Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VMI: Žemės mokesčio mokėtojams visa informacija netrukus bus pateikta Elektroninio deklaravimo sistemoje

Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI) informuoja, kad žemės mokestį savininkai turi sumokėti iki šių metų lapkričio 2 dienos.
Valstybinė mokesčių inspekcija
Valstybinė mokesčių inspekcija / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Visa informacija apie mokesčių mokėtojų valdomus žemės sklypus, mokėtiną žemės mokestį iki spalio 1 dienos bus patalpinta VMI Elektroninio deklaravimo sistemoje, adresu http://deklaraavimas.vmi.lt/ (toliau – EDS), o popierinės deklaracijos, paštu bus išsiųstos tiems gyventojams, kurie dar nėra EDS vartotojai. Visą informaciją apie žemės mokestį teiks ir VMI Mokesčių informacijos centras telefonu 1882.

Šiemet VMI, gavusi patikslintą informaciją iš trečiųjų šaltinių, perskaičiavo mokėtinas žemės mokesčio sumas už 2007, 2008 ir 2009 metus: 23 tūkst. mokesčių mokėtojų galės susigrąžinti permokėtus 550 tūkst. litų, arba permokėtos sumos bus įskaitomos 2010–ujų metų žemės mokesčiui padengti.

„VMI, gavusi Nekilnojamo turto registro duomenų pasikeitimus (pavyzdžiui, apie nuosavybės teises palikimą priėmusių asmenų turto įregistravimą, apie mokesčių mokėtojo privačios nuosavybės teise turimų sklypų plotus, neapmokestinamos žemės plotus ar kitus duomenis), perskaičiavo gyventojams žemės mokesčio sumas: tiksliau įvertinus žemės įgijimo ir pasibaigimo datas, iš apmokestinamųjų žemės plotų eliminavus kelius, kitus žemės sklypus, už kuriuos nereikia mokėti žemės mokesčio (arba taikomas lengvatinis tarifas), perskaičiuotas žemės mokestis jos savininkams. Tokiems mokesčių mokėtojams (įvertinus, kokia suma yra mokėtina už 2010–uosius metus ir kiek žmogus yra permokėjęs), pateiktoje deklaracijoje automatiškai bus apskaičiuota, kiek žemės mokesčio jis turi sumokėti arba kiek gali susigrąžinti lėšų, pateikdamas VMI prašymą“, – pasakoja VMI prie FM Paslaugų mokesčių mokėtojams departamento direktorė Stasė Aliukonytė – Šnirienė.

Taip pat VMI akcentuoja, kad dalis gyventojų nesumokėjo visų priklausančių žemės mokesčių už ankstesnius metus, todėl EDS arba atsiųstame laiške (jei žmogus nėra EDS vartotojas) bus pateikta informacija apie bendrai mokėtiną žemės mokesčio sumą.

„VMI, kruopščiai išanalizavusi pakeitimus Nekilnojamojo turto registre bei įvertinusi pateiktą kitų šaltinių informaciją, išsiaiškino, kad apie 16 tūkst. mokesčių mokėtojų ankstesniais metais visai nemokėjo mokesčio (suma siekia apie 600 tūkst. litų, vidutiniškai apie 37,5 lito), o dar 28 tūkst. sumokėjo per mažai (preliminariai skaičiuojama, kad papildomai reiks sumokėti apie 890 tūkst. litų, vidutiniškai – apie 32 litus), nes nebuvo registravę palikimo, ar įvykdžius pirkimo – pardavimo sandorį, įsigytas turtas neužregistruotas Nekilnojamojo turto registre. Dėl to žemės mokestis buvo skaičiuojamas ankstesniajam žemės savininkui, nors turėjo mokėti naujasis savininkas. Buvusiam žemės savininkui žemės mokesčio suma bus sumažinta, o tikrasis savininkas privalės įvykdyti mokestines prievoles“, – aiškina VMI atstovė, akcentuodama, jog didžioji dalis mokesčių mokėtojų papildomai turės sumokėti nuo kelių iki keliasdešimt litų siekiančias sumas. Jokie delspinigiai už perskaičiuotus žemės sklypus nebus skaičiuojami iki lapkričio 2d.

VMI primena, kad jei žemės mokesčio mokėtojas turi laikinų finansinių sunkumų, jis gali kreiptis į teritorinę valstybinę mokesčių inspekciją dėl galimybės mokestinę nepriemoką mokėti dalimis jam patogiu grafiku ir priimtinu atsiskaitymo terminu. Jei gyventojui reikia valstybės paramos, tokio gyventojo mokestinės nepriemokos gali būti pripažintos beviltiškomis ir neišieškomos, kol nepasikeis mokesčių mokėtojo ekonominė socialinė padėtis. Tokie mokesčių mokėtojai galės būti atleisti nuo priskaičiuotos, bet nesumokėtos žemės mokesčio delspinigių sumos dėl jų sunkios ekonominės ir socialinės padėties.

Šiemet mokesčių mokėtojas informaciją apie mokėtiną žemės mokestį nuo spalio 1 dienos galės sužinoti VMI Mokesčių informacijos centro trumpuoju telefonu 1882. O pateikiamoje deklaracijoje bus nurodytas mokesčių specialistas ir pateikti jo kontaktai. VMI atstovas, mokesčių mokėtojui pageidaujant, galės išaiškinti kaip susigrąžinti permokėtas mokesčių sumas, permokos ar nepriemokos atsiradimo priežastis. Daugiau informacijos žemės mokesčio klausimais galima gauti apsilankius VMI interneto svetainėje www.vmi.lt, adresu: http://www.vmi.lt/lt/?itemId=20629.

Žemės mokesčio mokėtojai 2007 metais sumokėjo daugiau nei 45 mln. litų, 2008–aisiais – beveik 48 mln. litų, o praėjusiaisiais – 49 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius