-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

VMI skirs daugiau dėmesio pažeidimų prevencijai

Prieš ketverius metus klientams atverta išmanioji mokesčių administravimo sistema (toliau – i.MAS) startavo su dviem posistemiais, skirtais sąskaitų faktūrų bei krovinių važtaraščių teikimui. Šiuo metu sistema vystoma toliau – perkėlus daugiau nei 5 mlrd. įrašų iš kitų posistemių, jau testuojamas ir išmaniosios kontrolės procesų valdymo posistemis - i.KON.
Iliustracija
Iliustracija

Atrankos kontrolei procesai – automatizuojami

i.KON posistemis iš esmės skirtas automatizuoti kontrolės procesų valdymą. „Įgyvendinus projektą, posistemio naudojimas kasdienėje mokesčių administratoriaus veikloje prisidės prie mokesčių administravimo efektyvumo didinimo, renkant ir analizuojant mokesčių mokėtojų ūkinių operacijų informaciją bei operatyviau reaguojant į analizės metu nustatytas rizikas ir trūkumus“, - pasakoja posistemio sukūrimo ir diegimo projekto vadovė, VMI Atrankos ir paramos auditui departamento atstovė, Vaida Eidimtienė.

Naujas posistemis leis naujausius gaunamus duomenis panaudoti mokesčių apskaičiavimo ir sumokėjimo kontrolės tikslais bei padės efektyviau valdyti VMI žmogiškuosius išteklius. Ilgalaikėje perspektyvoje i.KON prisidės užtikrinant mokestinių pažeidimų prevenciją bei didinant mokesčių surinkimą į valstybės biudžetą.

Ilgalaikėje perspektyvoje i.KON prisidės užtikrinant mokestinių pažeidimų prevenciją.

VMI atstovė pasakoja, kad šiuo metu pradedami pirmieji i.KON testavimai, tačiau pasiruošimo etape daugiausiai dėmesio skirti teko būtent esamų sistemų integravimui. Vien iš sąskaitų faktūrų teikimo posistemio (toliau - i.SAF) perkelta daugiau nei 5 mlrd. įrašų, o projekto eigoje sukurti keli šimtai duomenų įkėlimo ir transformacijų procesų.

Daugiau kontrolės veiksmų ar nauda ir verslui?

Kone esminis klausimas, kylantis verslo atstovams, siejamas su VMI kontrolės veiksmų apimtimis. Neretai daroma prielaida, kad naujas, duomenis savarankiškai analizuojantis posistemis nulems ir dažnesnes patikras bei daugiau inicijuojamų kontrolės veiksmų.

„Svarbu pažymėti, kad automatizavus dalį gaunamų duomenų analizės procesų, kontrolės veiksmai pirmiausia bus atliekami dar tikslingiau ir tokiu būdu taupomas mokesčių mokėtojų laikas bei ištekliai, kurių pareikalauja įmonėje atliekamas vienas ar kitas kontrolės veiksmas.

i.KON taikymas nebūtinai siejamas su augančiomis kontrolės apimtis – tai labiau duomenų pagrindu atrinktų rizikingiausių verslo atstovų priežiūros įrankis, leidžiantis efektyviau mažinti administracinę naštą sąžiningiems mokesčių mokėtojams“, - teigia V. Eidimtienė.

i.MAS plėtra dar nesibaigė

Jau nuo 2019 m. gegužės mėn. mokesčių mokėtojai savo sugeneruotas standartizuotas buhalterinės apskaitos duomenų (SAF-T) rinkmenas gali pasitikrinti Standartizuotų buhalterinės apskaitos duomenų kaupimo ir tvarkymo posistemio (i.SAF-T) vertinimo aplinkoje, o artimiausiu metu bus pradedami ir tikrinimai su SAF-T failuose pateikiamais duomenimis. Netolimoje ateityje iš visų, LRV nutarimu nustatytas sąlygas atitinkančių mokesčių mokėtojų, mokestinių tyrimų ir mokestinių patikrinimų metu bus reikalaujama duomenis pateikti būtent minėtoje rinkmenoje per i.SAF-T.

Gaunamų duomenų pagrindu inicijuotų stebėsenos ir kontrolės veiksmų rezultatus leidžia stebėti ir i.SAF bei važtaraščių teikimo posistemio (toliau - i.VAZ) pavyzdžiai. Pažymima, kad i.SAF ir i.VAZ duomenų dėka per 2019 m. mokesčių mokėtojai papildomai deklaravo apie 6,4 mln. eurų PVM, o per I-ąjį 2020 m. pusmetį papildomai deklaruota virš 7,8 mln. eurų PVM.

VMI primena, kad visą aktualią informaciją mokesčių klausimais mokesčių mokėtojai gali sužinoti paskambinę Mokesčių informacijos centro specialistams telefonu 1882 ar apsilankę VMI interneto svetainėje www.vmi.lt.

Gyventojai apie neapskaitomas pajamas, „vokeliuose“ mokamus atlyginimus ar kitus mokestinius pažeidimus gali pranešti paskambinę į Pasitikėjimo liniją, telefonu 1882.

i.MAS posistemio i.KON sukūrimo ir diegimo projektas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis. Daugiau informacijos: www.esinvesticijos.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius