Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Viešųjų pirkimų tarnyba aiškinsis, ar Vilniaus darželių perkami produktai atitinka rinkos kainas

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) žada aiškintis, ar pernai gruodį Vilniaus lopšelių–darželių sudarytose papildomose maisto produktų tiekimo sutartyse maistas perkamas už rinkos kainas bei ar nebuvo pažeistos procedūros. Kaltinimų dėl per didelių kainų sulaukę tiekėjai sako, kad darželiai turi ir alternatyvą pirkti pigesnius produktus.
Naujas vaikų darželis Santariškėse
Naujas vaikų darželis Santariškėse / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Už švietimą atsakinga Vilniaus vicemerė Edita Tamošiūnaitė taip pat žada vertinti situaciją.

Į problemą dėmesį atkreipė buvęs Vilniaus vicemeras, konservatorius Valdas Benkunskas, spalį užleidęs postą Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA–KŠS) atstovei E.Tamošiūnaitei. Peržiūrėjęs dalį papildomai gruodį darželių sudarytų sutarčių su įmone „Pontem“, jis teigia, kad kai kuriuos produktus įsipareigota pirkti gerokai didesne nei rinkos kaina.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edita Tamošiūnaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edita Tamošiūnaitė

Pavyzdžiui, anot jo, dalyje sutarčių numatyta pirkti vienos brangiausių rūšių pieno produktus, kurių mažmeninė kaina parduotuvėse mažesnė nuo keliolikos iki keliasdešimties euro centų, beveik 60-čia centų brangiau, nei mažmeninėje rinkoje, perkamas ir saulėgrąžų aliejus, dalis papildomai perkamų produktų, anot jo, visiškai dubliuoja jau sutartyse numatytus pigesnius. Sutartis sudaryti leido savivaldybė.

„Savivaldybė prarado bet kokią maisto tiekėjų kontrolę, vietoje to, kad stengtųsi taupyti tėvų pinigus ir užsakytų geros kokybės produktus, ką įsipareigojo tiekėjai daryti dar 2015 – metais. Šiuo atveju yra savivaldybės ir darželių pataikavimas konkrečiam verslo subjektui, kuris pardavinėja produktus brangiau, nei galima nusipirkti parduotuvėje. Nežinau, ar tyčinis, bet tai yra aplaidumas ir situacijos nekontroliavimas“, – teigia jis.

VPT direktorė Diana Vilytė sako, kad tarnyba vertins viešai iškeltas abejones.

E.Tamošiūnaitė tvirtina, kad papildomos sutartys pasirašytos, nes ankstesnėje nebuvo numatyti pageidaujamos kokybės produktai, pavyzdžiui sviestas, o ne sviesto gaminys, grietinė be laktozės, makaronai be glitimo.

„Kainodara, kurioje turėjo būti numatyta, kuriomis sąlygomis ir aplinkybėmis gali kelti įkainius, turi būti įvertinta. Mes šiandien negalime pasakyti, ar visus, ar keletą darželių, bet pasižiūrėsime, kad būtų išsklaidyti visuomenės nuogąstavimai. Ir pačiai savivaldybei būtų sveika išsklaidyti mestus kaltinimus. Bet kuriuo atveju, nežinau, kokia apimtimi, bet vertinsime“, – BNS sakė D.Vilytė.

Tuo metu V.Benkunskas stebisi, kodėl didžioji dalis darželių sutartis dėl papildomų produktų, nenumatytų 2015-aisiais sudarytose ir galiojančiose sutartyse su šia bendrove, sudarė neapklausę kitų paslaugas teikiančių įmonių, kuomet keliasdešimt jų sutartis pasirašyti atsisakė.

E.Tamošiūnaitė tvirtina, kad papildomos sutartys pasirašytos, nes ankstesnėje nebuvo numatyti pageidaujamos kokybės produktai, pavyzdžiui sviestas, o ne sviesto gaminys, grietinė be laktozės, makaronai be glitimo. Ji sako, kad V.Benkunskas pats nesprendė problemų, bet ir anksčiau suteikė teisę darželiams pirkti produktus, tik be rašytinių sutarčių, o susitariant žodžiu.

„Dabar jie turi didesnį pasirinkimą. Vadovaujant Benkunskui tas irgi buvo, bet pirkimai buvo žodiniai ir buvęs vicemeras to nesutvarkė. Reikia pažymėti, kad maisto kaina tėvams nedidėja, – BNS teigė ji. – Patikrinsime, jei yra kažkokios problemos. Negaliu atsakyti už 150 įstaigų, bet jei yra tam tikri neatitikimai, spręsime tas problemas“.

Ji pažymėjo, kad ne visus minimus papildomus produktus darželiai įsipareigojo pirkti, o iš patvirtintų sąrašų įsigys tik tai, ko reikia.

Tiekėjai: darželiai turi alternatyvas

„Pontem" vykdantysis direktorius Donatas Garbauskas aiškina, kad sutartyse dėl papildomų produktų kainos didesnės, nes juos tenka pirkti mažais kiekiais be nuolaidų, tai reikalauja ir papildomų logistikos išlaidų.

Anot D.Garbausko, pirkimas vykdytas lapkritį, kai sviesto kainos rinkoje buvo pasiekusios aukštumas ir nėra tikslių prognozių dėl jų svyravimo.

„Jeigu pirkimu turėtų rūpintis pačios ikimokyklinės įstaigos, turėtų samdyti papildomų darbuotojų. Taip pat turėtų užtikrinti tinkamas maisto prekėms sandėliuoti sąlygas, nes toli gražu ne kiekvienas tiekėjas gali kiekvieną dieną kiekvienam darželiui atvežti kitai dienai reikiamą produktų kiekį“, – komentare BNS teigė D.Garbauskas.

Jis teigia, kad papildomų brangesnių produktų darželiai gali ir neįsigyti, o pirkti pigausius, numatytus 2015-ųjų sutartyje.

„2015 metų sutartimi pirktų produktų kainos liko tokios pačios, tik indeksuotos dėl infliacijos, kaip numatyta sutartyje. Taigi dabar darželiai gali pasirinkti pvz. sviestą ar aliejų iš senos arba iš naujosios sutarčių“, – pabrėžė jis.

Anot D.Garbausko, pirkimas vykdytas lapkritį, kai sviesto kainos rinkoje buvo pasiekusios aukštumas ir nėra tikslių prognozių dėl jų svyravimo.

„Faktas, kad rinkoje prekių kainos kyla nuolatos. Tikslios prognozės, kaip maisto produktų kainos svyruos šiais metais niekas negali pateikti. Sutartyse kainos fiksuotos metams. Taigi rinkos svyravimų riziką prisiėmėme sau ir produktų kainų nekeisime net ir joms augant“, – teigė įmonės vykdantysis direktorius.

V.Benkunskas pasakojo, kad centralizuoto maitinimo sutartį su mažiausias kainas pasiūliusia „Pontem“ pasirašė jau šios kadencijos administracijos vadovai, nors konkursas paveldėtas dar iš buvusio mero Artūro Zuoko administracijos – joje buvo numatytos itin mažos produktų kainos, bet tiekėjai, anot jo, nuolat neturėdavo pigiausių sutartyje numatytų produktų, tad tiekdavo brangesnius, maisto kokybė netenkino darželių, todėl darželiams ir buvo leista papildomai pirkti dalį produktų savo nuožiūra.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Benkunskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Benkunskas

E.Tamošiūnaitė taip pat neslėpė, kad su „Pontem“ kilo nuolat kilo problemų, tačiau tikina, kad šiuo metu problemos jau išspręstos, o sutartis galioja iki metų pabaigos.

„Buvo ir laiku nepristatymas produktų, ar laikas galiojimo trumpas, pavyzdžiui, atveža varškę penktadienį, kurios galiojimo laikas baigiasi sekmadienį (...), bet per du mėnesius ta problema susitvarkė“, – teigė ji.

Vicemerė taip pat teigia, kad šiemet pasibaigus sutarčiai su „Pontem“ bus siekiama skaidyti produktų pirkimus, galbūt pritraukti ūkininkus, kad jie tiektų ekologišką produkciją darželiams. Ji kol kas nėra tikra, ar dėl to maisto kainos darželiams neišaugs.

Vilniaus mieste veikia apie 120 lopšelių – darželių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius