Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VMI nutvėrė prekiavusius bitkoinais, gintaru, filmais ir muzika – gavo 3,1 mln. eurų nelegalių pajamų

VMI prieš metus įkurtas verslo internete kontrolės padalinys atrado 3,1 milijono eurų neapskaitytų pajamų, kurias sužėrė bitkoinai, gintaras, reklama socialiniuose tinkluose ar turinio transliavimas. Į valstybės biudžetą nusižengusiems asmenims teks sumokėti 115 tūkst. eurų mokesčių.
Slepiami pinigai
Slepiami pinigai / Vida Press nuotr.

Vien prekybos virtualia valiuta – bitkoinais – srityje nustatyta 384 tūkst. eurų neapskaitytų pajamų ir 32 tūkst. eurų nesumokėtų mokesčių.

VMI vykdant e.prekybos kontrolę, dėl 6 asmenų veiklos pradėti ikiteisminiai tyrimai, kadangi vertinama, jog iš neteisėto telekomunikacijų, transliavimo ir elektroninių paslaugų teikimo gauta 1,58 mln. eurų pajamų.

Dar 704 tūkst. eurų neapskaitytų pajamų ir 49 tūkst. eurų nesumokėtų mokesčių rasta iš asmenų, gaunančių pajamas iš socialinėje erdvėje, pvz., „Facebook“ arba „Youtube“, arba iš prekybos naudojantis aukcionais, pvz., „Ebay“ ar „Amazon“.

„Didėjantis interneto vartotojų skaičius lemia tai, kad prekyba sparčiai keliasi į e.erdvę. Čia komercinę veiklą vykdantiems fiziniams ir juridiniams asmenims galioja tos pačios taisyklės kaip ir kitiems verslininkams, todėl norėdami užkirsti kelią mokesčių vengimui, stebime ir šią sritį“, – sako VMI Kontrolės departamento Verslo elektroninėje erdvėje ir elektroninėmis priemonėmis kontrolės skyriaus vedėjas Rolandas Puncevičius.

VMI stebi ir asmenis, kurie pajamas gauna per internetinę svetainę „Upwork“, kuri suveda laisvųjų profesijų veikla užsiimančius asmenis su potencialiais darbų užsakovais, taip pat ir besinaudojančius „Affiliate marketing“ paslaugomis.

Atlikus dviejų fizinių asmenų, „Ebay“ platformoje prekiavusių gintaro dirbiniais, operatyvius patikrinimus, paaiškėjo, kad jie 2012–2016 m. iš prekybos gavo daugiau kaip 459 tūkst. eurų pajamų, kurių nedeklaravo ir nesumokėjo 4,7 tūkst. eurų mokesčių. Dar vienas mokesčių mokėtojas, „Ebay“ platformoje prekiavęs drabužiais, neįsiregistravo PVM mokėtoju ir neapskaitė beveik 153,5 tūkst. eurų pajamų, taip siekdamas išvengti 22,4 tūkst. eurų mokesčių.

„Kompiuterinėmis programomis atrenkami aukcionuose internete daugiausiai parduodantys asmenys iš Lietuvos. Vėliau vertinama šių prekiautojų siūloma prekių pasiūla, nustatomos vidutinės prekių kainos, nagrinėjami net pirkėjų palikti atsiliepimai. Gauta informacija lyginama su asmenų deklaracijų duomenimis. Tokiu būdu patikrinimams atrenkami tik rizikingiausi mokesčių mokėtojai“, – kaip nustato pažeidėjus aiškina R.Puncevičius.

VMI aiškina, jog Lietuvos piliečiai privalo deklaruoti atidarytas ir uždarytas visų rūšių sąskaitas užsienio valstybės kredito įstaigose, jei metinė apyvarta sąskaitoje viršija 15 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius