-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verslo sąlygos Lietuvoje blogėja

Lietuva šiemet pagal verslo sąlygas vertinama blogiau nei pernai. Šalis nusmuko per 2 pozicijas ir buvo įvertinta 27 vieta iš 183 valstybių, rodo naujausias verslo sąlygų tyrimas „Doing Business“, kurį kasmet atlieka Pasaulio bankas. Palyginti su praeitų metų vertinimu, Lietuvą lenkia jau ir Latvija (21 vieta), kuri iki šiol nuo mūsų atsilikdavo. Estija įvertinta 24 vieta.
Antrankiai
Antrankiai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto eksperto Vytauto Žukausko teigimu, šis tarptautinis verslo sąlygų tyrimas – tai dar vienas įrodymas, kad verslo sąlygos Lietuvoje negerėja arba gerėja labai vangiai. „2009 m. Lietuva nukrito per 1 poziciją, 2010 m. – pakilo per 2, o šiemet – vėl smuko per 2. Tai trypčiojimas vietoje. Šiandien Lietuvoje yra tikrai gerų verslo sąlygų gerinimo iniciatyvų, tačiau jų neužtenka. Trūksta supratimo, kad verslo sąlygų gerinimas yra greičiausias kelias paskatinti ekonomikos ir žmonių gerovės augimą. Įsisenėjusios problemos darbo santykių, teritorijų planavimo ir verslo reguliavimo srityse, pakelti, toliau keliami ir kaitaliojami mokesčiai gelbstint valstybės biudžetą tampa sunkiai įveikiama našta verslui“, – tyrimo rezultatus komentuoja V.Žukauskas.

Kaip rodo verslo sąlygų tyrimas, Lietuvos vertinimas šiemet labiausiai pablogėjo verslo pradėjimo, kredito prieinamumo ir elektros prieinamumo srityse, labiausiai pagerėjo – investuotojų apsaugos ir mokesčių mokėjimo srityse. Palyginti su kitomis valstybėmis, prasčiausiai Lietuva įvertinta verslo pradėjimo ir elektros prieinamumo srityse, geriausiai – nuosavybės įregistravimo ir sutarčių vykdymo užtikrinimo srityse.

LLRI ekspertas V.Žukauskas atkreipia dėmesį, kad jau antrus metus į verslo sąlygų tyrimą nėra įtraukiama darbuotojų samdymo ir atleidimo sritis, kurioje Lietuva iki tol buvo vertinama blogiausiai. „Darbo santykių reguliavimas verslui yra itin svarbu: nuo jo priklauso darbo jėgos sąnaudos, kurios sudaro didelę dalį įmonių sąnaudų. Jei šie klausimai būtų įtraukti į tyrimą „Doing Business“, tikėtina, kad Lietuvos vertinimas smuktų dar žemiau, nei yra dabar“, – teigia instituto analitikas.

Anot V.Žukausko, reikia turėti omenyje, kad praėjusiais metais buvo keista verslo sąlygų tyrimo metodologija. Šiame, 2011 m., tyrime reitingo sudarytojai įvertino metodologijos pasikeitimą ir perskaičiavo praeitų metų vertinimą – tai leidžia lyginti šių ir praėjusių metų rezultatus.

Pasaulio banko atliekamas verslo sąlygų tyrimas „Doing Business“ yra kasmet sudaromas leidinys, kuriame valstybės vertinamos pagal verslo sąlygų palankumą. Šis tyrimas pateikia kiekybinius verslo reguliavimą ir nuosavybės teisę aprašančius rodiklius, kurie gali būti palyginami tarp šalių ir laike. Matuojama 10 verslo reguliavimų sričių, kurios susijusios su atitinkamais verslo procesais: verslo pradėjimas, leidimų statyboms gavimas, nuosavybės registravimas, kredito gavimas, investuotojų apsauga, mokesčių mokėjimas, užsienio prekybos sąlygos, sutarčių vykdymo užtikrinimas, verslo nutraukimas, elektros energijos prieinamumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius