-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

VMI laiškas supykdė mokesčių mokėtoją: už pavėluotą sumokėti skolą išvadino nesąžiningu

Mokesčių mokėtojas Valdas iš Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) gavo laišką, kuriame jis yra išvadintas nesąžiningu mokesčiu mokėtoju. Priežastis – neva laiku nesumokėta skola VMI, kuri siekia 165 eurus. Valdas pripažino, kad per klaidą sumokėjo per mažai mokesčių, tačiau laiškas jį vis tiek labai nuliūdino.
VMI laiškas
VMI laiškas

„Galbūt iki šiol manėte, kad esate sąžiningas mokesčių mokėtojas, o Jūsų vėlavimas sumokėti mokestines prievoles yra atsitiktinis. Jeigu nekreipsite dėmesio į šį pranešimą, tai jokio atsitiktinumo čia nėra ir Jūs turėtumėte laikyti save nesąžiningu mokesčių mokėtoju“, – štai tokį nemalonų laišką iš inspekcijos gavo Valdas.

Toliau yra nurodoma gyventojo skola – 165 eurai – ir visos VMI sąskaitos, į kurias galima sumokėti.

Iš pradžių Valdas pasimetė – mat visus mokesčius, kuriuos privalėjo, sumokėjo. Tiesa, patikrinęs deklaraciją, suprato, kad sumokėjo šiek tiek mažiau, nei reikia.

„Pasitikrinau savo deklaraciją ir matau, kad turėjau sumokėti 2234 eurus mokesčių, o sąskaitos išraše rašoma, kad sumokėjau 2072,95. Tai mano klaida čia“, – pripažino Valdas.

Tačiau net ir tai, kad jis iš tiesų skolingas, nesuteikia teisės VMI jį gėdinti, mano vyras.

„Bet, savaime suprantama, kad tai nesuteikia teisės mokesčių inspekcijai daryti prielaidų apie mano sąžiningumą ir dar man jas mėginti įteigti :) Taip kuriant susipriešinimą tarp valstybės ir mokesčių mokėtojo“, – tęsė Valdas.

Jis norėtų, kad apie skolą valstybinės institucijos galėtų informuoti maloniau.

„Laiškas turėjo atrodyti taip: Sveiki, ačiū, kad sumokėjote mokesčius (tiek ir tiek, tą ir tą dieną). Pastebėjome, jog trūksta 162 eurų – prašytume juos pervesti į šias sąskaitas, o jei yra neaiškumų, prašome paskambinti šiuo numeriu“, – 15min rašė vyras.

VMI pamanė, kad taip bus išgirsti

VMI tokius asmeninius laiškus siuntė todėl, kad tikėjosi būti geriau išgirsti, 15min aiškino Analizės, modeliavimo ir rizikos valdymo kompetencijų centro (i.MAMC) vadovas Vytenis Zaskevičius.

„Visų pirma, norime pažymėti, jog dauguma gyventojų mokesčius moka laiku ir tai daro tinkamai, tad mokesčių nemokėjimas yra visų pirma nesąžiningas poelgis kitų, geranoriškai savo pareigas vykdančių gyventojų atžvilgiu. Siekiant užtikrinti sklandų biudžeto surinkimą VMI visų pirma ieško dialogo su mokesčių mokėtojais, taigi, pamiršusių savo pareigą sumokėti mokesčius gyventojų VMI neskuba bausti, o apie skolą geranoriškai primena – siunčia laiškus“, – aiškino ekspertas.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Paskutinė pajamų deklaracijų diena VMI
Mato Miežonio / 15min nuotr./Paskutinė pajamų deklaracijų diena VMI

Pasak jo, šia praktika VMI vadovaujasi jau keletą metų, o, siekdama pagerinti siunčiamų laiškų efektyvumą, pasitelkė užsienio šalių praktiką: „Panašius metodus, siųsdami personalizuotus pranešimus apie gyventojo skolą jau išbandė Lenkijos, Belgijos mokesčių administratoriai.“

„Šiuo atveju, pranešimu ne tik primenama apie susidariusią skolą, bet ir apie tai, jog laiku nesumokėti mokesčiai yra nesąžiningas poelgis kitų, laiku mokesčius mokančių gyventojų atžvilgiu“, – tikino V.Zaskevičius.

VMI duomenimis, už 2017 m. gyventojai dar nėra sumokėję apie 8,6 mln. Eur Gyventojų pajamų mokesčio, bendra šio mokesčio skola yra apie 75 mln. Eur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius