Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vidutiniškai greitasis kreditas gyventojui kainuoja 30 Lt

Lietuvoje vidutinė smulkaus kredito (dažnai vadinamo greitu kreditu) kaina – 30 litų. Tokią sumą atskleidžia Lietuvos banko I ketvirčio duomenys, pagal kuriuos vidutinė smulkaus kredito suma buvo 377 litai, o bendra vartojimo kredito kainos metinė norma – 153 proc.
Paskolos kaina
Paskolos kaina / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 1 Paskola

„Labai dažnai yra painiojama metinė palūkanų norma ir  bendra vartojimo kredito kainos metinė norma (BVKKMN), o tuomet skelbiama, kad palūkanos už greituosius kreditus siekia porą šimtų procentų ir skambinama pavojaus varpais. Iš tiesų, vidutiniškai mėnesio palūkanos už smulkų kreditą yra apie 8-9 procentai, o vidutinė kaina – apie 30 litų, ir ji nesiekia maksimaliai leistinos – tai rodo, jog rinka, kurioje įtempta konkurencija, susireguliuoja pati. Bet kažkam galbūt naudinga, kad rinkoje smulkiųjų kreditų neliktų“, – sakė Lietuvos smulkiųjų vartojimo kreditų asociacijos prezidentas Liutauras Valickas. Pagal įstatymą maksimali kredito kaina už 377 litų kreditą šiuo metu neturi būti didesnė kaip 36 litai. 

Pasak jo, kaip ir nurodyta įstatyme, į BVKKMN įskaičiuojamos visos išlaidos, susijusios su kreditu, įskaitant palūkanas, komisinius, mokumo vertinimo, sąskaitos administravimo ar kitus mokesčius, su mokėjimo operacijomis susijusios išlaidos, su vartojimo kredito sutartimi susijusių papildomų paslaugų išlaidos per metus. Jo nereikėtų painioti su realiai vartotojo sumokama kaina, mat jis skaičiuojamas metams, kai smulkūs kreditai tradiciškai imami maždaug 1 mėn. laikotarpiui. 

„Sakyti, jog smulkus vartojimo kreditas per metus kainuoja 200 proc., tai tas pats, kad teigti, jog taksi jums kainuoja per metus 7 tūkstančius litų, nors jūs per tą laiką esate važiavęs vieną sykį ir sumokėjote 20 litų“, – sakė L. Valickas. 

Pagal inicijuojamus Vartojimo kredito įstatymo siūlymus, svarstomos iniciatyvos sumažinti šiuo metu galiojančią BVKKMN ribą 200 proc. iki 160 proc. arba net iki 36 procentų.

„Tai tas pats, kaip nustatyti už kiek įmonė turi pagaminti pakelį sviesto, greta nustačius ir privalomus kokybės, riebumo, higienos reikalavimus: mes privalome patikrinti žmogaus mokumą duomenų bazėse, įsitikinti, kad jis neregistruotas nenorinčių gauti kreditą sąrašuose, patiriame pinigų skolinimosi kaštus, rizikos kaštus, įmonės administracines išlaidas ir turėtume pvz., pusketvirto šimto litų, kas maždaug yra vidutinė paskola – skolinti už 9 litus. Ar jūs už tiek paskolintumėte?”, –  retoriškai klausia L. Valickas. Pasak jo, kredito davėjui kredito suteikimo išlaidos sudaro 80-90 proc. jo kainos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius