Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 24

Viskas apie pensijų fondus: kuo skiriasi antra ir trečia pakopos bei kurią verta rinktis?

Prognozuojama „Sodros“ pensija siekia apie 30–50 proc. asmens pajamų, kurias jis gaudavo prieš išeidamas į pensiją, todėl ekspertai ragina galvoti apie papildomus pajamų šaltinius, kad būtų užsitikrinta ori senatvė. Būdų yra net keletas. Tačiau jei gyventojai svarsto apie pensijų fondus, ką jie turėtų apie juos žinoti? Kuo skiriasi antros ir trečios pakopos pensijų fondai?
Senjorė su pinigais
Senjorė su pinigais / 123RF.com nuotr.

Kiek pinigų įnešiu?

Kaip 15min teigė Šiaulių banko Privačių paslaugų departamento direktorė, šeimos finansų ekspertė dr. Dalia Kolmatsui, pirmąja pakopa laikome „Sodrą“. Čia neturime pasirinkimo nemokėti socialinio draudimo įmokų ir ši dalis, tikėtina, sudarys didžiąją dalį gyventojo pajamų, kai jis išeis į pensiją, jei jis neturės kitų pajamų šaltinių senatvėje.

Dalyvaujant antroje pensijų pakopoje gyventojų įmokos priklauso nuo jų atlyginimo. Kas mėnesį automatiškai nuo jų algos yra nuskaitoma suma – 3 proc. nuo visų draudžiamųjų pajamų. Prie to prisideda ir valstybė – ji antroje pakopoje kaupiančiajam prideda 1,5 proc. vidutinio darbo užmokesčio per mėnesį.

Trečia pensijų pakopa veikia tuo pačiu principu, kaip ir antra pakopa, tačiau tai – savanoriškas kaupimo būdas. Pats kaupiantysis nusprendžia, kokiu periodiškumu ir kiek pinigų nori pervesti į pensijų fondą, informuoja „Luminor“.

Bet ar žinojote, kad papildomai lėšų galima pervesti ne tik į trečios, bet ir į antros pakopos pensijų fondą? Antros pakopos pensijų fonde esantis asmuo gali kaupti daugiau nei 3 proc. nuo savo atlyginimo.

PLAČIAU SKAITYKITE: Ne visi kaupiantys pensijai antroje pakopoje žino apie papildomą galimybę: ją pritaikius, galioja ir lengvata

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius