Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienas didžiausių Rusijos bankų tepa slides: iš Londono – į Vieną, Frankfurtą arba Paryžių

Rusijos valstybiniai bankai po „Brexit“ svarsto filialus iš Didžiosios Britanijos perkelti į Frankurtą, Paryžių ar Vieną, rašo „The Financial Times“.
„VTB“ banko filialas Maskvoje
„VTB“ banko filialas Maskvoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos VTB yra pirmasis didelis bankas, oficialiai pareiškęs, kad iškels savo Europos padalinį iš Didžiosios Britanijos dėl nesklandumų, kurių gali kilti šaliai pasitraukus iš Europos Sąjungos.

VTB atstovas Herbertas Moosas sakė, kad bankas svarsto apie kelias alternatyvas, įskaitant ir Frankfurtą, Paryžių, Vieną. Sprendimas dėl to, kur persikelti, bus priimtas dar šiemet.

Mes turėjome didelių planų Londono biurui, tačiau po „Brexit“ jų atsisakome ir ieškome, kur persikelti.

„Mes turėjome didelių planų Londono biurui, tačiau po „Brexit“ jų atsisakome ir ieškome, kur persikelti“, – sakė jis.

Procesą, pagal kurį Didžioji Britanija paliks Europos Sąjungą, naujoji šalies premjerė pažadėjo pradėti iki kitų metų kovo pabaigos. Taigi pasitraukti iš ES britai turėtų iki 2019 metų. Keli dideli bankai dar prieš gegužės referendumą įspėjo, kad perkels tūkstančius darbo vietų iš Didžiosios Britanijos į kitas valstybes, tačiau signalų, kad taip vyktų, kol kas nėra.

Nuo pat referendumo bankų vadovai pabrėžė, kad Didžioji Britanija turėtų išlaikyti prieigą prie bendrosios rinkos.

Jeigu Didžiajai Britanijai bus taikomi apribojimai prekybai su ES, valstybė gali prarasti 71 tūkst. darbo vietų ir 10 mlrd. svarų mokestinių pajamų.

VTB Londone samdo kelis šimtus žmonių, ten įsikūrusi pagrindinė tarptautinis banko pinigų plovimo prevencijos skyrius. Bankas turi biurų ir keliose kitose Europos valstybėse, įskaitant Vokietiją, Prancūziją, Austriją ir Airiją.

VTB yra antras pagal dydį Rusijos bankas, kurio 61 proc. akcijų priklauso valstybei. Dėl Rusijos Ukrainoje pradėto karo jam yra taikomos JAV ir ES sankcijos – buvo apribotas kapitalo prieinamumas Vakarų rinkose.

„Viena sankcijų pasekmė – dolerio atsisakymas Rusijoje. Daug mažiau didelių korporacijų skolinasi doleriais. Jos taip pat patraukė užsienio valiutos atsargas iš užsienio bankų į VTB ir „Sberbank“, taigi mūsų užsienio valiutos atsargos išaugo 20 proc. pastaraisiais metais. Dabar mes turime 6-8 mlrd. dolerių grynųjų pinigų perteklių, kurių negalime niekur investuoti, taigi mąstome apie jų konvertavimą į rublius“, – sakė VTB atstovas.

Dėl sankcijų VTB turėjo atšaukti plėtrą Europoje ir JAV, o dėmesį skirti Azijai – bankas plečiasi Kinijoje, Indijoje, Vietname.

Didžioji Britanija buvo viena aršiausių sankcijų Rusijai šalininkių visoje Europos Sąjungoje, kuri po „Brexit“ gali sušvelninti toną su Maskva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius