Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Visagino elektrinė: atominis miestas remia, bet netiki

„Tai yra Lietuvos ateitis, Lietuvos ūkis, Lietuvos perspektyva“, – apie Visagino atominę elektrinę (VAE) su patosu kalba Visagino merė Dalia Štraupaitė. Visaginiečiams naujos elektrinės reikia kaip oro. Bet ar ji tikrai iškils, ne vienas abejoja.
Tvarkingas, žalias ir ežeringas – Visaginas kiek primena kurortą.
Tvarkingas, žalias ir ežeringas – Visaginas kiek primena kurortą. / A.Cibienės nuotr.

„Ar tikiu, kad turėsime naują atominę elektrinę? Žinote, čia kaip tikėjimas Dievu: tiki arba ne. O kaip tame danguje iš tikrųjų yra  – nežinia“, – šyptelėjo Visagino gatvėje užkalbintas Sergejus.

A.Cibienės nuotr./Visi visaginiečiai gyvena daugiabučiuose, mieste tėra tik vienas privatus namas.
A.Cibienės nuotr./Visi visaginiečiai gyvena daugiabučiuose, mieste tėra tik vienas privatus namas.

Likimo ironija: iš Rusijos platybių į Lietuvą atvykęs jo tėvas Ignalinos atominę elektrinę (IAE) statė, o Sergejus dabar ją griauna. „Griausime iki žalios pievelės su rudomis dėmėmis – radioaktyviųjų atliekų saugyklomis ir kapinynais. Aišku, jei tokie kada nors bus. Šitiek pinigų į šitą reikalą jau sukišta. Gal banknotai po žeme kasami? – ironijos nestokojo pusamžis vyras. – Kolegų būryje vis pasvarstome: gal reikėjo užkonservuoti mūsų elektrinę, o ne pjaustyti gabaliukais, kaip dabar.“

Japonai ir indėnai

Japonų savo mieste visaginiečiai tikino dar nesutikę, tačiau apie jų planus šį tą jau girdėjo.

„Jiems neįtinka nei mūsų mokyklos, nei vaikų darželiai, nei namai. Savo statys. O gal ir tvora nuo mūsų atsitvers. Gyvensime kaip indėnai rezervate“, – piktinosi į naują  prekybos centrą skubanti Jelena.

Beje, prekybos centrų Visagine daug. Pirkėjų taip pat netrūksta – IAE dirbantys žmonės vis dar padoriai uždirba. Nors ir ne tiek, kaip po Černobylio atominės elektrinės sprogimo. Esą po šios katastrofos atlyginimai šoktelėjo taip smagiai, kad pinigus į namus IAE darbuotojai tempdavo maišais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Visagino centre kabančioje švieslentėje rodomas ne tik laikas, oro temperatūra, bet ir radiacijos lygis.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Visagino centre kabančioje švieslentėje rodomas ne tik laikas, oro temperatūra, bet ir radiacijos lygis.

Dabar neša tik maišelius – 2010 m. pabaigos duomenimis vidutinis darbo užmokestis elektrinėje buvo 3598 Lt. Elektrinės senbuviai su nostalgija prisimena ne tik buvusį uždarbį, bet ir turėtas privilegijas, pavyzdžiui, nemokamas odontologų paslaugas, reabilitaciją sveikatingumo centre. Vis dėlto viena privilegija išliko iki šių laikų – penktadieniais ir pirmadieniais darbuotojai nemokamai kaitinasi saunoje.   

Butas – už 20 tūkst. Lt

Nors ir kokie turtingi bebūtų, visaginiečiai gyvena tik daugiabučiuose. Visi 26 tūkst. žmonių. Tarp jų – ir buvęs IAE vadovas Viktoras Ševaldinas.

Mieste tėra tik vienas privatus namas, bet ir tas stovi tuščias – neatsiranda pirkėjų. Pardavėjas už 240 kv. m praėjusiais metais statytą namą prašo 1 mln. 200 tūkst. Lt. Astronominė suma, palyginti su atominio miesto butų kainomis.

A.Cibienės nuotr./Didmiesčių gyventojams tokių gatvių belieka pavydėti.
A.Cibienės nuotr./Didmiesčių gyventojams tokių gatvių belieka pavydėti.

Nekilnojamojo turto (NT) ekspertai skaičiuoja, kad Visagine vidutinės būsto kainos yra 20–30 proc. mažesnės nei panašaus dydžio miestuose – Kėdainiuose, Tauragėje ar Telšiuose.

Štai dviejų kambarių 37 kv. m butą siūloma pirkti už 36 tūkst. Lt, 50 kv. m – už 40 tūkst. Lt, keturių kambarių 82 kv. m – už 60 tūkst. Lt. Tokie pardavėjų lūkesčiai. Bet pirkėjams jie atrodo per dideli. „Pirksiu dviejų kambarių butą Visagine. Mokėsiu ne daugiau 20 tūkst. Lt“, – NT skelbimų portaluose skelbia ne vienas jų.    

Iš grandiozinių IAE plėtros planų Visagine teliko tik „Trečiuoju bloku“ pavadinta užeiga.

Planai statyti naują elektrinę NT rinkos Visagine neišjudino. Priešingai – būstai nepaliauja pigti. Šiuo metu per mėnesį sudaroma tik po keliolika pardavimo sandorių. Visi – iki 100 tūkst. Lt.

Peteliškė be vieno sparno

1975 m. pradėtame statyti Visagino mieste beveik nėra vienodų kiemų, bet bendra tai, kad juose iš tolo švyti naujai įrengtos vaikų žaidimų aikštelės, po langais siūbuoja pušys, veša gėlynai. Ir jokių šiukšlynų.

Gatvės – apytuštės, plačios ir be duobių. O norėdami pailsėti visaginiečiai traukia prie čia pat telkšančio smėlėto Visagino ežero. Nesibaido ir Drūkšio, kurio vanduo vėsino IAE reaktorius. Ypač mėgsta rinktis priešingame krante nei stūkso elektrinė – sako,  kad iš ten atsiveria nuostabus jų „maitintojos“ vaizdas.   

Statant atomininkų gyvenvietę buvo pasirinktas projektas „Peteliškė“. Žvelgiant į miestą iš paukščio skrydžio matyti, kad jis tikrai panašus į peteliškę. Tik be vieno sparno. Tas „sparnas“ turėjo atsirasti kartu su 3-iuoju IAE bloku. Bet sprogus Černobylio atominiam monstrui viskas apvirto aukštyn kojomis – iš grandiozinių planų Visagine teliko tik „Trečiuoju bloku“ pavadinta užeiga. 

A.Cibienės nuotr./Šiais vamzdžiais iš IAE į Visaginą „tekėdavo“ pigi šiluma. Sustabdžius reaktorius, jie tapo nebereikalingi.
A.Cibienės nuotr./Šiais vamzdžiais iš IAE į Visaginą „tekėdavo“ pigi šiluma. Sustabdžius reaktorius, jie tapo nebereikalingi.

 Skaičiai ir faktai

* Visaginas – labiausiai į rytus nutolęs Lietuvos miestas, kurį nuo Ignalinos skiria apie 40 km.

* Už 6 km nuo Visagino esanti IAE atidaryta 1983 m. gruodžio 31 d., uždaryta 2009 m. gruodžio 31 d. Elektrinė planuota net su keturiais reaktoriais, bet buvo pastatyti du.

* Tai vienintelis miestas Lietuvoje, kuriame rusakalbiai gyventojai sudaro daugumą. Šiuo metu iš daugiau nei 2 tūkst. IAE darbuotojų lietuvių yra 10 proc.  

* Dabartinėje Visagino teritorijoje anksčiau buvo tik keli kaimai. 1975 m. rugpjūčio 10 d.  IAE statybininkai atvilko ir prie pirmųjų daugiabučių namų pamatų pastatė akmenį, kurio kontūrai primena Lietuvą. Ši diena paskelbta miesto gimtadieniu.

* Naujasis miestas buvo pavadintas Sniečkumi –  Lietuvos SSR funkcionieriaus Antano Sniečkaus (1903–1974) garbei. Bet buvo svarstyti ir kiti variantai:   Aukštaičiai, Aušrinė, Broluva, Galiūnai, Tarybiškės, Gražuoliai, Taikūnai, Uranija, Gabija, Atomava.

* 1992 m. miestas pervadintas Visaginu pagal šalia telkšantį Visagino ežerą. Kiti svarstyti variantai – Drūkšiai ir Sėliai.

* Nepriklausomybės laikotarpiu mieste pradėtas rengti festivalis „Visagino country“, pastatytos šventovės stačiatikiams ir katalikams. Iš Visagino kilo operos solistė Ona Kolobovaitė, kompozitorė ir dainininkė Alina Orlova.

* 2012 m. balandžio 1 d. Duomenimis, Visagine buvo 961 bedarbis. Lygiai prieš metus jų buvo 614. Nedarbas Visagine siekia 11,6 proc. Palyginimui: Ignalinoje – 18,7 proc., Zarasuose – 18,4 proc., Utenoje – 12,9 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius