Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 02 /13:10

Viešbučiams bus taikomas lengvatinis PVM, dėl lengvatos šildymui sprendimas nepriimtas

Vyriausybė Seimui svarstyti pateikė kitų metų biudžeto projektą. Su juo nepateiktas siūlymas kitąmet taikyti PVM lengvatą šildymui, kuri galioja iki sausio pirmosios. Tačiau tai dar nereiškia, kad lengvatos bus atsisakyta – Seime gali būti užregistruotas ir svarstomas siūlymas lengvatą pratęsti.
Mokesčiai
Mokesčiai / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Prieš savaitę Vyriausybėje posėdžiavę politinės tarybos nariai nenusprendė, ar PVM lengvata šildymui turėtų būti taikoma kitąmet. Premjeras Algirdas Butkevičius sakė norįs įsitikinti, kad lengvatos šildymui panaikinimas nelems kainų augimo, o Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė lengvatą vadino socialiai neteisinga, leisdama suprasti, kad palaiko jos atsisakymą.

Jeigu būtų atsisakyta PVM lengvatos šildymui, šildymo kainos gyventojams augtų, tačiau kainų augimą kompensuotų šilumos kainų mažėjimas dėl „Gazprom“ pritaikytos gamtinių dujų kainos nuolaidos.

Pasak premjero, šildymui atpigus apie 10–12 procentų, o dėl PVM lengvatos panaikinimo jam tiek pat tiek pat pabrangus, vartotojai nepajustų jokio efekto.

Valdantieji penktadienį pareiškė, kad sprendimas dėl PVM lengvatos bus priimtas po dviejų savaičių. Vadinasi, jo galima tikėtis maždaug kitos savaitės pabaigoje.

Kaip keisis mokesčiai?

2015 metais numatomi pagrindiniai pokyčiai mokesčių srityje susiję su įsipareigojimais Europos Sąjungai, dėl kurių keisis tabako gaminių, gamtinių dujų akcizai. Taip pat siūloma keisti ir alkoholio gaminių akcizus.

PVM lengvatos

Seimo sprendimu nuo kitų metų įsigalios lengvatinis 9 proc. PVM tarifas turizmo veiklą teikiamoms apgyvendinimo paslaugoms.

Numatoma, jog dėl visų PVM lengvatų valstybės biudžetas gaus 90,9 mln. eurų mažiau pajamų.

Akcizai

Pagal ES reikalavimus akcizų tarifas Lietuvoje nuo 2018 m. visoms cigaretėms turės būti ne mažesnis nei 90 eurų už 1000 cigarečių. Tam, kad būtų  išvengta staigaus akcizo šuolio, akcizas didinamas palaipsniui – pirmieji etapai vyko 2012, 2013 ir 2014 metais.

Siūloma, kad nuo 2015 metų kovo įsigaliotų 77,91 euro už 1000 cigarečių minimalus akcizų tarifas, o specifinis elementas būtų 48,08 euro už 1000 cigarečių. Dėl šios priežasties cigarečių pakelis, kuriame yra 20 vnt., vidutiniškai galėtų pabrangti apie 0,09 euro, tačiau konkrečių kainų pokyčiai priklausys nuo gamintojų ir didmenininkų kainodaros sprendimų.

Siekiant išvengti staigaus tarifų didėjimo, juos taip pat numatoma didinti palaipsniui trejus metus iš eilės.

Nuo 2015 m. kovo siūloma didinti ir akcizų tarifą cigarams ir cigarilėms iki 28,09 euro už kilogramą. Pakelis, kuriame yra 17 vnt., galėtų pabrangti 0,05 euro.

2015 metų biudžete taip pat siūloma padidinti alaus, vyno iš šviežių vynuogių ir kitų fermentuotų gėrimų, tarpinių produktų bei etilo alkoholio akcizų tarifus. Siekiant išvengti staigaus tarifų didėjimo, juos taip pat numatoma didinti palaipsniui trejus metus iš eilės.

Siūlomas akcizo tarifas už produkto hektolitrą: alui – 3,11 euro, vynui ir kitiems fermentuotiems gėrimams, kurių faktinė tūrinė etilo alkoholio koncentracija procentais yra ne didesnė kaip 8,5 procento – 28,38 euro, o kurių didesnė negu 8,5 procento – 67,19 euro, tarpiniams produktams, kurių faktinė tūrinė alkoholio koncentracija procentais yra ne didesnė kaip 15 procentų – 83,70 euro, o kurių didesnė negu 15 procentų – 120,48 euro, etilo alkoholiui – 1317,48 euro. Dėl akcizų tarifo padidinimo 0,5 litro šių produktų galėtų brangti nuo 0,015 euro alaus iki 0,059 euro etilo alkoholio.

Planuojama, jog dėl padidintų akcizų valstybės biudžetas 2015 metais gautų apie 14,74 mln. eurų papildomų pajamų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius