Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verslas apie „MG grupės“ bylą: vieni mato žalą viso verslo, kiti – teisiamųjų reputacijai

Vilniaus apygardos teismui politinės korupcijos byloje išteisinus Dariaus Mockaus valdomą „MG grupę“ (anksčiau – „MG Baltic“), Vilniaus pramonės ir verslo asociacijos prezidentas Sigitas Besagirskas sako, kad ši byla turėjo neigiamą poveikį viso verslo reputacijai.
Sigitas Besagirskas
Sigitas Besagirskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas mano, kad sprendimas parodė teismų nepriklausomumą, be to, jis kelia klausimą, kas atsakys už suterštą išteisintų žmonių garbę ir reputaciją.

„Tikrai yra verslininkų, gyvenančių iš nevisai teisėtų šaltinių arba neteisėtai naudoja teisėtus šaltinius, tarkime, viešuosius pirkimus, valstybės užsakymus ir t. t. Bet koks atvejis, kai taip praturtėjama, aišku, labai neigiamai atsiliepia ir paveikia verslo reputaciją“, – BNS sakė S.Besagirskas.

„Šiandien nemažai Lietuvos žmonių, jeigu jų paklaustume, apie verslininkus turi gana neigiamą nuomonę“, – pridūrė jis.

Vis dėlto, pasak S.Besargirsko, „MG grupės“ politinės korupcijos bylos baigtis, kai išteisinti visi joje figūravę politikos ir verslo atstovai, verslo įvaizdžio visuomenės akyse nepagerins.

„Manau, kad didžioji dalis (žmonių – BNS) – nusivylė šiuo sprendimu. Tiesiog jie, ko gero, mano, kad tas sprendimas turėjo būti kitoks, ir nemanau, kad šiuo atveju tai pagerins verslo reputaciją – net jei iš tiesų viskas buvo teisėta ir tie pinigai pas kaltinamąjį atsirado teisėtais būdais ir nebuvo padarytas joks nusikaltimas“, – svarstė S.Besagirskas.

„Manau, kad didžioji dalis visuomenės mąstys atvirkščiai – jie sakys, kad verslas ir politikai toliau gali kyšininkauti ir likti nebaudžiami“, – pridūrė jis.

Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas mano, kad teismo sprendimas parodė, kad teismai Lietuvoje – nepriklausomi. Jis taip pat teigia, kad teisėsaugos sistemai Lietuvoje yra suteikti per dideli įgaliojimai ir per mažai atsakomybės.

„Nenustebino (teismo sprendimas – BNS). Iš tiek žinių konteksto, kiek mes turėjome viešojoje erdvėje, manęs nenustebino. Teisėsaugai trūksta kompetencijos ir atsakomybės, negi iš valstybės prašyti, kad būtų kompensuota moralinė žala? Yra tam tikra nuoskauda, kad žmonės nukentėjo – Masiulis, Kurlianskis ir kiti“, – BNS sakė D. Arlauskas.

„Gerai, kad pas mus teismai nepriklausomi. Šis sprendimas parodė, kad teismai vadovaujasi savo teismine logika. Manau, kad tai didžiulis mūsų, kaip demokratinės valstybės, pasiekimas“, – pridūrė jis.

Jis teigė manantis, kad dėl bylos viešojoje erdvėje buvo sukeltas per didelis ažiotažas.

„Mūsų baudžiamajame procese yra labai daug neapibrėžtumų, leidžiančių teisėsaugai su žmonėmis elgtis ne visiškai civilizuotai. (...) Teisėsauga, neturėdama pakankamai įkalčių, gali sulaikyti žmones, uždėti antrankius, uždaryti. Manau, kad ši byla tai puikiai atliepia. Buvo daug pompastikos, daug triukšmo viešoje erdvėje, o pasirodė, kad teismas priėmė sprendimą išteisinti“, – sakė D.Arlauskas.

„Buvo per daug šios bylos atgarsių viešojoje erdvėje ir pasirodo, mūsų teisėsauga nesugeba atskirti, kur yra baudžiamoji veika, o kur ne. (...) Jei žmonės išteisinti, kažkas turi atsakyti už suterštą garbę, reputaciją. Kitaip būti negali“, – pridūrė jis.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos generalinis direktorius Ričardas Sartatavičius ir Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis nuo komentarų apie teismo sprendimą susilaikė. „MG grupė“ nėra šių organizacijų narė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius