Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verslo atstovai apie ūkio ministrės Birutės Vėsaitės darbą: Kol kas reikšmingų pokyčių nėra

Ūkio ministrė Birutė Vėsaitė ragina ją vertinti ne pagal pasakytus žodžius, o pagal nuveiktus darbus. Ministrė savo viešuose pareiškimuose ir toliau akcentuoja energetines problemas – pavyzdžiui, šilumos ūkio perėjimą prie biokuro. Tuo tarpu 15min pasiteiravo Lietuvos verslo organizacijų vadovų, kokius jų sritį kuruojančios Ūkio ministerijos darbus galima būtų paminėti.
Birutė Vėsaitė
Birutė Vėsaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Jūs atidžiai pasižiūrėkite, kas daroma Ūkio ministerijoje. Mes siekiame, kad Lietuvoje būtų kuo mažiau sunaudota importinių dujų ir kuo daugiau – biokuro. Žiūrėkite ne tai, kas ką kalba, o kas ką daro“, – susitikime su konservatorių atstovais sakė B.Vėsaitė.

„Kalbėti apie poveikį verslui dar anksti“, – sako R.Dargis.

15min pasiteiravus kokius darbus Lietuvai pereinant prie biokuro B.Vėsaitė turėjo galvoje, ministrės patarėja Jūratė Antanaitytė-Voldemarienė nurodė Ūkio ministerijos siūlymą nepanaudotas Europos Sąjungos paramos lėšas skirti priemonei „Atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimas energijos gamybai“ finansuoti. 40 mln. litų turėtų keliauti katilinių ir termofikacinių elektrinių modernizavimo ir statybos projektams įgyvendinti.

Kaip tik biokuro klausimams buvo skirtas B.Vėsaitės pareiškimo išvakarėse įvykęs prezidentės Dalios Grybauskaitės ir energetikos ministro Jaroslavo Neverovičiaus susitikimas. Būtent energetikos ministerija kuruoja daugelį B.Vėsaitės pastaruosiuose pareiškimuose minimų sričių – dujų importą, šilumos ir elektros gamybą, atsinaujinančią energetiką. Visagino atominės elektrinės projektas iš Ūkio perduotas Finansų ministerijai. Atrodytų, jog B.Vėsaitei kur kas labiau už „Hitachi“ reaktoriaus tinkamumą ir biokuro katilinių plėtrą turėtų rūpėti verslo problemos.

Tuo tarpu verslo atstovams sugalvoti bent po vieną konkretų per keturis mėnesius ministrės nuveiktą darbą nebuvo paprasta užduotis. Pagyrę B.Vėsaitę už gerus norus verslo lyderiai išskyrė praėjusios vyriausybės pradėtą valstybės įmonių reformą, neužgesintą darbo santykių liberalizavimo idėją ir pažadą peržiūrėti Europos sąjungos paramos skirstymo tvarką.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis

Robertas Dargis
Robertas Dargis

Kol kas reikšmingų pokyčių ir negalima pajusti. Per keturis mėnesius sunku pakeisti norminius aktus, ką jau kalbėti apie jų poveikį verslui.

Eina laikotarpis, kada įvertinami reikalingi pokyčiai. Tie pokyčiai virsta dokumentai. Kalbėti apie poveikį verslui dar anksti. Su ministre kalbėjomės dėl verslo aplinkos gerinimo. Yra iniciatyva liberalizuoti darbo santykius, kuri buvo aptarta.

Investuotojų forumo vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė

Rūta Skyrienė
Rūta Skyrienė

Kiek girdžiu iš mūsų narių, tai ūkio ministerija teigiamai vertinama už tęsiamą valstybės įmonių valdymo pertvarką. Pavyzdžiui, „Lietuvos geležinkelių“ vadovo iškėlimas iš valdybos yra geras žingsnis. Matome, kad tendencijos modernizuoti valstybinių įmonių valdymą išlieka.

Dar buvo per mažai laiko, kad galėtume vertinti. Bet yra visos prielaidos tęsti geras reformas. Nereikia lyginti, kuri vyriausybė dirbo geriau. Reikia siekti nuolatinio tobulėjimo.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus

Pasaulio lietuvių ekonomikos forumo atidarymas Prezidentūroje
Valdas Sutkus

Pradžia yra gera. Teko susitikti su ministre ir pasikalbėti, ką ūkio ministerija galėtų nuveikti. Esu už principą - devynis kartus atmatuok, dešimtą kirpk. Ir esu visiškas priešininkas politikų, kurie ateina ir per vieną naktį padaro radikalias reformas. Tokiems politikams paskui langus daužo. Šiuo metu analizuojama situacija, tariamasi su ekspertais ir sprendimai, matyt, dar bus.

Jei kalbėti konkrečiai, tai ūkio ministerija pritarė mūsų pasiūlymai skatinti viešuosiuose pirkimuose dažniau naudoti ekonominio naudingumo kriterijų. Taip pat radome sutarimą su ūkio ministre dėl būtinumo peržiūrėti Europos Sąjungos finansinę paramą prižiūrinčių agentūrų darbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius