Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VIAP našta gali labiau užgulti smulkųjį verslą ir buitinius vartotojus

Kelioms didelėms pramonės įmonėms išsikovojus, kad už sau pasigaminta elektrą jos mokės tik nedidelę dalį VIAP mokesčio, šimtamilijoninės paramos naštą Lietuvos elektrinei ir miestu termofikacinėms jėgainėms tektų dalintis mažesnėms įmonėms ir gyventojams. Todėl elektra jiems kitąmet gali brangti ne 1,2 cento, o iki 1,5 cento už kilovatvalandę.
Pinigai
Pinigai / 15min.lt nuotr.

„Verslo žinios“ rašo, kad energetikos ministro įsakymo projektas jau parengtas. Jis skelbia, kad įmonių savo reikmėms kogeneracinėse jėgainėse pasigaminta elektra bus apmokestinta gerokai mažesniu viešuosius interesus atitinkančiu paslaugų (VIAP) mokesčiu, neįtraukiant dalies, skirtos Lietuvos elektrinei Elektrėnuose bei miestų termofikacinėms elektrinėms paremti.

„Tokio sprendimo įgyvendinimo pasekmės kelia nerimą. Elektros kaina didės smulkiajam verslui ir buitiniams vartotojams“, – sakė Kainų komisijos pirmininkė Diana Korsakaitė.

Iki šiol planuota, kad 2012 metais VIAP dalis, mokant už kilovatvalandę, sudarys 7,04 cento už kilovatvalandę – 1,03 cento daugiau nei šiemet, o Kainų komisija jau suskaičiavo, kad maždaug tiek kitąmet vartotojams brangs elektra.

Tačiau praretėjus VIAP mokėtojų būriui, likusiems šiluminių elektrinių išlaikymas gali kainuoti papildomai 0,4 cento už kilovatvalanadę, vadinasi, kitąmet jiems elektros kaina gali didėti iki 1,5 cento už kilovatvalandę (su PVM).

Dienraščio šaltiniai teigia, kad galimas ir kitas variantas -papildomą VIAP mokesčio padidėjimą nustumti į 2013 metus, jau po kitąmet įvyksiančių Seimo rinkimų. Tada vartotojams papildomą VIAP dalį tektų mokėti už dvejus metus ir tai sudarytų apie 0,8 cento už kilovatvalandę, tačiau kritikos strėlės dėl smarkiai brangstančius elektros skrietų jau kitos Vyriausybės link.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius