Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje atidaryta DVD ateityje pakeisiančių „Blu-ray“ diskų gamykla

Trečiadienį Vilniuje atidarytas pirmasis Baltijos šalyse ir vienas moderniausių Europoje „Blu-ray Disc“ gamybos centrų. Jame buvo pristatytas pirmasis Lietuvoje „Blu-ray“ formatu išleistas diskas – dainininko Andriaus Mamontovo koncertinių gastrolių Jungtinėse Amerikos Valstijose 2008 metais įrašas.
„Blu-ray Disk“ gamyba
„Blu-ray Disk“ gamyba / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Čikagoje nufilmuotas koncertinis filmas „Park West Chicago“ išleidžiamas antrą kartą – prieš tai toje pačioje gamykloje DVD formatu pasirodęs įrašas jau dingęs nuo parduotuvių lentynų.

Peržiūrėjęs ir palyginęs DVD ir „Blu-ray“ formatais išleistus koncertų įrašus A.Mamontovas patikino, kad neabejotinai geresnės kokybės yra pastarasis formatas, pateikiantis aukščiausios rezoliucijos vaizdą.

Po 2-3 metų viskas pasikeitė ir „kompaktas“ tapo mūsų neatsiejama gyvenimo dalis. Tas pats ateityje bus ir su „Blu-ray“.

„Labai svarbu, kad mes žengiame į priekį ir ta nauja technologija, kuri yra visame pasaulyje jau populiarėja, atsirado Lietuvoje ir mes, muzikos kūrėjai, turime galimybę savo kūrybą išleisti geros kokybės įrašu“, – kalbėjo A.Mamontovas.

„Blu-ray Disc“ gamybos centre bus gaminami diskai su sparčiai populiarėjančiais, aukščiausios „Full HD“ kokybės filmais. „Blu-ray“ – naujos kartos optinio disko formatas, pakeisiantis DVD diskus.

Šis formatas leidžia įrašyti aukščiausios rezoliucijos „Full HD“ filmus ir saugoti didelius kiekius – vieno sluoksnio „Blu-ray“ diske telpa iki 25 GB duomenų, dviejų sluoksnių diske – iki 50 GB (tai sudaro apie 9 val. aukštos rezoliucijos vaizdo medžiagos arba 23 val. standartinės rezoliucijos vaizdo medžiagos). Prognozuojama, kad palyginti su pernai, 2011 metais „Blu-ray“ grotuvų pardavimai augs dvigubai.

Pavadinimas „Blu-ray“ kilo nuo šio disko sukūrimo technologijos – duomenų skaitymui ir rašymui naudojamas mėlynai violetinis lazeris.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Vidmantas Janulevičius
Vidmantas Janulevičius

Pasak „Blu-ray Disc“ gamybos centrą įkūrusios kompaktinių diskų gamintojos „BOD Group“ vadovo Vidmanto Janulevičiaus, „Blu-ray“ – perspektyvus formatas, kuris pasaulyje įsigalės po 2-3 metų.

„Galbūt šią dieną tai atrodo per daug inovatyvus žingsnis, bet lygiai taip pat 1998 metais daugelis sakė: „Kam tas „kompaktas“? Juk yra mikro kasetės, kurios puikiai egzistuoja.“ Po 2-3 metų viskas pasikeitė ir „kompaktas“ tapo mūsų neatsiejama gyvenimo dalis. Tas pats ateityje bus ir su „Blu-ray“, – patikino V.Janulevičius.

Investicijos į „Blu-ray“ diskų gamybą siekia 8,3 mln. litų, 50 proc. Šios sumos sudaro Europos Sąjungos paramos lėšos. Daugiau nei 90 proc. Produkcijos ketinama eksportuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius