-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VMI atsitraukė: pranešti apie „PayPal“ sąskaitas kol kas nereikės

Milžiniško gyventojų nepasitenkinimo sulaukęs reikalavimas pranešti apie turimą „PayPal“ sąskaitą kol kas atšaukiamas. Finansų ministras Rimantas Šadžius pripažino, kad tokie reikalavimai sunkiai suprantami gyventojams, o Mokesčių inspekcija paskelbė atsiprašanti. Tačiau nauja tvarka atidėta iki metų pabaigos.
„PayPal“ logotipas
„PayPal“ logotipas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Finansų ministras nurodė Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMi) koreguoti taisykles ir atidėti elektroninių sąskaitų deklaravimo terminus, skelbiama pranešime spaudai. 

Pirmadienį šalies gyventojai, turintys „PayPal“ sąskaitas, sunerimo, kai paaiškėjo, kad jie privalo deklaruoti jas. Gyventojai socialiniuose tinkluose piktinosi, kad tai padaryti yra sudėtinga: dalis jų nesinaudoja sąskaita, dalis tiesiog pamiršę visus slaptažodžius.

dekla6
dekla6

Negana to, nepranešusiems apie sąskaitas grėstų ir finansinės baudos. 

Užplūdo tūkstančiai skundų 

Akivaizdu, kad dabar galiojantys reikalavimai yra sunkiai suprantami mokesčių mokėtojams ir kai kada pertekliniai, – pripažino R.Šadžius.

Gyventojų nepasitenkinimo žinutės užplūdo VMI paskyrą feisbuke. Deklaracijos formoje aiškiai parašyta, kad žmogus turi nurodyti sąskaitą ir kitus duomenis.

„Paypal“ – ne bendrovė, o mokėjimo sistema. Kaip aš Mokesčių inspekcijai nurodysiu jų kodą?“ – piktinosi sąskaitų turėtojai.

„Nieko aš nedeklaruosiu. Nerasite jūs mano sąskaitų“, – rašė piktas žinutes lietuviai.

Reagavo ir su humoru 

Kai kurie žinomi visuomenės veikėjai pasitelkė ir humorą. „Dviračio šou“ kūrėjas Haroldas Mackevičius parašė feisbuke, kad kompiuterį su „PayPal“ slaptažodžiais jau seniai įmetė į Vilnelę. 

Žurnalistas Andrius Tapinas VMI nusiuntė klausimą, ar jam reikės deklaruoti auksą žaidžiant „Guild Wars 2“. 

Kai kurie „PayPal“ sąskaitų turėtojai teiravosi, ar jiems reikės deklaruoti ir tai, ką jie uždirbo žaisdami populiarų žaidimą „FarmWille“.  

Finansų ministras: tai sunkiai suprantama    

Milžiniško nepasitenkinimo sulaukęs reikalavimas išgąsdino ir Finansų ministrą. 

Todėl R.Šadžius antradienį nurodė VMI koreguoti taisykles, kurios numato prievolę ir terminus Lietuvos gyventojams teikti informaciją VMI apie elektronines bei užsienio kredito įstaigose atidarytas ir (ar) uždarytas sąskaitas. 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rimantas Šadžius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rimantas Šadžius

„Akivaizdu, kad dabar galiojantys reikalavimai yra sunkiai suprantami mokesčių mokėtojams ir kai kada pertekliniai.

Todėl, įvertindamas susidariusią padėtį, nurodžiau Valstybinei mokesčių inspekcijai atidėti elektroninių sąskaitų deklaravimo terminus, pakoreguoti taisykles dėl elektroninių sąskaitų deklaravimo ir tinkamai išaiškinti gyventojams šių taisyklių praktinį taikymą“, ‒ pranešime cituojamas finansų ministras Rimantas Šadžius.

Mokesčių inspekcija atsiprašo

VMI pranešė įsiklausanti į Finansų ministerijos poziciją bei gyventojų pateiktus klausimus, pastebėjimus, pasiūlymus ir šiuo metu jau keičia taisykles, reglamentuojančias informacijos apie elektronines sąskaitas pateikimą Mokesčių inspekcijai tvarką.

„VMI pažymi, kad taip pat atidedamas terminas, per kurį tokią informaciją reikia pateikti“, – skelbiama inspekcijos pranešime.
Atidedamas gyventojų užsienio kredito įstaigose bei elektroninių sąskaitų deklaravimas iki metų pabaigos. Tačiau įmonėms galioja šiuo metu esanti tvarka – informuoti apie minėtas sąskaitas per 5 darbo dienas.

„VMI supranta, kad yra žmonių, kurie atsidarė elektroninę sąskaitą vienam pirkiniui ir po to ją užmiršo. Taip pat yra automatiškai virtualią sąskaitą gaunančių gyventojų, prisiregistravusių vienoje ar kitoje elektroninėje platformoje, tačiau niekada tų sąskaitų nenaudojusių.

Taisyklėse ir paaiškinimuose turėtų būti numatyta kuo daugiau praktinių situacijų, kurias kartu su mokesčių mokėtojais bandysime numatyti“, – pranešime cituojama VMI vadovo pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė, pažymėdama, kad termino „nukėlimas“ valstybės pajamoms įtakos neturės.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./VMI  viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./VMI viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė

„VMI ruošia naujas taisykles bei paaiškinimus, numatančius, ką žmogus turi pateikti informuodamas apie elektronines sąskaitas, ką daryti, jei sąskaitos visai nenaudojamos, jei informacija apie sąskaitų duomenis yra prarasta.

Ši informacija bus parengta ir paskelbta viešai suderinus ją su visuomene ir kitomis institucijomis.

VMI atsiprašo mokesčių mokėtojų, kuriems kilo rūpesčių dėl praktinio minėtų Taisyklių taikymo bei planuoja kuo skubiau pateikti taisyklių korekcijas, aptarusi jas su virtualių, elektroninių sąskaitų naudotojais“, – skelbiama pranešime.  

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius