Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vengrijoje įvedamas nenumatyto pelno mokestis palies iš esmės bankų ir energijos sektorius

Vengrija planuoja, kad naujasis nenumatyto pelno mokestis, įvestas atsižvelgiant į dėl karo Ukrainoje kylančias kainas, padės surinkti daugiau nei 2 mlrd. JAV dolerių ir daugiausia palies bankų ir energetikos sektorius.
Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas
Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vyriausybė siekia surinkti po 300 mlrd. forintų (760 mln. eurų, 820 mln. JAV dolerių) pajamų tiek iš bankų, tiek iš energetikos sektorių, spaudos konferencijoje pareiškė ekonominės plėtros ministras Martonas Nagy.

Dar 200 mlrd. forintų planuojama surinkti iš mažmeninės prekybos tinklų, draudimo įmonių, oro linijų, telekomunikacijų ir farmacijos įmonių, pridūrė ministras.

„Apmokestinamas ne pelnas, o papildomas pelnas“, – žurnalistams teigė jis.

Taip pat vyriausybė ketina įvesti reklamos pajamų mokestį, iš kurio planuojama surinkti 15 mlrd. forintų pajamų, pridūrė M. Nagy.

Mokesčiai, kurie, kaip skaičiuojama, iš viso biudžetą papildys daugiau nei 800 mlrd. forintų (2 mlrd. eurų, 2,1 mlrd. JAV dolerių), turėtų būti įvesti 2022 ir 2023 metais, tačiau ministras nenurodė, ar jie liks galioti vėliau.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas trečiadienį pranešė apie šiuos netikėtus mokesčius, juos pateisindamas tuo, kad karas kaimyninėje Ukrainoje ir „sankcijų politika Briuselyje“ lėmė „kainų augimą“.

Pasak jo, kartu su aukštomis palūkanų normomis, didesnės kainos „leidžia gauti bankams ir didelėms tarptautinėms įmonėms papildomo pelno“.

O diena anksčiau V.Orbanas įvedė nepaprastąją padėtį, motyvuodamas humanitarinės nelaimės grėsme ir karo keliamais ekonominiais iššūkiais.

Vienas iš jų bus skirtas kariuomenės reikmėms, o kitas – taikyti energijos ir vandens sąskaitų kainų „lubas“.

Papildomą pelną gaunančios įmonės padės Vengrijos ekonomikai ir prisidės prie šalies gynybos išlaidų, ketvirtadienį pareiškė ir premjero kanceliarijos vadovas Gergely Gulyasas.

Be to, Vengrija žengė dar vieną žingsnį, kuriuo sieks pažaboti vadinamąjį „degalų turizmą“. Vyriausybė ketvirtadienį paskelbė, kad šalies degalinėse, kuriose nuo lapkričio ribojamos kainos, benzino galės įsipilti tik transporto priemonės su vengriškais registracijos numeriais.

„Užsienio pirkėjai naudojasi tuo, kad Vengrija gali išlaikyti 480 forintų (1,2 euro, 1,3 JAV dolerio už litrą) benzino kainas, o kitur Europoje jos siekia 700–900 forintų“, – toje pačioje spaudos konferencijoje kalbėjo G. Gulyasas.

„Automobilių su užsienietiškais numeriais vairuotojams teks mokėti rinkos kainas“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius