-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verslininko Iljos Laurso įsigytų „Sungy Mobile“ akcijų vertė staiga smuko 40 mln. litų

Kas Lietuvoje nežino įkvepiančio verslininko Iljos Laurso? Tai – vienas garsiausių mūsų verslo orbitos žmonių. Tačiau šiuo metu finansų rinkose vyksta labai neįprasti įvykiai, kurie susiję būtent su šiuo žmogumi bei jo verslu. Kas žino, galbūt apie visa tai mes skaitysime kitoje I.Laurso knygoje, bet juk kur kas įdomiau yra tai, jog viskas vyksta dabar ir tuos pokyčius galima sekti realiu laiku. Galbūt net patiems dalyvauti šiame procese.
I.Laurso bendrovės akcijų kainos judėjimo grafikas
I.Laurso bendrovės akcijų kainos judėjimo grafikas

Prieš penkis mėnesius  I.Laursas pardavė pusę savo įmonės „GetJar“ (nors pats tai pavadino  susijungimu). Už savo sukurtos įmonės „GetJar“ JAV padalinį jis gavo tik dalį grynaisiais, o esminė ir, kaip pats verslininkas sakė, pati svarbiausia sandorio dalis – gautos pirkėjo – bendrovės „Sungy Mobile Ltd“ akcijos, kurios kotiruojamos biržoje.  

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Ilja Laursas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Ilja Laursas

Kinijos bendrovė „Sungy Mobile Limited“ yra sukūrusi nemažai mobilių programėlių ir operacinės sistemos aplinką „Go for Android“. Tai viena didžiausių programėlių platintojų „Google Play“ parduotuvėje, o jos produktais naudojasi daugiau nei 325 mln. žmonių.  

Iš viso I.Laursas už „GetJar“  gavo 1 443 074  „Sungy Mobile Limtied“ bendrovės akcijas. Jų vertė tuo metu siekė apie 35 mln. JAV dolerių (apie 83 mln. litų).

Iš viso I.Laursas už „GetJar“  gavo 1 443 074  „Sungy Mobile Limtied“ bendrovės akcijas. Jų vertė tuo metu siekė apie 35 mln. JAV dolerių (apie 83 mln. litų). Pats I.Laursas tuo metu teigė, kad šių akcijų vertė per artimiausius porą metų turėtų padvigubėti.

Tuo metu biržoje „Sungy Mobile“ akcija kainavo 21–23 JAV dolerius.

Po šio sandorio paskelbimo dienos per penkis mėnesius šios bendrovės akcijos smuko net 50 procentų. I.Laurso akcijų paketo vertė sumažėjo maždaug 16 mln. JAV dolerių (40 mln. litų).

Žinoma, tai dar nieko nereiškia. Galutinėms išvadoms  tiesiog dar per anksti. „Popierinis“ nuostolis gali greitai virsti „popieriniu“ pelnu, ir atvirkščiai.

Trumpuoju laikotarpiu akcijų birža yra neprognozuojama ir nenuspėjama, kaip aikštingos panelės nuotaika. Tiksliai nuspėti akcijų pokyčius trumpuoju laikotarpiu negali niekas, net tokie sėkmės lydimi žmonės, kaip I.Laursas ar vienas geriausių pasaulio investuotojų Warrenas Baffetas.

Ilgasis laikotarpis yra svarbiausias dalykas, į kurį koncentruojasi patys sėkmingiausi viso pasaulio investuotojai. 

Štai čia ir turime labai įdomią situaciją.

Prieš penkis mėnesius spaudoje I.Laursas prognozavo, kad po dvejų metų  „Sungy Mobile“ akcijų vertė sieks 40-45 JAV dolerius už akciją.  Liepos 15-ąją akcijų kaina pasiekė patį žemiausią tašką nuo pat prekybos pradžios – vienos akcijos kaina smuko iki 11 dolerių.

Prieš penkis mėnesius spaudoje I.Laursas prognozavo, kad po dvejų metų „Sungy Mobile” akcijų vertė sieks 40-45 JAV dolerius už akciją.  Liepos 15-ąją akcijų kaina pasiekė patį žemiausią tašką nuo pat prekybos pradžios – vienos akcijos kaina smuko iki 11 dolerių. Taigi, galime skaičiuoti.

Jeigu I.Laurso ankstesnis spėjimas pasitvirtintų, šioje investicinėje pozicijoje per artimiausius pusantrų metų lauktų didesnis nei 250-300 proc. augimas.

Žinoma, tai tikrai nereiškia, kad verslininko prognozės išsipildys, ir niekas negali garantuoti investicinės grąžos akcijų rinkoje ypač per tokį trumpą laiką. Tačiau kai rekomendacijas pateikia įvairiausi investicijų konsultantai (turintys savų interesų), yra viena, bet kai kalba I.Laursas – visai kas kita.  Kaip sako amerikiečiai, „When he speaks, you listen“. 

Labai būtų įdomu išgirsti paties Iljos Laurso komentarą, ar jis vis dar yra tikras dėl to, jog taip stipriai ateityje augs „Sungy Mobile“ bendrovės akcijų vertė?

Keli svarbiausi faktai, susiję su „Sungy Mobile“ akcijų kainos pokyčiais:

*”Sungy Mobile” akcijos  pernai lapkritį pasirodė biržoje ir jau pirmą prekybos dieną pabrango net 44 proc.

*Vos per du mėnesius šių akcijų kaina buvo padvigubėjusi, o po dar keturių mėnesių net patrigubėjusi.

Grįžtant prie posakių, šioje vietoje tinka: „What goes up, must go down“.

*Per mėnesį „Sungy Mobile“ akcijų kaina krito 22 procentais, o per paskutinių keturių mėn. laikotarpį net 65 procentais.

*Prabėgus 8 mėnesiams po „Sungy Mobile“ akcijų prekybos pradžios, jų kaina jau yra mažesnė nei buvo viešo platinimo metu (IPO).

*Prabėgus 5 mėnesiams po to, kai I.Laursas gavo „Sungy Mobile“ akcijų paketą, jų akcijų  vertė drastiškai krito per pusę. Liepos 16 dieną šios bendrovės akcijos kaina buvo 11,02 dolerio.

Akivaizdu, kad rinkos dalyviai kažkurioje vietoje stipriai klysta arba stipriai klydo. Tokie dideli akcijų kainų svyravimai nėra įprasti ir  dažniausiai būna nulemti psichologinių faktorių. Toks „šokinėjimas“ dar kartą patvirtina, kad akcijų biržoje trumpuoju laikotarpiu  racionalumo nėra arba jo labai mažai.

Kai I.Laursas turėjo įmonę „GetJar”, eilinis pirkėjas neturėjo galimybės tapti to paties verslo bendrasavininkiu, bet dabar situacija visiškai kitokia.  „Sungy Mobile“  akcijomis prekiaujama biržoje ir jas gali pirkti bet kuris žmogus. Kas iš verslių jaunų žmonių, kurie lankosi verslininko seminaruose, nenorėtų būti vienoje valtyje su tokiu šviesuliu, kaip I.Laursas?

Visų laikų sėkmingiausias investuotojas W.Buffetas yra sakęs: „Būk godus, kai kiti bailūs, ir būk bailus, kai kiti yra godūs.“

Akivaizdu, kad pirkti šios įmonės akcijas, kai jų kaina per keturis mėnesius patrigubėjo, buvo tikra beprotybė. Bet dabar naudojant populiariausią prekybos centrų šūkį galima sakyti, kad šioje pozicijoje prasidėjo išpardavimas.

S.Nalivaika yra nepriklausomas finansų rinkų analitikas, investuotojas. Tai nėra rekomendacija pirkti ar parduoti akcijas. Kiekvienas asmuo priimdamas investicinius sprendimus privalo įvertinti individualią riziką ir savo konkrečią finansinę situaciją.  Taip pat rekomenduojama pasitarti su finansų profesionalais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius