Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Verslo konfederacija ragina finansų ministrę paviešinti pasiūlymus dėl mokesčių

Lietuvos verslo konfederacija (LVK) teigia esanti susirūpinusi dėl Seimo pavasario sesijoje numatomos svarstyti kai kurių mokesčių pertvarkos, apie kurią verslo bendruomenė neturi jokios informacijos. Pasak organizacijos, ji baiminasi, jog bus didinami mokesčiai, nors Vyriausybė žadėjo nedidinti mokestinės naštos verslui.
Gintarė Skaistė
Gintarė Skaistė / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

LVK prašo finansų ministrės Gintarės Skaistės kuo skubiau pateikti siūlomus mokestinių įstatymų pakeitimus ar bent jų gaires, kad suinteresuotos pusės galėtų išanalizuoti ir pateikti pasiūlymus, penktadienį pranešė LVK.

„Verslas, darbuotojai ir visuomenė, būdami pagrindiniais mokesčių mokėtojais, dabar yra nežinioje, nes su jais nėra kalbamasi ir vienintelė mintis, kuri kyla, kad mokesčiai bus keliami, todėl sąmoningai vengiama kalbėtis”, – pranešime teigė LVK prezidentas Andrius Romanovskis.

„Kaip iš giedro dangaus pasirodė bankų solidarumo mokestis, o dabar finansų ministerija siunčia signalus apie verslo pajamų apmokestinimo didinimą, nors šių pajamų prilyginimas pajamoms iš darbo santykių yra tarytum lyginti obuolius su apelsinais – juk ne viskas, kas apvalu, yra obuoliai”, – pridūrė jis.

LVK kritikuoja ir prastą Finansų ministerijos komunikaciją bei socialinio dialogo stygių.

Be to, baiminamasi, kad reformą skubiai patvirtinti skatins Europos Komisijos sprendimas suspenduoti 26 mln. eurų mokėjimą pagal Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonę (RRF) dėl dalies nepasiektų rodiklių, tarp kurių – ir kai kurių mokesčių pakeitimas.

„Verslas, darbuotojai ir visuomenė bus pagrindiniai mokesčių reformos recipientai, tad prieš priimant konkrečius sprendimus turi įvykti išsamios diskusijos, o ne apsiribota formaliu sprendimų derinimu, kuris realybėje neturės jokios įtakos”, – teigė LVK prezidentas.

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį sakė, kad mokesčių reforma yra kertinis prasidedančios Seimo pavasario sesijos darbas, kurio iki rudens atidėlioti negalima, tačiau ji neturėtų būti siejama su mokesčių didinimu. Jis taip pat inicijuoja kai kuriuos mokesčių pasiūlymus – pavyzdžiui, greitesnį neapmokestinamųjų pajamų (NPD) prilyginimą minimaliai mėnesio algai (MMA) šeimoms, auginančioms vaikus.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė interviu BNS yra sakiusi, kad Seimui teikiant mokesčių pertvarką bus siūloma įteisinti investicinę sąskaitą, panaikinti dalį lengvatų, suvienodinti gyventojų pajamų mokestį, kad šis labiau priklausytų nuo gaunamų pajamų, o ne veiklos rūšies.

Daugiausia diskusijų, pasak G.Skaistės, Seime kils dėl visuotinio nekilnojamojo turto mokesčio, kuriam nepritaria ne tik opozicija, bet ir koalicijos partnerė Laisvės partija. Be to, šių metų pabaigoje baigiant galioti pelno mokesčio lengvatai investuojančiam verslui, bus siūloma ją pratęsti penkeriems metams, numatyta ir papildomų galimybių, kaip paskatinti verslą daugiau investuoti.

G.Nausėda yra sakęs, kad lengvata įmonių technologijų atnaujinimui joms užtikrintų stabilumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius