Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vitas Vasiliauskas: ECB turi laikytis savo gairių

Europos Centrinis Bankas (ECB) turi laikytis savo plano ir pirmiau sumažinti savo vykdomos obligacijų supirkimo programos apimtis, o tik vėliau galvoti apie palūkanų normų didinimą, trečiadienį interviu leidiniui „The Wall Street Journal“ sakė Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas.
Vitas Vasiliauskas atsako į Seimo narių klausimus
Vitas Vasiliauskas atsako į Seimo narių klausimus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kol kas dar per anksti kalbėti apie pabaigą, nes vis dar yra daug neapibrėžtumo. Manau, kad infliacijos atsigavimas vis dar yra trapus. Pirmiausia turime užbaigti pirkimus, o tik tada kalbėti apie kitus veiksmus“, – sakė V.Vasiliauskas.

Toks Lietuvos banko vadovo pasisakymas atitinka ECB oficialias gaires dėl būsimos monetarinės politikos. Tačiau kai kurie ekonomistai kalba, kad ECB galėtų nesilaikyti gairių ir padidinti palūkanų normas anksčiau laiko, kad paremtų euro zonos bankų sektorių, kuriam mažos palūkanų normos itin kenkia.

ECB kiekvieną mėnesį superka obligacijų, daugiausia vyriausybių, už 60 mlrd. eurų ir tai planuoja daryti iki gruodžio pabaigos.

Pasak V. Vasiliausko, „tokios diskusijos yra labai nelogiškos“.

„Jeigu pažvelgsime į kitus centrinius bankus, logika būtų leisti programai pasibaigti ir tik tuomet pradėti daryti kitus dalykus“, – pabrėžė Lietuvos banko vadovas, pridūręs, jog svarbu laikytis ECB gairių,.

„Manau, kad labai svarbu laikytis ateities gairių. Manau, kad turime būti kaip galima labiau nuspėjami“, – sakė jis.

Paklaustas, kada būtų tinkamiausias metas kalbėti apie laipsnišką ECB obligacijų pirkimo programos užbaigimą, V.Vasiliauskas atsakė, kad „greičiausiai anksčiausias laikas būtų vasara, tačiau viskas priklausys nuo skaičių ir ekonominės situacijos“.

ECB kiekvieną mėnesį superka obligacijų, daugiausia vyriausybių, už 60 mlrd. eurų ir tai planuoja daryti iki gruodžio pabaigos. Dauguma ekonomistų mano, kad vėliau ECB ims laipsniškai mažinti supirkimo apimtis iki nulio, o vėliau ims didinti palūkanų normas.

„Turime būti labai atsargūs. Vidutinio laikotarpio infliacijos prognozė yra gana gera. ECB prognozuoja, kad šiemet infliacija euro zonoje sieks 1,7 proc., kitąmet – 1,6 proc., o 2019 metais – 1,7 proc. Perspektyva yra gana gera. Tačiau, kaip sakiau, pasaulyje vis dar yra nemažai neapibrėžtumo“, – sakė V.Vasiliauskas.

Lietuvos banko vadovas taip pat pabrėžė, kad šiuo metu pasaulio ekonomikai didžiausią grėsmę kelia izoliacinė ir protekcionistinė politika. Tačiau jis nenorėjo plačiau komentuoti Didžiojo dvidešimtuko finansų ministrų nesugebėjimo neseniai Pietų Vokietijos įvykusios susitikimo metu įsipareigoti kovoti su protekcionizmu.

„Neturėtume skubėti daryti išvadų. Kol kas palaukime. Amerikoje turime naują administraciją. Tad palaukime ir pasižiūrėsime“, – sakė jis.

Paklaustas apie Rusijos keliamą galimą grėsmę Lietuvos banko vadovas atsakė: „Tiesiog gyveni šalia kaimyno ir esi nuolat viskam pasiruošęs“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius