Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 05 /2016 12 07

Vilniaus valdžios malonė „MG Baltic“ ar tik klaida: iš visų arenų NT mokesčio lengvata – tik teniso akademijai

Vilniaus politikai trečiadienį spręs, ar didžiosios miesto arenos privalės mokėti nekilnojamojo turto (NT) mokestį už šiuos metus. Viešai skelbiamoje darbotvarkėje siūloma, kad miesto biudžetą papildytų „Siemens“, Vilniaus pramogų arenas, „Compensa“ koncertų salę, sporto patalpas Olimpiečių g. valdančios bendrovės. Išimtis numatyta tik koncerno „MG Baltic“ įkurtai Vito Gerulaičio vardo teniso akademijai. Tarybos opozicija tai vadina korupcija, o valdantieji teisinasi, kad tai tik klaida.
„Siemens“ arenoje vyksta Šokių diena
„Siemens“ arenoje vyksta Šokių diena / A.Primost/15min.lt nuotr.

Mokesčiai – nuo 8 iki 39 tūkst. eurų

„Compensa“ koncertų salę valdanti bendrovė „Domus extra“ už 2016-2017 metus privalės sumokėti 18,76 tūkst. eurų. Lietuvos sporto draugija „Žalgiris“ už šiuos metus – 8,173 tūkst. eurų už valdomas patalpas Olimpiečių g. 17. Ąžuolyno gatvėje esanti Vilniaus pramogų arena irgi šiame sąraše – jos vadovams teks susimokėti už praėjusius metus 9 tūkst. eurų bei dar kiek daugiau nei 27 tūkst. eurų už šiuos.

Krepšinio areną Ozo gatvėje, kur namų rungtynes žaidžia Vilniaus „Lietuvos ryto“ komanda, valdanti viešoji įstaiga „Krepšinio rytas“ turės sumokėti kiek daugiau nei 7 tūkst. eurų NT mokesčio, o „Siemens“ arenos valdytojai UAB „Universali arena“ – beveik 39 tūkst. eurų.

Šitos sumos papildys Vilniaus miesto kišenę, jeigu sostinės taryba pritars posėdyje numatytiems klausimams neatleisti šių bendrovių nuo NT mokesčio. Bent jau klausimų projektų pavadinimai yra tokie, kad sufleruoja sprendimą – neatleisti nuo NT mokesčio.

Išimtis – „MG Baltic“ įstaigai

Tarybos darbotvarkėje tėra vienintelė išimtis – VšĮ Vito Gerulaičio vardo teniso akademija, kurią siūloma atleisti nuo NT mokesčio – 63,454 tūkst. eurų. Ši įstaiga valdo sporto patalpas, teniso kortus, atvirą lauko teniso aikštyną Ąžuolyno gatvėje. O projekto įkurti Teniso akademiją (kas padaryta 2008-ųjų rugsėjį) vienas iš iniciatorių yra „MG Baltic“ prezidentas Darius Mockus.

Tad bent jau Vilniaus tarybos opozicijai peršasi išvada, kad tokiu būdu savivaldybė bando proteguoti „MG Baltic“ projektą. Kaip 15min sakė Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) frakcijos vadovas Žilvinas Šilgalis, klausimus dėl didžiausių Vilniaus sporto ir renginių arenų NT mokesčio bandyta įtraukti į tarybos darbotvarkę dar lapkričio viduryje, nors sprendimų projektai net nebuvo parengti. Tai, anot Ž.Šilgalio, daryta mero Remigijaus Šimašiaus iniciatyva. Tačiau palaikymo nesulaukta, todėl tos minties buvo atsisakyta.

Vilniaus tarybos 2016 m. gruodžio 7 dienos posėdžio darbotvarkės ištrauka.
Vilniaus tarybos 2016 m. gruodžio 7 dienos posėdžio darbotvarkės ištrauka.

Klausimai į darbotvarkę buvo įtraukti dabar, nors, kaip sako Ž.Šilgalis, „stebina tai, kad siūloma neatleisti visų arenų, kurių Vilniuje yra ne viena, nuo NT mokesčio ir tik vienintelei V.Gerulaičio vardo teniso akademijai, kuri priklauso „MG Baltic“, siūloma išimtis“.

„Tai, mano supratimu, yra R.Šimašiaus atidirbinėjimas už 106 tūkst. eurų ir niekaip kitaip aš to pavadinti negaliu. Man nuostabą kelia, kad tokioje situacijoje bandoma tokius sprendimus siūlyti“, – sakė Ž.Šilgalis, turėdamas galvoje korupcijos skandalą, įklampinusį buvusį Liberalų sąjūdžio pirmininką Eligijų Masiulį, kuris įtariamas paėmęs stambų kyšį iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio, kad veiktų koncerno naudai.

Šioje byloje kaip liudininkai apklausta ir daugiau R.Šimašiaus vadovaujamo Liberalų sąjūdžio narių, o vienas partijos vadovų Gintaras Steponavičius turi specialiojo liudytojo statusą ir jau suspendavo narystę partijoje.

Tik klaida?

Tai, mano supratimu, yra R.Šimašiaus atidirbinėjimas už 106 tūkst. eurų ir niekaip kitaip aš to pavadinti negaliu, – sakė Ž.Šilgalis,

Vilniaus savivaldybės teigimu, visi tarybos sprendimų projektai dėl NT mokesčių esantys vienodi – bus sprendžiama atleisti arba neatleisti nuo šito mokesčio arenų valdytojus.

Esą parengti dvejopi sprendimų projektai, tad ir Vito Gerulaičio vardo teniso akademijai nebus taikoma išimtis. Tačiau pirmadienį tie dvigubi sprendimai nebuvo pateikti ne tik viešai www.vilnius.lt puslapyje esančioje tarybos posėdžio darbotvarkėje, bet ir ir tarybos nariams. Jie darbotvarkėje atsirado tik pirmadienį vakarop, pradėjus domėtis šiuo klausimu.

Keli tarybos nariai 15min patvirtino, kad jie turi tik tokius sprendimų projektus, pagal kuriuos formuojama nuomonė, jog pagrindinių miesto arenų nereikia atleisti nuo NT mokesčio, o Teniso akademiją – reikia. Tiesa, pirmadienio tarybos frakcijų seniūnų sueigoje seniūnams parodyta jau kita darbotvarkė, kurioje klausimai formuluoti „dėl NT mokesčio“ ir pateikti abu alternatyvūs sprendimo variantai. Tačiau tai, anot Ž.Šilgalio, akivaizdus pažeidimas, kadangi pateikus oficialią darbotvarkę jos formuluotes keisti tegali Seniūnų sueiga arba pati taryba.

Sprendimo projektas dėl VšĮ Vito Gerulaičio vardo teniso akademijos NT mokesčio iš kitų išsiskiria ne tik tuo, kad jo pavadinime vietoj neatleidimo įrašytas „atleidimas nuo 2016 m. NT mokesčio mokėjimo“. Šiame projekte numatyta, kad savivaldybės taryba turėtų pritarti bendradarbiavimo sutarčiai. Kas joje – lieka neaišku, viešai šis dokumentas prie darbotvarkės kažkodėl nepateiktas.

Koncerno „MG Baltic“ prezidentas Darius Mockus
Koncerno „MG Baltic“ prezidentas Darius Mockus

Aiškinamajame rašte prie šio sprendimo projekto teigiama, kad neturėdama mokėti NT mokesčio įstaiga investuos į akademijos teniso infrastruktūros gerinimą iki 135 tūkst. eurų ir suteks nemokamų paslaugų už 132 tūkst. eurų.

Vilniaus savivaldybė yra šios įstaigos dalininkė, „neatlygintinai priėmusi iš UAB „Teniso pasaulis“ viešosios įstaigos „Vilniaus teniso akademija“ 5 kapitalo dalis, sudarančias 500 Lt“.

Jei mokėti, tai visiems

Negalima atleidinėti nieko – jau 15-20 metų šita mano nuostata nesikeičia, – sakė V.Martikonis.

Tai, kad taryba linkusi neatleisti sporto ir koncertų arenų nuo NT mokesčio, liudija valdančiųjų pasisakymai. Štai liberalas, Ekonomikos ir finansų komiteto pirmininkas Vidmantas Martikonis įsitikinęs, kad visos panašaus pobūdžio įstaigos privalėtų NT mokestį mokėti, jeigu šis mokestis pagal įstatymus yra privalomas. O savivaldybė savo ruožtu galėtų dotuoti tam tikrus renginius arba leisti įstaigoms gauti finansavimą teikiant remtinus projektus.

„Negalima atleidinėti nieko – jau 15-20 metų šita mano nuostata nesikeičia. Bet, deja, dėl įvairių lobistinių priežasčių likdavo neišgirsta visada arba jai nebuvo pritariama. Šį kartą savivaldybės administracija šitą poziciją palaiko, tad gal ir pavyks, – kalbėjo V.Martikonis. – Tai komercinės paskirties objektai, kuo jie skiriasi nuo kitokių? Mes ir taip tam tikrus renginius, pvz., „Siemens“ arenoje, remiame, jie turi garantuotus užsakymus.“

Pasak V.Martikonio, NT mokestį už komercinės paskirties objektus turėtų pradėti mokėti ir Bažnyčia, ko ji bent kol kas nedaro.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Panašios nuomonės apie NT mokestį sporto ir renginių arenoms yra ir socialdemokratas, vicemeras Gintautas Paluckas.

Jo teigimu, tai yra tam tikra subsidija, todėl kyla klausimas – kodėl savivaldybė remia būtent šitas bendroves? „Tai iškraipo kitų veiklą. Antras dalykas: kalbėjimas, kad reikia remti, turėtų būti grįstas argumentas, jog kitaip viešojo intereso arenos neužtikrins – nutrauks veiklą, kadangi ši bus nuostolinga, ir arenos neturėsime. Bet mes neturime duomenų apie galimus finansinius sunkumus tų arenų“, – teigė G.Paluckas.

Vicemeras tvirtina, kad savivaldybė negalinti pareikalauti privačios bendrovės ataskaitų apie jų veiklos sąnaudas, darbo užmokesčio dydį ar panašius dalykus, o paslaugas iš tų pačių arenų miestas tebeperka.

Abiejų frakcijų atstovai patvirtino tą patį – NT mokestį turėtų mokėti ir Vito Gerulaičio vardo teniso akademija. Nuspręsti teks visiems tarybos nariams trečiadienio posėdyje.

Sumažės konkurencingumas?

Bendrovės „Universali arena“, valdančios „Siemens“ areną“, generalinis direktorius Juras Vėželis tvirtina, kad ta suma, kurios jiems netekdavo mokėti kaip NT mokesčio, būdavo investuojama siekiant pagerinti turimą infrastruktūrą.

„Mes pateikėme įrodymus, kad tą sumą ir dar daugiau investuojame į arenos infrastruktūrą, į konkrečius dalykus, kurie leidžia normaliai valdyti savo turtą ir rengti arenoje renginius.

Turi būti lygybė: kitos šalies arenos yra atleistos nuo NT mokesčio, jo nemoka. Tad turime nelygią konkurenciją. Norime teisingos konkurencijos, kad į Vilnių būtų pritraukta kuo daugiau renginių, tai galima būtų padaryti už mažesnę nuomos kainą. Mes turime stengtis visi kartu“, – kalbėjo J.Vėželis.

Jis tvirtino, kad neatleisdama nuo NT mokesčio Vilniaus savivaldybė prisideda prie to, jog didžiausiai sostinės arenai bus sunkiau konkuruoti su panašiomis arenomis Kaune, Klaipėdoje ar kituose didžiuosiuose miestuose.

Papildyta 2016.12.07 Teniso akademija stokoja valdžios dėmesio

„Iki šių metų visos didžiosios Vilniaus sporto ir pramogų arenos būdavo atleidžiamos nuo viso ar dalies nekilnojamojo turto mokesčio. Tokia pati tvarka galiojo ir VšĮ Vito Gerulaičio vardo teniso akademijai.

Šiemet akademija bendrąja tvarka, kaip ir kitų sostinės arenų valdytojai, kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę su prašymu atleisti nuo nekilnojamojo turto mokesčio mokėjimo dėl arenoje vykdomų socialinių veiklų ir neatlygintinai teikiamų viešųjų paslaugų. Norisi atkreipti dėmesį, kad lig šiol SEB arena buvo vienintelė iš visų sostinės arenų, kuri nuo nekilnojamojo turto mokesčio atleidžiama tik dalinai – už patalpų dalį, kuriose vykdoma sportinė veikla. Už patalpų dalį, kurioje įsikūręs viešbutis, parduotuvės ir kitos komercinės patalpos, nekilnojamojo turto mokestis buvo mokamas visą laiką.

Jeigu būtų nuspręsta Vilniaus sporto ir pramogų arenoms panaikinti mokestines lengvatas, gerbtume tokį Vilniaus miesto savivaldybės sprendimą, tačiau tuo pačiu norėtume atkreipti dėmesį į labai prastą sporto organizacijų finansavimo situaciją Vilniuje. SEB arenoje įsikūrusioje Vilniaus teniso akademijoje šiandien sportuoja daugiau nei 500 vaikų. Jos auklėtiniai jau garsina Lietuvos vardą pasaulyje, tačiau lig šiol akademija gyvuoja tik iš vaikų tėvų ir privačių rėmėjų lėšų.

Esame tikrai ne vienintelė organizacija, akivaizdžiai stokojanti Vilniaus miesto valdžios dėmesio, tad norėtųsi ateityje daugiau aiškumo matyti ir šioje srityje“, – teigia 15min atsiųstame komentare VšĮ Vito Gerulaičio vardo teniso akademijos atstovė Dalia Katulienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius