Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VMI paaiškina, kaip susigrąžinti pinigus už remontą: teks pildyti formą ir deklaruoti

​​​​​​​Valstybinė mokesčių inspekcija parengė mokomuosius vaizdo klipus, kaip deklaruoti patirtas išlaidas už būsto, automobilio remonto ar auklės paslaugas, kad būtų galima pasinaudoti mokesčių lengvata ir susigrąžinti iki 400 eurų. 4 iš 5 gyventojų kol kas registruoja automobilio remontą.
Pajamų deklaravimas
Pajamų deklaravimas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Mokesčių inspekcija jau gauna gyventojų, norinčių pasinaudoti naujomis GPM lengvatomis, pranešimus. Kad būtų išvengta klaidų juos pildant, parengėme mokomąją vaizdo medžiagą – vedlius, kurie parodo ir pataria, kur kokius duomenis įrašyti pagal atskiras išlaidų rūšis, kaip ir kokius papildomus skenuotus ar fotografuotus dokumentus reikia pridėti, kokie privalomi šių dokumentų rekvizitai“, – sako VMI Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė.

Pranešimas apie išlaidas teikiamas užpildant specialią pranešimo formą – PRC912.

VIDEO: Kaip pildyti PRC912 patyrus išlaidas už automobilio remontą?

VMI paaiškina, kad nepakaks pateikti tik mokėjimą patvirtinančių dokumentų: visada būtina pridėti sąskaitą-faktūrą, PVM sąskaitą faktūrą ar prekių (paslaugų) pirkimo-pardavimo kvitą, pateikiamą FR0508 forma. Netinka tokie dokumentai, kaip atliktų darbų perdavimo–priėmimo aktas ar išankstinė sąskaita-sąmata.

Sąskaitose ar kvituose turi būti įrašyti paslaugas gavusio asmens duomenys, dokumentai turi būti pasirašyti, aiškina VMI.

Pildant pranešimą PRC912 svarbu ir tinkamai nurodyti patirtas išlaidas. Pavyzdžiui, išlaidos už automobilių tepalų bei filtrų keitimą ar plovimą, detales nėra priskiriamos lengvojo automobilio remonto paslaugai, išlaidos už statybines medžiagas – pastatų remonto paslaugai, išlaidos už papildomą vaikų ugdymą – auklių paslaugai.

Šioms išlaidoms mokesčio lengvata nėra taikoma, todėl pildant pranešimą jas iš bendros sumos reikia atimti.

Nuo 2019 m. įtvirtinus naujas GPM lengvatas atsirado galimybė susigrąžinti pajamų mokestį už šias pastatų (statinių) apdailos ir bet kokio remonto darbus (išskyrus daugiabučių gyvenamųjų namų atnaujinimą), lengvųjų automobilių remonto paslaugas bei nepilnamečių vaikų (įvaikių, globotinių) iki 18 metų priežiūros paslaugas.

VMI inf./VMI skrajutė
VMI inf./VMI skrajutė

Didžiausia išlaidų suma, nuo kurios galės būti susigrąžinta dalis GPM už šias paslaugas, yra 2 tūkst. eurų; didžiausia suma, kurią galės susigrąžinti vienas asmuo, yra 400 eurų, jei jo pajamos buvo apmokestintos 20 proc. GPM tarifu.

Bendra išlaidų suma (įskaitant įmokas už studijas, gyvybės draudimo įmokas, kt.), kuriomis gali būti mažinamos apmokestinamosios pajamos, negalės viršyti 25 proc. gyventojo metinių apmokestinamųjų pajamų.

VIDEO: Kaip pildyti PRC912 patyrus pastato remonto išlaidas?
VIDEO: Kaip pildyti PRC912 patyrus išlaidas už vaiko priežiūrą?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius