Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
01 11

Verslo atsakas į brangiausias paskolas euro zonoje: leidžia obligacijas, skolinasi iš užsienio bankų

Lietuvoje paskolos verslui ir gyventojams – brangiausios euro zonoje, tad įmonės priverstos ieškoti išradingų būdų, kaip suktis: leidžia obligacijas ar net kreipiasi paskolų į užsienio bankus.
Pasunkėjęs finansavimas iš bankų
Pasunkėjęs finansavimas iš bankų / Shutterstock nuotr.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Vidmantas Janulevičius 15min tvirtino, kad Lietuvos verslui prieiga prie kapitalo yra pati blogiausia euro zonoje.

Išties, Europos centrinio banko (ECB) lapkričio duomenimis, Lietuvoje bankų paskolų palūkanų normos įmonėms yra brangiausios ir siekia 6,77 proc. Tuo tarpu Estija užima trečią vietą euro zonoje pagal brangiausias paskolas įmonėms (6,49 proc.). Palyginimui, euro zonos vidurkis siekia 5,3 proc., o pigiausiai skolinasi Liuksemburgo (4,02 proc.) ir Olandijos (4,35 proc.) įmonės.

„Todėl įmonės ieško kitų sprendimų, kaip gauti finansavimą“, – pabrėžė V.Janulevičius.

Pastaruoju metu populiarėjantys būdai – leisti obligacijas arba skolintis iš užsienio bankų. Pasak V.Janulevičiaus, tai, kad įmonės leidžia obligacijas už 10–15 proc. palūkanų, daug ką pasako apie prieigą prie finansų. O kalbant apie paskolas iš užsienio bankų, dažniausiai Lietuvos verslas skolinasi iš Vokietijos bankų, antroje vietoje – Lenkijos, sakė verslo asociacijos vadovas.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Vidmantas Janulevičius
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Vidmantas Janulevičius

„Ši tendencija ėmė stiprėti, kai pradėjo kilti palūkanų normos ir prasidėjo geopolitinės įtampos, nes bankai vertina riziką“, – pabrėžė V.Janulevičius.

Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas taip pat pastebi, kad įmonės, kurios įregistravusios užsienyje dukterines įmones, finansavimo klausimus sprendžia tose šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius