-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VMI: 27 tūkstančiai gyventojų dar nesusigrąžino permokų, o 10 tūkst. gaus įspėjimą dėl skolų

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informavo, kad susigrąžinti gyventojų pajamų mokesčio permoką gali 27 tūkstančiai gyventojų, o bendra nesusigrąžinta suma siekia 4,3 milijono eurų. VMI elektroniniu paštu informuos apie galimybę susigrąžinti pinigus, jei suma didesnė nei 10 eurų. Tačiau 10 tūkstančių gyventojų vis dar neįvykdė prievolės ir nesusimokėjo priklausančių mokesčių už 1 mln. eurų.
Paskutinė pajamų deklaracijų diena VMI
VMI / Mato Miežonio / 15min nuotr.

Anot VMI, kiekvienas gyventojas detalią informaciją gali rasti prisijungęs prie VMI Elektroninio deklaravimo sistemoje – preliminarioje deklaracijoje už 2017 m. jie matys, ar yra grąžintina lėšų suma.

„Gyventojus apie galimybę susigrąžinti jiems susidariusią permoką asmeniniais pranešimais informuojame jau antrus metus iš eilės. Visgi ne visi mokesčių mokėtojai yra linkę jiems susidariusias GPM permokas susigrąžinti: praėjusiais metais pranešimus išsiuntėme 39 tūkst. gyventojų, o permokas susigrąžino 55 proc. tai galėjusių padaryti. Raginame gyventojus pasinaudoti šia galimybe ir pateikus pajamų deklaraciją susigrąžinti permokėtus pinigus“, – sako VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Deklaracijas pateikti ir lėšas susigrąžinti galima už 5 praėjusius metus.

VMI informuoja, kad asmeniniai pranešimai bus siunčiami tik elektroniniu būdu.

Grąžintina suma gyventojams gali susidaryti dėl įvairių priežasčių. Viena pagrindinių – pritaikytas mažesnis nei priklauso Neapmokestinamųjų pajamų dydis (NPD). Permoka gali susidaryti ir dėl taikomų GPM lengvatų (dėl mokėtų įmokų už studijas, įmokėtų gyvybės draudimo įmokų ar įmokų į pensijų fondus).

Mokesčio permoka gyventojams grąžinama ne vėliau kaip per 90 kalendorinių dienų nuo deklaracijos pateikimo datos, tačiau paprastai terminas trumpesnis.

Tam, kad permokos pasiektų gyventojų sąskaitas, pateikiant deklaracijas VMI ragina pasitikrinti, ar deklaracijoje nurodomas teisingas banko sąskaitos numeris.

10 tūkst. skolininkų

Ne tokių džiugių naujienų sulauks 10 tūkst. gyventojų, jau kartą informuotų apie pamirštą pareigą pateikti pajamų deklaraciją ir sumokėti priklausantį GPM.

VMI šiems gyventojams išsiųs dar vieną priminimą, šįkart jau su apskaičiuota mokėtina GPM suma.

„Tokį pranešimą gavęs asmuo privalo per nurodytą terminą pateikti VMI visiškai paruoštą pajamų deklaraciją (GPM308 forma) ir sumokėti apskaičiuotą mokestį. Deklaracijų laiku nepateikę asmenys valstybės biudžetą turėtų papildyti 1 mln. eurų suma“, – teigiama pranešime.

Kitu atveju VMI turės teisę skolas nusirašyti ir iš gyventojų bankų sąskaitų ar taikyti kitas poveikio priemones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius