Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verslo aktyvumas euro zonos paslaugų, pramonės sektoriuose silpsta 15-ą mėnesį iš eilės

Bendras verslo aktyvumo euro zonos paslaugų ir pramonės sektoriuose indeksas, išankstiniais šį indeksą skaičiuojančios tyrimų organizacijos „Markit Economics“ vertinimais, balandį nepakito ir, kaip ir kovo mėnesį, sudarė 46,5 punkto. Analitikai taip pat prognozavo, kad šis rodiklis nesikeis.
Recesija Italijoje
Recesija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Indekso pakilimas virš 50 punktų kartelės reiškia, kad sektoriai auga, o indekso smukimas žemiau šios ribos reiškia nuosmukį. Šis bendras euro zonos rodiklis žemiau 50 punktų ribos laikosi jau penkiolika mėnesių iš eilės.

Verslo aktyvumo euro zonos pramonės sektoriuje indeksas šį mėnesį nusileido nuo 46,8 iki 46,5 punkto, nors prognozuota, kad šis rodiklis smuks tik iki 46,7 punkto. Paslaugų sektoriuje atitinkamas rodiklis paūgėjo nuo 46,4 iki 46,6 punkto, nors prognozuota, kad šis indeksas ūgtels tik iki 46,5 punkto.

Pasak ekspertų, „atrodo, kad artimiausioje ateityje padėtis bus silpnesnė, negu mes tikėjomės. Panašu, kad pirmąjį ketvirtį ekonomika vos laikėsi ant recesijos ribos, bet toliau turėtume matyti atsigavimą. Antrąjį pusmetį prognozuojame nuosaikų atsigavimą ir turėtų pirmauti Vokietija“.

Tuo tarpu Vokietijoje balandį smunka ir paslaugų, ir pramonės sektoriai. Verslo aktyvumo pramonės sektoriuje indeksas šį mėnesį nusileido nuo 49 punktų kovo mėnesį iki 47,9 punkto, o atitinkamas paslaugų sektoriaus rodiklis smuko nuo 50,9 iki 49,2 punkto. Analitikai prognozavo, kad pirmasis rodiklis balandį nesikeis, o antrasis – paūgės iki 51 punkto.

Prancūzijoje paslaugų ir pramonės sektoriai balandį taip pat smunka, nors smukimas šiek tiek sulėtėjo. Verslo aktyvumo pramonės sektoriuje indeksas pakilo nuo 44 punktų kovo mėnesį iki 44,4 punkto, o atitinkamas paslaugų sektoriaus rodiklis šoktelėjo nuo 41,3 iki 44,1 punkto.

Euro zonos ekonomika sausio-kovo mėnesiais greičiausiai smuko penktą ketvirtį iš eilės. Tačiau ekspertai prognozuoja, kad augimas turėtų atsinaujinti jau šį ketvirtį. Europos Centrinio Banko (ECB) vertinimais, euro zonos bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet smuks 0,5 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius