevertas. Kasdienių prekių įsigijimui reikia panaudoti šimtus banknotų, o prekeiviai juos laiko didžiuliuose maišuose bei vėliau veža į bankomatus.

Nors kredito ir debeto mokėjimo kortelės Venesueloje egzistuoja, tačiau, vyriausybės duomenimis, daugiau nei trečdalis darbuotojų šalyje pluša šešėlyje.

Nesant oficialiai informacijai, ekonomistai priversti spėlioti tikrąjį infliacijos lygį šalyje. Šių metų metinio infliacijos lygio prognozės įvairios – nuo 200 iki 1500 proc.

Ilgą laiką valdžia nenorėjo spausdinti didesnio nei 100 bolivarų (mažiau nei dešimties amerikiečių centų) nominalo banknotų, tačiau praėjusią savaitę tyliai paprašė ateityje gaminti ir 500, 1000, 5000, 10,000 ir tikriausiai net 20,000 bolivarų banknotus.

VIDEO: Alkanus Venesuelos gyventojus gelbėja Kolumbijos parduotuvės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius