Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus politikai nedrįso priimti sprendimo dėl šalto vandens branginimo vilniečiams

Vilniaus taryba atidėjo sprendimą dėl UAB „Vilniaus vandenys“ 2013–2015 metų veiklos ir plėtros plano. Jis reikalingas, kai bus kreipiamasi į Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją (VKEKK) dėl vandens kainos padidinimo, kurią svarstoma padidinti beveik litu.
Namuose, kur nėra įrengtų vadinamųjų „gyvatukų“, tokio mokesčio nėra, tačiau gyventojams tenka ilgiau laukti, kol atbėgs karštas vanduo.
Vilniečiams šaltas vanduo turėtų brangti. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pagal planą 2013–2015 metais „Vilniaus vandenys“ norėtų darbų atlikti už beveik 243 mln. Lt. Iš šios sumos 53,61 mln. Lt būtų Europos Sąjungos fondų lėšos, 3,97mln. Lt – iš valstybės, 0,38 mln. Lt – iš savivaldybės biudžeto. Per 90 mln. Lt bus skolintos lėšos, o 93,69 mln. Lt – bendrovės nuosavos lėšos.

Pagal projektą 2013–2015 m. plėtros ir veiklos planus galima suskirstyti į 3 kryptis: priemonės paslaugų kokybei gerinti (46,91 mln. Lt); projektai paslaugų prieinamumui didinti (95,43 mln. Lt); priemonės eksploatuojamo turto renovavimui bei naujo turto įsigijimas nudėvėtam pakeisti (59,48 mln. Lt). Be to, bankams bus grąžinta 28,54 mln. Lt paskolų ir už 10,54 mln. Lt įsigyta apskaitos prietaisų.

Vandens kaina dėl to gali išaugti beveik litu – 94 centais už kub.m. Šiuo metu vilniečiai moka 4,37 Lt už kub.m šalto vandens ir abonentinį mokestį: 2,37 Lt, jei vandens skaitiklis priklauso vartotojui, arba 3,92 Lt, jei vandens skaitiklis priklauso UAB „Vilniaus vandenys“.

Eina kalba, kad patvirtintume tuos projektus, kurie dabar vyksta – Daniliškės, Šeškinės sodai, Salininkai, Buivydiškės ir t.t. Tai projektai, kurie buvo patvirtinti ir mes juos įgyvendinome. Tai ką dabar reiškia – ar tarybos nariai nepatvirtins tų projektų, kuriuos jau yra patvirtinę ir kuriuos mes jau įgyvendinome? – klausė V.Miltienis.

Tačiau Darbo partijos frakcijai pasiūlius sprendimas buvo atidėtas kitam posėdžiui, esą tai leistų geriau išnagrinėti būsimąsias investicijas. Anot Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Vido Urbonavičiaus, sprendime reikėjo įrašyti sąlygą, kad vandens kaina didėtų ne daugiau nei 10 proc., o rezervų taupyti ir skirti investicijoms lėšų reikėtų ieškoti įmonės viduje. Tik jis suabejojo, ar dabartinis direktorius V.Miltienis tai gali padaryti.

„Vilniaus vandenų“ direktorius Valentinas Miltienis prieš posėdį 15min.lt sakė nenorįs spekuliuoti, kokia bus vandens kaina vilniečiams, nes tai nuspręs ne Vilniaus savivaldybė ar „Vilniaus vandenys“, o VKEKK.

„Į tarybą einame su trejų metų planų. Realiai vystymo planas yra, tiesiog pristatome tuos projektus, kuriuos baigiame įgyvendinti, ką taryba jau buvo patvirtinusi anksčiau. Eina kalba apie valymo įrenginius, jie jau stovi, funkcionuoja ir Vilniaus miestas nebesmirda. Eina klausimas, kad tai patvirtintume. Eina kalba, kad patvirtintume tuos projektus, kurie dabar vyksta – Daniliškės, Šeškinės sodai, Salininkai, Buivydiškės ir t.t. Tai projektai, kurie buvo patvirtinti ir mes juos įgyvendinome. Tai ką dabar reiškia – ar tarybos nariai nepatvirtins tų projektų, kuriuos jau yra patvirtinę ir kuriuos mes jau įgyvendinome?“ – klausė V.Miltienis.

Paklaustas, kam reikalingas dar vienas Vilniaus tarybos patvirtinimas, direktorius teigė, kad tai yra dėl VKEKK sprendimo, kai 2010 metais komisija „Vilniaus vandenų“ projektus atmetė ir kainos nepakeitė. „Kadangi baigiame įgyvendinimą, einame dar kartelį. Turime vėl tvirtinti taryboje ir eisime į Kainų komisiją. Ir VKEKK tvirtins kainą“, – kalbėjo „Vilniaus vandenų“ direktorius.

Didžiausią dalį investicijų sudaro investicijos į valymo įrenginius. Anot V.Miltienio, amortizacinius atskaitymus bendrovė neskaičiuoja nuo europinių lėšų, kurios sudarė 95 mln. Lt, o tik nuo įmonės ir savivaldybės įdėtų lėšų – 60 mln. Lt. Kadangi amortizaciniai atskaitymai sudaro apie 10 proc., todėl kasmet bendrovė turi sukaupti 6 mln. Lt, reikalingų įrengimų priežiūrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius