Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viešųjų pirkimų tarnyba vertina, ar sudegusiam Tytuvėnų ansambliui atstatyti įmonės ieškoma legaliai

Daugiau nei prieš trejus metus Tytuvėnų bažnyčią ir vienuolyną nuniokojo didžiulis gaisras. „Tytuvėnų piligrimų centras“ jau atplėšė vokus su pasiūlymais bendrovių, kurios pretenduoja atstatyti vienuolyną ir bažnyčią. Tačiau šis viešasis pirkimas yra po padidinamuoju stiklu – „Tytuvėnų piligrimų centras“ ketina samdyti socialinę įmonę, tai yra tokią, kurioje dirba neįgalių asmenų.
Gaisras Tytuvėnuose
Gaisras Tytuvėnuose / kelmiskiams.lt nuotr.

„Tytuvėnų piligrimų centro“ paskelbtas viešasis pirkimas jau baigėsi. Kaip 15min.lt informavo jo direktorė Asta Vaitkevičiūtė-Kizienė, vokai su pasiūlymais jau yra atplėšti. Tačiau ji įmonių, panorusių atstatyti bažnyčią ir vienuolyną, neįvardijo.

Viešasis pirkimas ypatingas tuo, kad jame yra rezervuota teisė dalyvauti tik neįgaliųjų socialinėms įmonėms.

Socialinių įmonių įstatyme nurodyta, kad neįgaliųjų socialinė įmonė yra tokia socialinė įmonė, kurioje darbuotojai, priklausantys neįgaliųjų tikslinei grupei, sudaro ne mažiau kaip 50 procentų jos metinio vidutinio sąrašuose esančių darbuotojų skaičiaus, iš jų I ir II grupės invalidai – ne mažiau kaip 40 procentų metinio vidutinio sąrašuose esančių darbuotojų skaičiaus. 

Teikti pirmenybę neįgaliųjų socialinėms įmonėms Lietuvos įstatymai leidžia, tik ar yra Lietuvoje pakankamai tokių įmonių, kurios galėtų imtis restauruoti Tytuvėnų ansamblį?

Viešųjų pirkimų tarnyba tuo suabejojo. 15min.lt to klausė Konkurencijos tarybos – ar tokią išimtį taikantis „Tytuvėnų piligrimų centras“ neriboja konkurencijos? Jos atstovė aiškino, kad Taryba nenagrinėja viešųjų pirkimų sąlygų ir skundą, gautą dėl šio pirkimo, persiuntė Viešųjų pirkimų tarnybai. Pastaroji atlieka šio pirkimo vertinimą.

Šiuo atveju pagrindiniai klausimai kyla dėl kvalifikacijos reikalavimų (atestatų) reikalingumo ir tiekėjų sugebėjimo bei kompetencijos tinkamai įvykdyti sutartį.

VPT atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė 15min.lt informavo, kad VPT tyrimai atliekami gavus bet kokią informaciją (skundus, pranešimus žiniasklaidoje ir kt.) bei įtarus galimus Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimus, taip pat vertinami sistemos atrinkti rizikingi pirkimai.

„Šiuo atveju pagrindiniai klausimai kyla dėl kvalifikacijos reikalavimų (atestatų) reikalingumo ir tiekėjų sugebėjimo bei kompetencijos tinkamai įvykdyti sutartį. Tyrimo pabaigos datos šiandien dar neturime galimybės įvertinti, kadangi greičiausiai VPT prašys paveldosaugos ekspertų konsultacijos“, – portalui sakė V.Šmaižytė.

Neturėjo pasirinkimo

Tuo metu A.Vaitkevičiūtė-Kizienė 15min.lt paaiškino, kodėl į viešąjį pirkimą buvo įtraukta pirmenybė neįgaliųjų socialinei įmonei.
 
„Mes privalome 5 proc. visų viešųjų pirkimų padaryti per socialines įmones. Gyvuojame 7 metus ir neturėjome nė vieno viešojo pirkimo, kuris būtų padarytas per socialinę įmonę“, – portalui sakė „Tytuvėnų piligrimų centro“ direktorė.

Jai nekilo abejonių, kad ir tarp neįgaliųjų socialinių įmonių yra tokių, kurios galės atlikti reikalingus darbus Tytuvėnuose.

„Tai nereiškia, kad 100 proc. darbuotojų yra neįgalūs. (...) Yra, ir tikrai nemažai socialinių įmonių, kurios galėtų atlikti restauravimo darbus. Ir nėra ribojama nei konkurencija, nei niekas kitas. Jos turi tuos pačius atestatus, kaip ir kitos įmonės“, – sakė ji.

Direktorė portalui sakė, kad visi pasiūlymai jau yra įvertinti, tačiau sutartis su įmone bus pasirašoma tik tuomet, kai Viešųjų pirkimų tarnyba pateiks savo vertinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius