-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus miesto savivaldybė ir SAM vėl susikirto: nesutaria, kaip vilniečiams padalinti jodo tabletes

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) Vilniaus miesto savivaldybei yra perdavusi 2 milijonus kalio jodido tablečių, kurias ši turi padalinti vilniečiams. Savivaldybė nutarė tai daryti per vaistines, tačiau SAM tokiam kanalui prieštarauja, nurodydama, kad vaistinės negali platinti iš savivaldybės gautų vaistų.
Kalio jodidas
Kalio jodidas / SAM nuotr.

Vilniaus miesto savivaldybė kalio jodido tabletes vilniečiams buvo nutarusi dalinti jau nuo kitos savaitės, o kaip platinimo kanalą pasirinko vaistines. Tačiau tam pasipriešino SAM.

SAM Spaudos tarnybos patarėja Gabrielė Banaitytė 15min tvirtino, kad pagal Farmacijos įstatymą, vaistinės gali įsigyti vaistus tik iš atitinkamą farmacinės veiklos licenciją turinčių platinimo įmonių ar vaistų gamintojų.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./SAM
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./SAM

„Vilniaus miesto savivaldybė, perėmusi kalio jodidą, neturi tokios veiklos licencijos, tad pasirinktas vaisto perdavimas vaistinėms, kad šios jį platintų pagal išrašytus receptus, yra netinkamas būdas“, – tvirtino G.Banaitytė.

Ji pridūrė, kad vilniečiams nėra pagrindo nerimauti, kad vaistai jų nepasieks.

„Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Vilniaus miesto savivaldybės specialistais intensyviai ieško susidariusios situacijos sprendimo, jis tikrai bus rastas. Teisės aktuose yra nustatytas ne vienas būdas, kaip kalio jodidas gali būti dalinamas gyventojams, pavyzdžiui, platinant jį per seniūnijas ir pan.“, – sakė SAM atstovė.

Savivaldybės atstovas: vienintelis dalykas, kurio trūksta – kad SAM netrukdytų

Tuo tarpu Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas žurnalistams sakė, kad tokį SAM nurodymą vertina neigiamai.

„Jei SAM atrodo, kad dalinti vaistus labiau kompetentingi seniūnijų specialistai, tai mums labai liūdna. Aš pats norėčiau kalio jodido tabletę iš vaistininko paimti ir dar pasikonsultuoti su juo. Kad ir kaip gerbčiau seniūnijų darbuotojus, manau, kad vaistininkai labiau išmano savo darbą.

Ir savivaldybė jau padarė proceso liūto dalį – susitarė su vaistinėmis, Vaistinių asociacija, padarėme IT atnaujinimus e.recepte, kad būtų aiškus vaisto atsekamumas, kad galėtume už kiekvieną jodo tabletę atsiskaityti“, – teigė A.Bužinskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Adomas Bužinskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Adomas Bužinskas

Pasak jo, vienintelis dalykas, kurio trūksta – kad SAM netrukdytų.

„Kad jie leistų vaistinėms išdalinti jodo tabletes, nes dabar atrodo keistai situacija, kad pats SAM patys duoda tabletę ir sako, kad negali vaistinės jos dalinti. Šitos nesuprantu logikos“, – pridūrė savivaldybės atstovas.

Vilniaus miesto savivaldybė toliau žada derėtis su SAM, kad ministerija leistų naudoti vaistinių kanalą.

„Kreipiamės raštu į SAM, norime dialogo. Jei negalėsime platinti per vaistines tablečių, bus blogai visiems. Nes yra ir kovido grėsmė, ir pasiekiamumas daug lėtesnis ir pakonsultavimo galimybės miestiečiai negalės sulaukti. Tikimės, kad pirminis planas bus įgyvendintas.

SAM nuotr./Lietuvą pasiekė ministerijos užsakyti 4 mln. jodo tablečių
SAM nuotr./Lietuvą pasiekė ministerijos užsakyti 4 mln. jodo tablečių

Net nenorime antro scenarijaus svarstyti, nes pirmas scenarijus tiek gerai paruoštas, tiek logiškas, kad jo atsisakyti galėtų tik visiškas beprotis“, – sakė A.Bužinskas.

Net nenorime antro scenarijaus svarstyti, nes pirmas scenarijus tiek gerai paruoštas, tiek logiškas, kad jo atsisakyti galėtų tik visiškas beprotis“, – sakė A.Bužinskas.

Jis juokavo, kad nepavykus susitarti su ministerija, pieš plakatą ir eis protestuoti prie SAM.

„O jei rimčiau, reikės galvoti. Vilnius nėra Pumpėnai ir išdalinti 600 tūkst. gyventojams tabletes yra iššūkis – artėjant antrai koronaviruso bangai negalime apkrauti seniūnijų ir kitų įstaigų“, – sakė jis.

Vilnius nėra Pumpėnai ir išdalinti 600 tūkst. gyventojams tabletes yra iššūkis.

Savivaldybės atstovas ragino vilniečius nesiveržti į vaistines, nes tablečių visiems užteks. Jas išdalinti ketinama per pusmetį.

Iš viso iš Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus mieto savivaldybė gavo 2,162 mln. tablečių, tiek ir planuojama išdalinti. Nepriklausomai nuo žmogaus amžiaus, bus dalijama po 4 vnt. tablečių. Nors suaugusio žmogaus paros norma yra 2 tabletės, po 4 tabletes dalijama tam, kad esant valstybės institucijų rekomendacijoms būtų galima suvartoti papildomą preparato dozę.

Kalio jodido tabletes taip pat gavo Vilniaus rajono ir Švenčionių rajono savivaldybės.

Kaip 15min rašė, artėjant Astravo elektrinės atidarymui, gyventojai vaistinėse aktyviau pradėjo pirkti kalio jodido tabletes.

„Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Laura Bielskė sakė, kad liepą vien Vilniuje esančiose „Eurovaistinėse“ įsigyta tris kartus daugiau kalio jodido tablečių, lyginant su birželiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius