Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniečių džiaugsmui – 24,2 mln. eurų vertės moderniausias baseinas Baltijos šalyse

Viena iš dažniausiai eskaluojamų Lietuvos problemų – tinkamų sportininkams ugdyti ir pritaikytų įvairių žmonių poreikiams baseinų trūkumas – bus išspręsta. Sostinėje jau 2018 metais duris turėtų atverti daugiafunkcis Lazdynų sveikatinimo centras, kuriame bus ne tik olimpinius kriterijus atitinkantys, bet ir moderniausi Baltijos šalyse 50 metrų ir 25 metrų baseinai.
Lazdynų sveikatinimo centras
Lazdynų sveikatinimo centras / Vilniaus savivaldybės vizualizacija

Artėjama įgyvendinimo link

Savivaldybės skelbtą konkursą dėl daugiafunkcio Lazdynų sveikatinimo centro projektavimo laimėjo ūkio subjektų grupė, susidedanti iš UAB „Infes“, „Slangen+Koenis International B.V.“, UAB „Cloud architektai“, UAB „Sweco“. „Bendra projekto pasiūlymo kaina – 840 tūkst. eurų. Sutartis sudaryta 2015 m. birželio mėn., parengtas techninis projektas, šiuo metu vyksta baigiamieji jo derinimo darbai su atsakingomis institucijomis“, – komentavo vicemeras. Artimiausiu metu – vasaros pradžioje, pasak jo, rengiamasi skelbti jau ir daugiafunkcio Lazdynų sveikatinimo centro rangos konkursą.

Projekto planuojama vertė be centro prieigų ir šaligatvių sutvarkymo bei dviračių takų infrastruktūros įrengimo yra 24,2 mln. eurų.

Projekto planuojama vertė be centro prieigų ir šaligatvių sutvarkymo bei dviračių takų infrastruktūros įrengimo yra 24,2 mln. eurų. 10 mln. eurų yra planuojama panaudoti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, likusi suma – valstybės ir Vilniaus miesto savivaldybės biudžeto lėšos.

Kur kas platesnės galimybės

Daugiafunkciame Lazdynų sveikatinimosi centre planuojama įrengti du FINA (Tarptautinės plaukimo federacijos) reikalavimus atitinkančius baseinus – 25 metrų ir dvigubai ilgesnį – 50 metrų.

50 metrų baseino privalumai – pakeliama pertvara ir pakeliamas dugnas. „Šiame baseine bus sudarytos sąlygos keisti baseino plotą pagal vartotojų srautą bei jo gylį. Vienu metu dalis baseino takų galėtų būti naudojami sveikatinimo, neformaliojo švietimo paslaugoms teikti, nėščiųjų ir senjorų užsiėmimams, o kita – profesionalių sportininkų treniruotėms“, – apie baseino funkcionalumą kalbėjo L. Kvedaravičius.

Vienas svarbiausių aspektų, kad minėtas 50 metrų takelio ilgio baseinas su pakeliamu dugnu sudarys galimybes organizuoti tarptautinius reikalavimus atitinkančius renginius, kuriems yra reikalingi nustatyti baseino matmenys. Pavyzdžiui, vyrų vandensvydžio varžybos vyksta 30 metrų ilgio, 25 metrų pločio (moterų – 25 metrų ilgio, 20 metrų pločio) atitvertoje ir 2 metrų gylio baseino erdvėje. Tarkime, sinchroninio plaukimo varžyboms reikalinga 2–3 metrų gylio, 12 metrų pločio ir 25 metrų ilgio baseino erdvė. Vicemeras džiaugėsi, kad pastačius baseiną Vilnius turės galimybę priimti daugiau renginių ir vystyti daugiau sporto šakų.

Vilniaus savivaldybės nuotr./Lazdynų sveikatinimo centras
Vilniaus savivaldybės vizualizacija/Lazdynų sveikatinimo centras

Optimaliau valdomi srautai

Mažesnysis 25 metrų takelių ilgio 5 metrų gylio plaukimo baseinas, pritaikytas šuoliams į vandenį nuo 10 metrų bokšto, taip pat bus su pakeliamu dugnu – jis padės geriau sureguliuoti baseino lankytojų srautus, ypač piko valandomis. „Šis baseinas yra reikalingas turint tikslą vienu metu aptarnauti skirtingas tikslinių vartotojų grupes. Sakykime, 50 metrų baseine vyktų užsiėmimai ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikams, o 25 metrų baseine tuo metu galėtų vykti užsiėmimai neįgaliesiems ir senjorams“, – komentavo L. Kvedaravičius.

25 metrų takelių ilgio baseinas, pasak jo, užtikrins galimybę ir nuolat vykdyti skirtingas neformaliojo švietimo veiklas – mokytis plaukti ir nardyti viename baseine yra pavojinga, šioms veikloms yra reikalinga atskira baseino erdvė.

Ne tik plaukikams

Naudojamų daugiafunkcio Lazdynų sveikatinimo centro patalpų plotas sieks apie 7 000 kv. m. Planuojama, kad vienu metu lankytojų skaičius galės siekti apie 1 300 žmonių, numatoma erdvė ir žiūrovams, kuri talpins apie 1 000 asmenų.

Lazdynų centras ne be reikalo pavadintas daugiafunkciu. Jis bus orientuotas ne tik į baseino paslaugas. Vartotojams bus siūlomos ir aktyvaus laisvalaikio praleidimo pramogos, su sveika mityba ir sportine veikla susijusios paslaugos, pavyzdžiui, SPA, sveikatinimas ar treniruotės.

Planuojama, kad vienu metu lankytojų skaičius galės siekti apie 1 300 žmonių, numatoma erdvė ir žiūrovams, kuri talpins apie 1 000 asmenų.

Tokiu būdu bus užtikrinamas veiklos kompleksiškumas bei sudaromos palankesnės sąlygos sveikatinimo centrui tapti patraukliu lankytojams traukos centru. Objektas, teikiantis kompleksines paslaugas, yra komerciškai patrauklesnis, kai planuojama sveikatinimo centro eksploatavimą (valdymą ir naudojimą) perduoti operatoriui (privačiam partneriui), kadangi yra sudaromos sąlygos vykdyti papildomą veiklą ir generuoti pelną, kuris galės būti reinvestuojamas į objekto techninės būklės palaikymą ir tolesnį paslaugų vystymą.

Moderniausias Lietuvoje

Planuojamą statyti daugiafunkcį Lazdynų sveikatingumo centrą galima drąsiai vadinti moderniausiu ir inovatyviausiu Lietuvoje. „Šiame projekte yra įgyvendinami modernių technologijų sprendiniai. Viena iš naujovių yra tai, kad treniruočių metu sportininkai ir jų treneriai galės naudotis įrengtomis filmavimo kameromis, o vėliau peržiūrėti bei analizuoti savo šuolių į vandenį ar plaukimo techniką“, – išskirtinumus vardijo L. Kvedaravičius.

Kaip vieną iš naujovių, pasak vicemero, galima paminėti ir tai, kad šuoliams į vandenį yra išskirta atskira nuo plaukimo zona atskirame baseine, kas senajame Lazdynų baseine nebuvo numatyta.

Pastatas atitiks A energinės klasės reikalavimus, bus naudojami įvairūs energiją taupantys sprendimai, skirti ne tik pastato šildymui, bet ir vėdinimui ar vėsinimui.

Paklaustas, kada vilniečiai jau galės džiaugtis naujuoju statiniu, L. Kvedaravičius teigė, kad atidarymą surengti tikimasi 2018-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius