-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 28 /2022 03 02

Lietuvos verslo parama Ukrainai plūsta toliau: įdarbins ukrainiečius, uždaro gamyklas Rusijoje

Lietuvos verslai nenustoja aukoję ir skyrę paramą Ukrainai bei jos žmonėms – skelbia, kad įdarbins ukrainiečius pabėgėlius, apgyvendins viešbučiuose. Didėja ir atsiribojančių nuo Rusijos bei Baltarusijos gretos. Prie paramos Ukrainai jungiasi ir tos įmonės, kurias dalis tautiečių viešojoje erdvėje ragina boikotuoti dėl ryšių su Rusija.
Protestas prie Kauno savivaldybės dėl bedradarbiavimo su Rusijos miestais
Protestas prie Kauno savivaldybės dėl bedradarbiavimo su Rusijos miestais / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Žada įdarbinti ukrainiečius

Kelios Lietuvos įmonės pranešė, kad įdarbins ukrainiečius. „Čili Pizza“ paskelbė, kad yra pasiruošusi įdarbinti virš 100 nuo karo bėgančių ukrainiečių. Be to, kiekvieną dieną pabėgėliams tieks per 200 porcijų karšto maisto didžiuosiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje.

Keis parduotuvės pavadinimą

Prekybos tinklas „Iki“ pranešė, kad imasi simboliško veiksmo – po rekonstrukcijos duris atversianti parduotuvė, įsikūrusi adresu Žirmūnų g. 2, keičia pavadinimą – „IKI Minskas“ taps „IKI Vilnius“. Taip pat „Iki“ iš prekybos išėmė „Respublikos“ ir „Vakaro žinių“ leidinius.

„1999 metais atidaryta parduotuvė pavadinta pagal čia veikusį prekybos centrą „Minskas“, tačiau keičiasi situacija, todėl keičiame ir parduotuvės pavadinimą“, – pranešime cituojama Lina Muižienė, prekybos tinklo „Iki“ vykdomoji direktorė.

Apgyvendins savo viešbutyje

Paramą Ukrainai pareiškė ir įmonės, kurias socialinių tinklų vartotojai kritikavo dėl ryšių su Rusija.

„Vičiūnų grupės“ generalinis direktorius Šarūnas Matijošaitis pirmadienį pranešė, kad įmonė veikia tiek Ukrainoje, kur dirba 700 darbuotojų, tiek Kaliningrado srityje, Sovetske, kur gamykla įkurta prieš 20 metų. Pasak jo, Ukrainoje įmonė teikia pagalbą, evakuoja norinčius darbuotojus, o karo pabėgėliams skiria visą grupės valdomą „Metropolio“ viešbutį Kaune, kuriame jie bus apgyvendinami nemokamai.

„Teikiame humanitarinę pagalbą, sulaukėme prašymų iš Ukrainos humanitarinėms reikmėms teikti pervežimo paslaugas. Esame pasirūpinę savo darbuotojais – norinčius saugiai evakuojame. Nors Ukrainoje veikla beveik sustojusi ir žmonės nedirba, ten esantiems darbuotojams mokami atlyginimai, teikiama reikalinga pagalba“, – teigė vadovas.

Socialiniuose tinkluose pasirodė raginimų boikotuoti „Vičiūnai group“ bendrovės produkciją, nes ši turi antrinę bendrovę Rusijoje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Matijošaitis

Dar viena įmonė, kuriai feisbuke negailima kritikos – degalinių tinklas „Viada LT“. Tačiau įmonė tvirtina, kad kitose šalyse, tarp jų ir Rusijoje, įmonė verslo santykių ir interesų neturi. Skelbiama, kad bendrovė veiklą vykdo Lietuvos ir Latvijos rinkose, o įmonė valdoma Lietuvos akcininkų ir neturi ryšių su Rusijos naftos bendrovėmis.

Įmonė skyrė 15 tūkst. eurų humanitarinę pagalbą Ukrainos žmonėms. Parama atiteks Lietuvos nevyriausybinėms organizacijoms, kurios koordinuoja pagalbos teikimą Ukrainai. Taip pat kompanija pranešė, kad suteiks 100 darbo vietų Ukrainos pabėgėliams, taip užtikrindama jiems finansinį stabilumą padės grįžti į pilnavertį gyvenimą.

Stabdo gamyklą Rusijoje

Aukštųjų technologijų įmonių grupė „Yukon Advanced Optics Worldwide“ skelbia nutraukianti savo gaminamos produkcijos tiekimą iš visų įmonių grupei priklausančių bendrovių į Rusiją ir Baltarusiją. Taip pat buvo priimtas sprendimas dėl Smolensko mieste (Rusijos Federacija) veikiančios gamyklos sustabdymo. Kartu, prisijungdama prie įvairių visuomenės paramos iniciatyvų, įmonė skiria 100 tūkst. eurų finansinę paramą, kuri bus suteikta pabėgėliams iš konflikto zonos.

Lietuvos verslai į situaciją Ukrainoje reaguoja nuo pat ketvirtadienio. Penktadienio popietę apie veiklos Rusijoje stabdymą pranešė Gedimino Žiemelio valdoma aviacijos grupė „Avia Solutions Group“.

PLAČIAU SKAITYKITE: Lietuvos verslas reaguoja į Maskvos agresiją: Rusijoje veiklą stabdo ir „Avia Solutions Group“

Vežė paramą

Didžiuliu lietuviško verslo susitelkimu sekmadienį stebėjosi automobilius parduodančios įmonės „Deals On Wheels“ vadovas Laurynas Boguševičius, organizavęs Lietuvos verslo skirtos paramos siuntą į Ukrainą.

„Mano kraujas – auksinis. Jo praba ne skaičiai, o šalis – Lietuva“, – feisbuke rašė jis.

L.Boguševičius išvardijo, kokie verslai skyrė paramą. „Spint line“ pasiūlė duoti 10 autobusiukų, Marius Eidukonis, LRT radijo žurnalistas, pranešė, kad yra vairuotojų, galinčių vairuoti tuos automobilius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Boguševičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Boguševičius

„Ermitažas“ skyrė 100 porų batų, rūbų davė „Apranga group“, „Rimi“ , „Žalia stotelė“ skyrė 8 tūkst. pirštinių. „Topo centras“ parūpino išorinių baterijų, „Senukai“ – prožektorių, paramą skyrė ir bendrovė „Baltijos arsenalas“. Degalų pripylė „Circle K Lietuva“, prisidėjo ir „Moki-Veži“. „Girilis“ skyrė autobusiuką ir toną degalų, taip pat prie šios paramos prisidėjo ir „Stokker Lietuva“.

„Dar šimtai pavienių žmonių kurie pamatę mano postą, tiesiog ėmė nešti daiktus: batus, striukes, mišinukus, sauskelnes, pledus, žaislus, padėjo viską surūšiuoti ir sudėlioti“, – rašė jis.

O kompanija „Magnum Group“ paskelbė siunčianti į Ukrainą vieno milijono eurų vertės pirmosios pagalbos reikmenų.

Telkiasi telekomunikacijų įmonės

Rusijos užpultos Ukrainos karo pabėgėliams, atvykstantiems į Lietuvą, „Telia“ suteiks neribotą skaičių išankstinio mokėjimo paslaugos „Ežys“ SIM kortelių su ryšio paslaugomis. Nemokami skambučiai į Ukrainą ir iš ten pratęsiami dar mėnesiui.

„Telia“ antradienį pranešė, kad sparčiai augant skaičiui Ukrainos verslų, kurie svarsto ar jau ruošiasi perkelti veiklą į Lietuvą, bendrovė parengė specialų paramos paketą. Juo galės pasinaudoti visos Ukrainos bendrovės, perkeliančios verslą į Lietuvą.

„Tele2“ kviečia visus šalies gyventojus paaukoti nebenaudojamus, tačiau veikiančius, įrenginius. Operatorius užtikrins jų surinkimą, patikrinimą ir tiekimą Ukrainos žmonėms padedančiam Raudonajam Kryžiui.

„Tele2“ taip pat skyrė 30 tūkst. „Pildyk“ SIM kortelių nuo karo bėgantiems ukrainiečiams. Kortelės bus perduotos Raudonojo Kryžiaus ir „Stiprūs kartu“ organizacijoms, kurios pasirūpins, kad jos operatyviai pasiektų į Lietuvą atvykusius ukrainiečius. SIM korteles gavę žmonės galės tris mėnesius nemokamai ir neribotai skambinti, rašyti SMS žinutes ir naudotis neribotu internetu Lietuvoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Migrantų kasdienybė Rūdninkų poligone
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Migrantų kasdienybė Rūdninkų poligone

Karo situacijoje Ukrainos žmonėms padedančiam Raudonajam Kryžiui mobiliojo ryšio operatorius „Tele2“ taip pat skyrė paramą, suteikdamas darbui reikalingus įrenginius.

Siekiant užtikrinti nenutrūkstamą bendravimą, telekomunikacijų bendrovė taip pat kompensuoja tarptinklinio ryšio paslaugų kainą privatiems ir verslo klientams, esantiems Ukrainoje.

Apie paramą paskelbė ir „Bitė“, įmonė į Lietuvą atvykstantiems karo pabėgėliams iš Ukrainos nemokamai suteiks svarbiausias ryšio paslaugas. Ukrainos pabėgėliams bendrovė suteiks 30 tūkst. „Labas“ SIM kortelių. Korteles gavę žmonės galės 3 mėnesius nemokamai naršyti Lietuvoje, skambinti, siųsti trumpąsias SMS žinutes tiek Lietuvoje, tiek Ukrainoje.

Ukrainoje esantiems savo klientams bei dėl artimųjų šioje šalyje nerimaujantiems žmonėms „Bitė“ taip pat suteikė nemokamų ryšio paslaugų, parėmė Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugiją 10 tūkst. eurų, taip pat nemokamai teikia paramos rinkimą trumpaisiais numeriais įvairioms nevyriausybinėms organizacijoms.

Beje, „Bitė“ laikinai pakeitė tinklo pavadinimą. Vietoje įprasto pavadinimo „Bitė“, savo telefonų ekranuose visi „Bitės“ ir „Labas“ klientai netrukus matys „SlavaUkrain“ (liet. Šlovė Ukrainai).

Antradienį „Bitė Lietuva“ pranešė, kad su partneriu „Bullitt Group“ dovanoja Ukrainos kariams išmaniųjų telefonų „CAT“. Nevyriausybinė organizacija „Blue/Yellow“ perduos išmaniuosius įrenginius Ukrainos kariams, kovojantiems už šalies laisvę.

Aukoja, nutraukia prekybą su Rusija

Prekybos centras internete „Pigu.lt“ Ukrainos ginkluotąsias pajėgas ir nuo karo nukentėjusius civilius remiančiai organizacijai „Mėlyna ir geltona“ skyrė savo darbuotojų šventei numatytas lėšas – 27 tūkst. eurų.

Praėjusią savaitę kompanija pradėjo bendradarbiavimą su Lietuvos Raudonuoju Kryžiumi, kuris rūpinasi nuo karo bėgančiais Ukrainos žmonėmis. Kompanija skyrė 600 miegmaišių, 200 čiužinių, 100 pledų ir įvairių higienos priemonių.

Prieš kelias dienas e. prekybos centras „Pigu.lt“ nutraukė prekybą Rusijoje ir Baltarusijoje pagamintomis prekėmis. Šių šalių produktai buvo pašalinti iš visų „Pigu.lt“ prekiaujančių pardavėjų asortimento.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Ukrainos ambasada
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Ukrainos ambasada

Švedijos investicijų bendrovė „Eastnine“ pranešė smerkianti Rusijos veiksmus ir skirianti 25 tūkst. paramą Raudonajam Kryžiui.

Palaikydama Ukrainą „Aljansas AIBĖ“ pranešė skirianti finansinę 100 tūkst. eurų paramą. Be to, prekybos įmonių aljansas „Aibė“, vienijantis daugiau negu 800 parduotuvių tinklą Lietuvoje, sustabdė rusiškų ir baltarusiškų prekių tiekimą. Turimi prekių likučiai bus išimami iš prekybos ir nedidelė dalis išparduota.

Jonavoje įsikūrusi bendrovė „Lonas“ organizacijai „Blue/Yellow“ paaukojo 50 tūkst. eurų.

Kartu įmonės vadovas Domas Jakutis savo socialinio tinklo profilyje pranešė, kad peržiūrėti ir kompanijos tiekėjų sąrašus, kad įsitikintų, jog neturi nieko bendro su rusišku verslu bei kartu su partneriu ketina tiekti čiužinius.

Parduotuvių tinklas „Kesko Senukai“ irgi 100 tūkst. eurų paramą Ukrainos Raudonajam Kryžiui. Bendrovė tvirtina nutraukusi savo reklamos transliavimą Rusijos kanaluose Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, sustabdė rusiškos kilmės prekių pirkimus.

„The Body Shop“ feisbuke paskelbė, kad solidarizuodamiesi su Ukraina, iš savo asortimento išima Rusijoje gamintus aksesuarus: plaukų šukas ir pemzas.

Taip pat „Finbee“ komanda palaikydama Ukrainą per Aukok.lt skyrė 7 tūkst. eurų paramą.

„Revolut“ praneša, kad įmonei paskelbus aukų rinkimą nuo karo nukentėjusiems Ukrainos žmonėms nuo penktadienio paaukota jau per 2 mln. eurų. Programėlės vartotojai aukas skiria Lietuvos Raudonajam Kryžiui, kuris paramos kampanijoje bendradarbiauja su Lietuvos Caritu, Maltiečiais, „Maisto banku“ ir „Gelbėkit vaikus“. Įmonė taip pat trisdešimčiai dienų panaikino mokesčius tarptautiniams pervedimams į Ukrainos bankų sąskaitas.

Tarptautinė investicinė VMG grupė remdama Ukrainos žmones Raudonajam Kryžiui skyrė 100 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius