Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiras Putinas grasina Ukrainai dėl prekybos sutarties su ES

Maskva apribos ukrainietiškų prekių patekimą į jai gyvybiškai svarbią Rusijos rinką, jeigu Kijevas imsis įgyvendinti bent vieną prekybos sutarties su Europos Sąjunga punktą. Vladimiras Putinas tai pareiškė grasinančiame laiške Ukrainos vadovui Petro Porošenkai, espresso.tv cituoja naujienų agentūra „Unian“.
Ant bulvės nupieštas Vladimiro Putino šaržas
Ant bulvės nupieštas Vladimiro Putino šaržas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rugsėjo 17 d. išsiųstame laiške rašoma, kad Ukraina susilauks griežtos Rusijos reakcijos, jeigu bent pradės įstatymų pokyčius dėl prekybos su ES sutarties.

„Mes tikime, kad vien sisteminiai Asociacijos sutarties, kuri kelia grėsmę Rusijos-Ukrainos ekonominiams santykiams ir visai Rusijos ekonomikai, pataisymai leistų išlaikyti dabartinius prekybos ir ekonominį bendradarbiavimą tarp Rusijos ir Ukrainos“, – rašoma V.Putino laiške. Tačiau jis nedetalizavo, kokių priemonių bus imtasi, jeigu Ukraina ir ES nepaklus grasinimams.

Rugsėjo 19 d. Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas paskelbė, kad pasirašė įstatymą dėl muito mokesčių taikymo prekėms iš Ukrainos. Kol kas pokyčiai dar neįsigaliojo. 

Pakelti Rusijos mokesčiai gali reikšti, kad Ukraina kasmet prarastų apie 3 mlrd. eurų. Daugiausiai Ukraina į Rusiją eksportuoja plieną, anglį, chemikalus ir grūdus.

Šį mėnesį buvo paskelbta, kad Europos Sąjunga, Rusija ir Ukraina susitarė atidėti Ukrainos ir ES asociacijos sutarties įsigaliojimą iki 2015 metų gruodžio 31 dienos. Briuselis tikisi, kad per tą laiką Maskva bus nuraminta dėl jai nerimą keliančių sutarties punktų. Be to, kadangi sutartis jau ratifikuota, ją pakeisti būtų sudėtinga.

Tačiau V.Putino laiškas rodo, kad Kremlius pasirengęs šį 15 mėnesių laikotarpį leisti kitaip – visiškai įšaldyti derybas su Ukraina ir ES, jeigu jos nepaklus Rusijos reikalavimams.

„Tokių pokyčių vykdymas Ukrainos teisinėje sistemoje bus laikoma susitarimo atidėti sutarties įgyvendinimą pažeidimas, ir todėl būtų nedelsiant imamasi atsakomųjų priemonių iš Rusijos pusės“, – rašė V.Putinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius