-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vieni piktinasi AE statybomis Kaliningrade, kiti – pelnosi

Oficialūs Lietuvos pareigūnai daro viską, kad užkirstų kelią atominės elektrinės statyboms Kaliningrado srityje, o lietuvių verslininkai pasiryžę prisidėti prie šio objekto statybos – į Kaliningradą žvalgosi bendrovė „Vėtrūna“.
Kaliningrado atominės elektrinės maketas
Kaliningrado atominės elektrinės maketas / „Scanpix“ nuotr.

Lietuvos oficialiai kritikuojamos Baltijos atominės elektrinės (BAE) Kaliningrado srityje statybos vietoje praėjusią savaitę lankėsi Lietuvos liaudies partijos pirmininkė ekspremjerė Kazimiera Prunskienė, kuri, pasak rusų žiniasklaidos, pareiškė, kad Lietuva esą „suinteresuota dalyvauti“ BAE statybos projekte, antradienį rašo dienraščiai „Kauno diena“ ir „Vilniaus diena“.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija netruko pareikšti, kad Liaudies partijos pirmininkė neturi teisės kalbėti Lietuvos vardu. Neoficialiai diplomatiniai šaltiniai dienraščiui minėjo, kad K.Prunskienė su Kaliningrado srities ir apskritai visos Rusijos atstovais palaiko intensyvius kontaktus, tikėdamasi gauti iš jų finansavimą 2012 metų Seimo rinkimų kampanijai.

Į Kaliningrado sritį, planuojamos BAE statybos vietą, su K.Prunskiene vyko ir Telšiuose registruotos statybų bendrovės „Vėtrūna“ atstovai.

Pasak vieno iš jų – Paulius Tamulionio, bendrovė rimtai nusiteikusi dalyvauti BAE statybos projekte: „Galbūt galėtume dalyvauti statant ne pačią atominę, nors susitvarkytume ir su tam tikrais jos statybos darbais, bet infrastruktūrą, namus, reikalingus elektrinę aptarnaujančiam personalui: gyvenamuosius būstus, darželius, mokyklas, parduotuves, žodžiu, elektrinės darbuotojų gyvenamąjį miestelį“, – tvirtino P.Tamulionis.

Tačiau jis kol kas negalėjo pasakyti, kada paaiškės, ar „Vėtrūna“ tikrai galės dalyvauti tuose projektuose.

„Vėtrūna“ Lietuvoje pagarsėjo kaip stambius statybos projektus vykdanti, tačiau pagal numatytus grafikus nuolat nespėjanti jų laiku užbaigti. Tarp šios bendrovės statomų objektų – Kauno ir Klaipėdos arenos, kurios turi būti naudojamos per šių metų rugpjūčio pabaigoje prasidedantį Europos vyrų krepšinio čempionatą.

Be to, ši bendrovė stato svarbius strateginius objektus, beje, susietus su branduoline energetika – jau uždaryta Ignalinos atomine elektrine. „Vėtrūna“ rusams priklausančios bendrovės „Nukem“ užsakymu šalia uždarytos elektrinės stato panaudoto branduolinio kuro laikinąją saugyklą bei kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo kompleksą. Šie projektai vėluoja labai smarkiai, net po kelias dešimtis mėnesių – turėjo būti baigti dar 2009 metais, bet statomi iki šiol. Dabar planuojama, kad geriausiu atveju šiuos objektus bus galima pradėti naudoti tik kitų metų birželį.

„Vėtrūna“, gegužės 25 -osios duomenimis, „Sodrai“ įsiskolino 618 tūkst. litų.

P.Tamulionis tvirtino, kad ši skola bus padengta per kelias dienas, nes suma esą nelabai didelė, siekia maždaug vieno mėnesio „Vėtrunos“ įmokas „Sodrai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius