-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus savivaldybė galės atsikvėpti: skoloms grąžinti gaus 55,8 mln. eurų

Vilniaus savivaldybė su Vyriausybe turėtų pasirašyti taikos sutartį ir gaus 55,8 mln. eurų per trejus metus, kuriuos galės skirti skoloms grąžinti. Tokiu būdu biudžete liks šiek tiek daugiau pinigų mokyklų, kelių, kiemų, šaligatvių remontams.
Eurų banknotai
Eurai / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Birželio 9-ąją Vilniaus savivaldybė paskelbė apie ją pasiekusią Finansų ministerijos poziciją dėl žalos atlyginimo Vilniaus apygardos administraciniame teisme nagrinėjamoje byloje dėl gyventojų pajamų mokesčio dalies Vilniuje.

„Premjero Algirdo Butkevičiaus pavedimu ministerija siūlo savivaldybei atlyginti penktadalį miesto negautos gyventojų pajamų mokesčio dalies už 2009–2012 metus. Vilniaus miesto savivaldybė buvo kreipusis į teismą su prašymu atlyginti Vilniui nuostolius dėl miesto negautos beveik 272 mln. eurų GPM dalies. Ministerija siūlo kompensuoti maždaug penktadalį šios sumos – 55,8 mln. eurų. Lėšos būtų išmokėtos savivaldybei per 3 metus“, – teigta pranešime.

Tarybos nariams teko balsuoti dėl sprendimo pritarti taikos sutarčiai su Vyriausybe ir įpareigoti Vilniaus merą Remigijų Šimašių tą sutartį pasirašyti.

Mero teigimu, šie pinigai, miesto iždą pasieksiantys per trejus metus, bus skirti labai konkrečiai paskirčiai – grąžinti skolas. Tad išleisti bet kam jų nebus galima. Tačiau iš gautos sumos mokėdama skolas savivaldybė turės kiek laisvesnes rankas disponuodama biudžeto lėšomis.

„Labai svarbu, kad tie pinigai pasiektų miestą, bet, deja, jų panaudojimo būdas būtų – dalį skolų padengti. Kaip žinia, miestas yra įsiskolinęs rangovams iš seniau, o tai savo ruožtu leistų geriau daryti kitus darbus, tarkim, miesto gražinimo. Akivaizdu, kad miestui reikia daugiau lėšų kiemų, šaligatvių ir gatvių atnaujinimui, tai yra labai svarbu. Taip pat – mokyklų renovavimas, kas irgi reikalauja labai daug išteklių, nors šiemet ir esame tam skyrę gerokai daugiau, bet poreikis yra dar didesnis“, – kalbėjo R.Šimašius.

Ministerija siūlo kompensuoti maždaug penktadalį šios sumos – 55,8 mln. eurų. Lėšos būtų išmokėtos savivaldybei per 3 metus.

Miestas šiuos pinigus gaus dalimis – iki šių metų pabaigos turėtų būti pervesta trečdalis sumos, t.y. 18,6 mln. eurų. Dar po tiek pat išmokėta turėtų būti kitąmet ir iki 2018 metų pabaigos.

Apie tai, kad Vilnius 2009–2012 metais buvo skriaudžiamas skiriant gyventojų pajamų mokesčio dalį, nuolat kartojo R.Šimašiaus pirmtakas Artūras Zuokas. Pagrindinis jo argumentas buvo tas, kad prieš kelerius metus vienam vilniečiui tekdavo vos 1865 Lt iš GPM, o štai Kauno – 2045 Lt, Rygos – 3029 Lt, o Talino – net 3270 Lt. Tokiu būdu labai aiškiai matosi, kaip skriaudžiami Lietuvos gyventojai.

Vis dėlto A.Zuokas, pripažindamas, kad Finansų ministerijos pasiūlymas nėra blogas, teigė, kad reikėtų kelti klausimų dėl palūkanų – per šiuos metus miestas skolinosi ir mokėjo dideles palūkanas.

Konstitucinis Teismas dar prieš metus patvirtino, jog Vyriausybė, norėdama subalansuoti nacionalinį biudžetą, finansinę naštą permetė ant vilniečių pečių, miestui skirdama vos 40 proc. GPM. Pripažinus, kad tai – neteisinga ir smarkiai kenkia Vilniaus miestui, Vyriausybė buvo įpareigota padidinti Vilniui skiriamo GPM procentą. Būtent dėl to miesto biudžetas pernai gavo papildomai 51,4 mln. eurų.

Vilniaus miesto savivaldybės taryba, vadovaujama mero A.Zuoko, į Vilniaus apygardos administracinį teismą kreipėsi ir parengė kreipimąsi į KT, kurį parėmė Seimo narių grupė, 2012 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius