Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Verslininkas liko nustėręs – Mokesčių inspekcija sąskaitą tuština be įspėjimo

Verslininkas, buvęs Vilniaus miesto tarybos narys Jonas Juodka, patikrinęs savo sąskaitą banke, liko nustebęs. Sąskaitoje trūko 94 eurų. Pasirodo, juos neįspėjusi Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) nuskaičiavo kaip seną skolą. Inspektoriai turi teisę be įspėjimo patuštinti gyventojų sąskaitas.
Jonas Juodka
Jonas Juodka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilnietis nesigina – skolingas buvo už 2012 ir 2013 metus. Tačiau piktinasi, kad Mokesčių inspekcija pinigus nuskaičiuoja be jokio įspėjimo.

„Įstatymai yra įstatymai, visi prieš juos lygūs, juos privalu vykdyti, bet gal galima būtų bent įspėti ar per el.sistemas, ar kokiom kitom ryšio priemonėm, kad gerbiamas pilieti Jonas Juodka, esate skolingas už tą ir tą, bet ne, geriau laukti 4 metus, niekur nė cypt, vėliau tiesiog priskaičiuoti delspinigius ir bet kuriuo momentu patuštinti sąskaitą be įspėjimo“, – savo feisbuko paskyroje piktinasi tarybos narys.

VMI iš politiko sąskaitos nuskaičiavo 92,64 euro, o Registrų centras – dar 1,89 euro. Kaip įrodymą, J.Juodka pateikė ir operacijų išklotinę.

J.Juodkos sąskaitos nurašymai
J.Juodkos sąskaitos nurašymai

„Gerai kad sėdžiu dabar darbe, biure, ir šių pinigėlių man nereikia trūks plyš, bet jeigu, tarkim, būčiau užsienyje, arba pas gydytoją, ar parduotuvėje? Paduodi kortelę atsiskaitymui, o ji patuštinta“, – neatlyžta politikas.

J.Juodka liko skolingas pateikęs deklaracijas už 2012 ir 2013 metus. „Sąskaitoje nerašo, už ką nuskaityti pinigai, tad teko aiškintis, skambinti į inspekciją. Tik taip sužinojau, už ką buvo nuskaičiuoti pinigai“, – 15min pasakojo verslininkas. Jam teko sumokėti ne tik skolą, bet ir susidariusius delspinigius.

Vyras neabejoja, kad Mokesčių inspekcija turi visus jo kontaktus, nes inspektoriai jau yra skambinę, beje, komiškomis aplinkybėmis.

Būdamas tarybos nariu jis 2013 m. sulaukė VMI darbuotojo skambučio su priekaištu, kad J.Juodka blogai užpildė deklaraciją. Inspektoriai klausė, kodėl jis neparašė, jog yra vedęs.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Jonas Juodka ir Angelina Jadykina
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Jonas Juodka ir Angelina Jadykina

„O aš buvau susituokęs tik prieš dvi savaites, o deklaracija – už praėjusius metus. Vadinasi, Inspekcija tokius dalykus sužino pati, turi ir mano telefono numerį“, – samprotavo verslininkas.

VMI atstovai teigia, kad skolininkai patys turėtų pasidomėti, ar jie nėra skolingi.

„Nors įstatyme ir nėra numatyta, kad mokesčių administratorius turi pranešti mokesčių mokėtojams apie jų pačių deklaruotus mokėtinus mokesčius, VMI geranoriškai siunčia pranešimus apie mokestines nepriemokas, elektroniniu paštu informuoja mokesčių mokėtoją ar jo atstovą apie naujus portale Mano VMI gautus pranešimus, o išsamią informaciją teikia tik mokesčių mokėtojui ar jo atstovui identifikavus tapatybę“, – 15min pateiktame komentare teigia VMI Nepriemokų administravimo departamento direktorė Irina Gavrilova.

Gautą informaciją ir pranešimus galima pamatyti prisijungiant prie Mano VMI paskyros per išorines sistemas, VMI identifikavimo priemonėmis ar elektroniniu parašu.

„Jeigu mokesčių mokėtojas nesulaukė pranešimo apie Mano VMI sistemoje gautą informaciją, tuomet turėtų pasitikrinti ar yra nurodęs teisingą elektroninio pašto adresą“, – skelbiama komentare.

Inspekcijos atstovai anksčiau yra teigę, kad VMI nuo 2013 m. pradžios įgijo teisę išieškoti mokestinę prievolę iš gyventojų jau kitą dieną po mokėjimo termino.

Be to, Mokesčių inspekcija nebeprivalo informuoti gyventojų apie skolas ir gali išskaičiuoti nesumokėtus mokesčius už praėjusius penkerius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius