Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viltys dėl palūkanų normų pakurstė spartų euro zonos akcijų indeksų kilimą

Rinkose atsiradus vilčių, kad centriniai bankai gali sušvelninti savo poziciją dėl palūkanų normų didinimo, pagrindiniai euro zonos akcijų indeksai antradienį gerokai pakilo.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Euro zona Akcijos

Pagrindiniai Frankfurto ir Paryžiaus indeksai šoktelėjo po daugiau kaip 3 procentus. Už euro zonos ribų, Londono FTSE 100 paaugo 2 procentais.

„Silpnesni negu tikėtasi JAV pramonės duomenys buvo įvertinti kaip ženklas, kad kylančios palūkanų normos galbūt jau daro šiokį tokį poveikį, vėsindamos prekių paklausą“, – pareiškė investicijų platformos „Interactive Investor“ analitikas Richardas Hunteris.

„Tai savo ruožtu pakurstė viltis, kad Federalinio rezervo sistema (FRS) galbūt pakeis savo strategiją [dėl palūkanų normų], net jei kova su infliacija tebėra užduočių sąrašo, kurį yra paskelbęs JAV centrinis bankas, viršūnėje“, – pridūrė jis.

FRS ir įvairių kitų pasaulio šalių centriniai bankai pastaruoju metu didino palūkanų normas, siekdami pažaboti sparčiai kylančią infliaciją, tačiau pinigų politikos griežtinimas jau sukėlė nuogąstavimų, kad tokie veiksmai galėtų nugramzdinti šalių ekonomiką į recesiją.

JAV tiekimo valdymo instituto (ISM) skaičiuojamas aktyvumo pramonės sektoriuje indeksas rugsėjį smuko 1,9 punkto iki 50,9 proc., dar priartėjęs prie augimą nuo smukimo skiriančio 50 proc. slenksčio.

ISM vertinimais, šis indeksas parodė, kad šalies pramonė pirmąjį rudens mėnesį augo lėčiausiai nuo 2020 metų gegužės.

„Norą rizikuoti, regis, skatina vėl pablogėję aktyvumo pramonės sektoriuje rodikliai, ir prekiautojai spėlioja, ar toks silpnumas galėtų būti ženklas, kad pinigų politika dabar bus griežtinama lėčiau“, – pažymėjo finansų maklerio bendrovės OANDA analitikas Craigas Erlamas.

Naftos kainos antradienį taip pat kopia aukštyn, rinkose vyraujant lūkesčiams, kad Naftą eksportuojančių valstybių organizacija (OPEC) ir kiti stambūs „juodojo aukso“ gamintojai vėliau šią savaitę įvyksiančiame susitikime sutars sumažinti gavybą.

Trečiadienį OPEC ir jų sąjungininkai – vadinamoji OPEC+ grupė – surengs pirmąjį nuo 2020 metų kovo tiesioginį susitikimą naftos kartelio būstinėje Vienoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius