Vitas Vasiliauskas: nebėkite atsiimti indėlių iš kitų bankų

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas ir finansų ministrė Ingrida Šimonytė sutartinai ramina Lietuvos piliečius, kad šie nebėgtų atsiimti savo indėlių ar santaupų iš kitų vadinamųjų lietuviškų bankų.
Vitas Vasiliauskas
Vitas Vasiliauskas / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

„Nėra reikalo bėgti į tuos bankus ir, kaip sako Finansų ministrė, nėra jokio preteksto išsiimti indėlių iš jų, valstybės įmonių, institucijų“, – po Seimo rytinio posėdžio, kuriame parlamentui buvo pateikti įstatymų projektai, leisiantys „Snorą“ skaidyti į gerą ir blogą banką, sakė V.Vasiliauskas.

Pasak jo, ramūs gali būti ir „Snoro“ valdyto banko „Finasta“ klientai, nors šį banką, kaip ir kitas „Snoro“ grupės įmones, šiuo metu prižiūri laikinasis administratorius.

„Ne, nėra. Būtent laikinasis administratorius dabar žiūri ir į „Finastą“, kaip ir į kitas grupės įmones“, – paklaustas, ar problemų yra aptikta ir „Finastoje“, sakė centrinio banko vadovas.

Finansų ministrė patikino, kad visi kiti Lietuvos bankai veikia  normaliai, o neracionali panika ir masiškai atsiimami indėliai iš mokių bankų galėtų pakenkti visai bankų sistemai.

„Nėra jokio reikalo dėl to, kas dabar vyksta, atitraukinėti lėšas iš kitų bankų, kurie yra likvidūs ir mokūs. Tai yra visiškai neracionalus, iracionalus elgesys, kuris savo ruožtu kenkia bankų sistemos stabilumui, todėl raginčiau reaguoti ramiai ir suteikti Vyriausybei šiek tiek laiko tuos klausimus išspręsti sklandžiai“, – prašo I.Šimonytė.

Pasak jos, „Snoro“ indėlininkai, jei Seimas priims teikiamus įstatymus ir leis padalyti banką, jau po mėnesio gali tikėtis atgauti elgesio su savo indėliais laisvę.

„Priėmus įstatymą, žmonės galės disponuoti indėliais taip, kaip yra numatyta sutartyje. Atsiimti sutarties numatytu terminu be jokių apribojimų, arba, jei norės, atsiimti prieš laiką ir prarasti palūkanas terminuotų indėlių atveju, galės taip pat tą padaryti be jokių apribojimų. Galios visos indėlininkų teisės taip, kaip jos galiotų bendru atveju“, – aiškino I.Šimonytė.

Tuo tarpu iki banko padalijimo galios tam tikri apribojimai.

„Manau, kad kalbėsime apie atsiimamų indėlių lubas“, – teigė ministrė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius