-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vietiniai elektros gamintojai teigia nepajėgiantys konkuruoti su importuotojais

Laisva elektros rinka ne visiems išėjo į naudą: Lietuvos gyventojai pigios per biržą realizuojamos elektros negauna, o vietos gamintojai pripažįsta nepajėgiantys konkuruoti su elektros importuotojais.
Elektra
Elektra / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Niekas kitas iš Lietuvos gamintojų negali pasiūlyti biržoje elektros už konkurencingą kainą nei termofikacinės elektrinės. Žiemą, kai jos gamina šilumą, gamina ir elektrą, kurios savikaina artima kainai, susiformavusiai Lietuvos elektros biržoje“, – „Vilniaus dienai“ sakė akademikas Jurgis Vilemas.

Be to, jo manymu, biržoje parduodama itin mažos savikainos Kruonio hidroakumuliacinėje elektrinėje pagaminta elektra.

Kainų komisijos vadovė Diana Korsakaitė aiškino, kad termofikacinės elektrinės išties galėjo elektrą biržoje pasiūlyti žemesne kaina nei nustatyta komisijos.

„Termofikacinės elektrinių pagaminta kvotinė elektros energija yra pripažįstama viešuosius įpareigojimus atitinkančiomis paslaugomis. Šių paslaugų išlaidos, skirtos pagamintai kvotai apmokėti, padengia didžiąją dalį kogeneracinės energijos gamybos sąnaudų. Dėl šios priežasties termofikacinės elektrinės, prekiaudamos biržoje kvotą viršijančia elektros energija, gali nustatyti žemesnę kainą nei remiamo kiekio supirkimo kaina“, – tikino ji.

Tam, kad šalies gamintojai pardavinėja daugiausia remiamą energiją, pritarė ir „Baltpool“ plėtros vadovas Tadas Adomaitis.

„Biržoje susiformavusi elektros kaina atspindi rinkos padėtį. Mūsų manymu, elektros energijos kainą formuoja importinė elektros energija iš Rusijos. Su šia kaina Lietuvos gamintojams lygiuotis neįmanoma. Rusijos elektros gamintojai turi palankesnes elektros energijos gamybos sąlygas: mažesnės dujų ir kito kuro pirkimo kainos, ne tokie griežti aplinkosaugos reikalavimai“, – sakė „Vilniaus energijos“ komercijos direktorius Rimantas Germanas.

Neoficialiai kalbama, kad dabartinė rusiškos elektros kaina taikoma tik „pereinamuoju periodu“, o „neutralizavus“ vietos gamintojus, elektros kaina gali gerokai išaugti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius