Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viešieji pirkimai nuo liepos: apriboti vidaus sandoriai ir didesnis žyminis mokestis

Nuo liepos keičiasi viešųjų pirkimų tvarka, pagal kurią valstybei priklausančiose bendrovėse bus apriboti vidaus sandoriai, be to, didės žyminis mokestis, kai norima skųsti konkursų rezultatus. Taip pat įsigalioja nuostata, kad laimėtojai bus renkami pagal ekonomiškumo, o ne mažiausios kainos kriterijų. Šeštadienį įsigaliojo pakeistas Viešųjų pirkimų įstatymas bei su juo susiję teisės aktai.
Pinigai
Pinigai / „Fotolia“ nuotr.

Pagal naują tvarką valstybės įmonės nebeturi teisės vykdyti vidaus sandorių, tačiau savivaldybės ir jų kontroliuojamos bendrovės tokius sandorius vykdyti galės ir toliau. Vidaus sandoriai valdžios dėmesį atkreipė tuomet, kai paaiškėjo, kad „Lietuvos geležinkeliai“ galėjo neskaidriai pirkti paslaugas iš savo antrinių bendrovių.

Nuo liepos pirmos didėja žyminis mokestis skundžiantiems perkančiųjų organizacijų sprendimus. Teikiant ieškinius dėl mažos vertės pirkimų, žyminis mokestis sieks 300-350 eurų, dėl supaprastintų pirkimų – 1-2 tūkst. eurų o dėl tarptautinių – 3-5 tūkst. eurų. Mokesčio dydis priklausys nuo to, kada pateiktas ieškinys – po ar prieš perkančiosios organizacijos pranešimą apie jos sprendimą nustatyti laimėtoją.

Advokatų kontoros Puškorienė, Krolienė, Paltanavičius partnerė Jolita Rima Puškorienė žyminio mokesčio pakeitimą kritikuoja. Ji BNS teigė, kad tokia nuostata apsunkins tiekėjams, ypač smulkiesiems, ginti savo teises.

Tačiau, pasak jos, nuo liepos 1 dienos atsiras ir teigiamų naujovių. Pavyzdžiui tai, kad dėl sutarties keitimo nebereikės Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) pritarimo.

„Šioje srityje neabejotinai gali padidėti piktnaudžiavimo, bet kita vertus perkančiosios organizacijos atsakingai priiminės tokius sprendimus“, – BNS teigė J.R.Puškorienė. Be to, pasak jos, atsiras daugiau viešumo, nes supaprastintus pirkimus reikės skelbti tokia pačia tvarka kaip ir tarptautinius.

Anot teisininkės, perkančiosioms organizacijoms turėtų kilti iššūkių dėl to, kad dalyje pirkimų laimėtojus reikės atsirinkti ne pagal žemiausios kainos, o ekonominio naudingumo kriterijų.

„Čia daugiausiai neapibrėžtumo perkančiosioms, kokius atrankos kriterijus formuluoti ir kaip vertinti tiekėjų pasiūlymus. Didelis iššūkis tiek pirkimų skaidrumui, tiek perkančiųjų organizacijų kompetencijai“, – teigė J.R.Puškorienė.

Anot Viešųjų pirkimų tarnybos, įsigaliojus naujai įstatymo redakcijai, sutrumpės pirkimų laikotarpis, mat nebereiks tarnybos pritarimo dėl sutarčių keitimo, pirkimų nutraukimo ar ilgesnių nei 3 metų sutarčių. Be to, apie viešuosius pirkimus organizacijos nebeprivalės skelbti savo tinklalapiuose, taip pat nebereikės skelbti techninių specifikacijų projektų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius