-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ventspilyje lietuviškų grūdų nebus – viską užėmė rusai

„Ventspils Grain Terminal“, valdanti Latvijos Ventspilio uosto grūdų terminalus, pasirašė sutartį ir per šiuos metus kraus 700 tūkst. tonų rusiškų bei kazachiškų grūdų. Praktiškai tai reiškia, kad lietuviškiems javams, kurių dalis buvo gabenama per uostą, vietos neliks.
Grūdai
Grūdai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Ventspilis klientus sugundė galimybe grūdus eksportuoti į Šiaurės Afrikos rinkas. Pirmieji kroviniai iš uosto pajudės rugsėjo pabaigoje, antradienį rašo „Verslo žinios“.

„Rusai mėgina ieškoti kelių, kaip išvežti grūdus, nes derlius geras, kainos 30-50 JAV dolerių už toną mažesnės nei Europos Sąjungos grūdų ir jie gali sau leisti prarasti pinigus dėl logistikos. Mano žiniomis, jie mėgino nuomotis ir Klaipėdos terminalus, tačiau mes jau buvome sudarę sutartis ir apsaugojome Lietuvos rinką“, – apie kovą dėl grūdų kelių pasakoja bendrovės „Agrokoncerno grūdai“ generalinis direktorius Karolis Šimas.

Jis teigia, kad, jei ne ši sutartis, Ventspilio uostui būtų grėsęs bankrotas, nes iš ten pasitraukė lietuviai. Eksportas iš Latvijos porą kartų mažesnis nei iš Lietuvos.

Toks logistikos persiskirstymas Lietuvai didelių rūpesčių nepridarys. Daugiau kaip pusė mūsų derliaus sudaro pašariniai javai, jie gabenami mažais laivais, galinčiais švartuotis nespecializuotose krantinėse.

Pasiūlymų nuo ateinančių metų krauti rusiškus grūdus gavo ir lietuviai. Kol kas sutartys nesudarytos, tačiau bendradarbiavimo galimybė neatmetama.

Bendras galimas Lietuvos eksportas vertinamas 1,3-1,4 mln. tonų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius