-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viešbučiai neskuba džiaugtis padidėjusiu svečių skaičiumi ir baiminasi, kad Lietuva gali tapti Latvijos priemiesčiu

Lietuvos statistikos departamentas paskelbė, kad per devynis šių metų mėnesius viešbučiuose ir svečių namuose apsistojo 1,07 mln. turistų, t. y. 18,3 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu.
Viešbučio kambarys
Viešbučio kambarys / BFL/Sauliaus Žiūros nuotr.

Komentuodama šiuos duomenis, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidentė Evalda Šiškauskienė sako, kad vienas iš pagrindinių veiksnių, padėjusių pritraukti daugiau svečių, šiemet apgyvendinimo paslaugoms taikomas mažesnis PVM tarifas, padėjęs viešbučiams sugrąžinti konkurencingumą regione.

„Džiaugiamės, kad atkūrus apgyvendinimo paslaugų sektoriaus konkurencingumą, padidėjo viešbučių užimtumas, pritraukta daugiau turistų. Tačiau tuo pat metu baugina nežinomybė dėl kitų metų. Jei bus padidintas PVM apgyvendinimo paslaugoms, Lietuvos viešbučiai praras konkurencingumą kaimyninių šalių atžvilgiu ir mes liksime Latvijos, kuri turi geresnį žinomumą ir pasiekiamumą, priemiesčiu ir tranzito šalimi“, – sako LVRA prezidentė E.Šiškauskienė.

LVRA prezidentė apgailestauja, kad pamirštamas esminis dalykas, jog apgyvendinimo paslaugos yra eksporto paslaugos, nes apie 80 proc. viešbučių svečių yra iš užsienio, kurie naudodamiesi apgyvendinimo paslaugomis didina šalies eksporto pajamas. LVRA išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad jei Lietuvos viešbučiai praras konkurencingumą regione, turistų srautai aplenks Lietuvą, o tai turės įtakos visam apgyvendinimo paslaugų sektoriui, kuris pirmą šių metų pusmetį vis dar dirbo nuostolingai.

Mažesnį PVM tarifą apgyvendinimo paslaugų įmonėms taiko net 24 ES šalys, tarp jų – visos Lietuvos kaimyninės (Vokietijoje PVM – 7 proc. Lenkijoje – 8 proc., Estijoje – 9 proc., Latvijoje – 12 proc.), o didžioji dauguma šalių, net ir Suomija, Švedija mažina PVM ir viešo maitinimo paslaugoms. Taip jos skatina eksportą, turizmą ir naujų darbo vietų kūrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius