Vietnamo ekonomika pirmąjį ketvirtį plėtėsi daugiau nei 5 proc.

Vietnamo ekonomika per pirmuosius tris metų mėnesius išaugo daugiau nei 5 proc., antradienį pranešė vyriausybė, skatinama padidėjusio eksporto, nors pareigūnai įspėjo apie priešpriešinius vėjus.
Vietnamas
Vietnamas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Ekonomika Vietnamas

Komunistinė valstybė jau seniai laikoma sėkmės istorija tarp Azijos ekonomikų – 2019 metais šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) išaugo 7 procentais.

Visgi 2020 metais augimas siekė tik 2,9 proc., nes pandemija uždarė didžiąją pasaulio dalį, o pernai – tik 2,6 procento.

Šie skaičiai buvo patys blogiausi šalies istorijoje nuo 9-ojjo dešimtmečio vidurio.

Bendrosios statistikos tarnybos teigimu, BVP, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, per pirmuosius tris šių metų mėnesius išaugo 5,03 proc.

Prekių eksporto apyvarta pirmąjį ketvirtį siekė 88,58 mlrd. JAV dolerių – 12,9 proc. daugiau nei prieš metus.

„Nors ekonomika ir toliau demonstruoja atsparumą ir atsigauna, smukimo rizika išaugo, nes omikron variantas plinta šalyje, o Rusijos ir Ukrainos konfliktas padidino neapibrėžtumą dėl pasaulio ekonomikos atsigavimo“, – apie Vietnamą pasakyta Pasaulio banko kovo mėnesio ataskaitoje.

„Institucijos turėtų skatinti eksportuotojus ieškoti naujų rinkų ir diegti naujoves kuriant naujus produktus, pasitelkiant pasaulines vertės grandines ir esamus laisvosios prekybos susitarimus, kad sustiprintų atsparumą eksportui“, – priduriama jame.

Po beveik dvejus metus trukusių ribojamųjų priemonių ir griežtų koronaviruso plitimo prevencijos priemonių Vietnamas kovo viduryje pradėjo vėl atsiverti pasauliui, sušvelnindamas medicininius reikalavimus ir karantino taisykles.

Šalis vis dar praneša apie daugiau nei 260 tūkst. koronaviruso atvejų per dieną, tačiau hospitalizavimo ir mirčių skaičius yra palyginti mažas, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Daugiau nei 90 proc. suaugusiųjų buvo visiškai paskiepyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius